Σκρέκας: «Ξανακάνουμε το Σέιχ Σου, τόπο αναψυχής των κατοίκων της»

Η λειτουργική διασύνδεση του Περιαστικού Δάσους της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) και του Δάσους Χορτιάτη με τις αστικές περιοχές – λαμβάνοντας υπόψιν ότι και οι δυο αυτές δασικές εκτάσεις αποτελούν φυσικά οικοσυστήματα εξαιρετικής οικολογικής σημασίας – είναι ο στόχος του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη την Πέμπτη παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, των υφυπουργών Εσωτερικών, αρμοδίου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη, του Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά και του προϊσταμένου της γενικής διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Ευάγγελου Γκουντούφα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας σχετικά: «Η υπογραφή του σημερινού μνημονίου για το Σειχ Σου, δείχνει καθαρά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την προστασία του περιβάλλοντος σε ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους: θωράκιση του δασικού οικοσυστήματος απέναντι στα έντονα φυσικά φαινόμενα, με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, υποστήριξη της φυσιογνωμίας της περιοχής, ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας. Αυτό το σύνθετο πλέγμα δράσεων κι επιδιώξεων εξυπηρετεί η συνεργασία των φορέων που υπογράφουμε το μνημόνιο, ώστε να δώσουμε στην Θεσσαλονίκη τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία με την ανάδειξη του περιαστικού της άλσους και του Δάσους Χορτιάτη σε ελκυστικούς προορισμούς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του».

Απ΄ την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, επεσήαμνε: «Με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας κάναμε σήμερα ένα ακόμη μεγάλο βήμα για να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο έργο: Τη λειτουργική διασύνδεση του Περιαστικού Δάσους του Σέιχ Σου με την πόλη της Θεσσαλονίκης».

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Καλαφάτης: «Ήδη, με τον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, προχωράμε το πιλοτικό έργο της διαμόρφωσης του Μονοπατιού των Παγοποιών, στο Χορτιάτη. Με τη διαμόρφωση της Ανατολικής Τάφρου, της οποίας έχει ήδη αρχίσει ο σχεδιασμός υλοποίησης και τη δημιουργία περιαστικού δάσους στον δήμο Παύλου Μελά που ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προχωράμε στη δημιουργία μιας πράσινης ζώνης, ένα πράσινο δαχτυλίδι, που θα περικλείει τη Θεσσαλονίκη αλλά και τη διάνοιξη διόδων προς το δάσος. Για να δώσουμε στους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και στους επισκέπτες, τη δυνατότητα να έχουν άλλη μία διέξοδο αναψυχής, άθλησης και ευζωΐας».


Διαβάστε σχετικά: Ένα περιαστικό δάσος αναψυχής με 300.000 δέντρα «γεννιέται» στη δυτική Θεσσαλονίκη


Ειδικότερα, με βάση το μνημόνιο συνεργασίας προβλπεται μεταξύ άλλων:

– Να εφαρμοστούν πρακτικές προστασίας και διαχείρισης των φυσικών πόρων με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

– Να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων με γνώμονα την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, τη μείωση του θορύβου, την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.

– Να προωθηθούν ειδικά προγράμματα δασικού αθλητισμού, δασικής αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

– Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διαχείρισης των δασών με πλήρη χαρτογράφηση και δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης της βιοποικιλότητας.

– Να εφαρμοσθούν δράσεις που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα δασικά οικοσυστήματα και θα τα βοηθήσουν στην απαραίτητη προσαρμογή.

– Να ενισχυθούν τα δασικά οικοσυστήματα απέναντι στα έντονα φυσικά φαινόμενα και τις καταστροφές.

– Να εφαρμοσθεί ένα ειδικό σχέδιο δράσεων για την ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας.

– Να συντηρηθούν, να αποκατασταθούν και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες πράσινες υπηρεσίες και υποδομές των περιαστικών δασών και των πράσινων διαδρόμων του πολεοδομικού συγκροτήματος.

– Να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία, την Εθνική Πιστοποίηση και τη συντήρηση του δικτύου πεζοπορικών και ποδηλατικών μονοπατιών.

– Να προχωρήσουν στις δράσεις αυτές που θα προβάλουν το Δίκτυο Μονοπατιών και την ανάδειξή του ως πόλο έλξης του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης.

– Να γίνουν όλες οι απαραίτητων ενέργειες (μελέτες, επεμβάσεις κ.α.) για τη δημιουργία πράσινων διαδρομών διασύνδεσης των περιαστικών δασών της Θεσσαλονίκης (Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης/ Σέιχ Σου – Ορεινός όγκος Χορτιάτη) με την πόλη και το παραλιακό της μέτωπο.

Στο μνημόνιο συνεργασίας συμμετέχουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας – Θράκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής.


Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως