Σκυλακάκης

Σκυλακάκης: Οι πολίτες θα βιώσουν το 2022 μία οικονομία που θα πηγαίνει κάθε ημέρα και καλύτερα

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

Οι πολίτες θα βιώσουν το 2022 μία οικονομία που θα πηγαίνει κάθε ημέρα και καλύτερα – Με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ξεκινήσει μεγάλες επενδύσεις Πολιτικής Προστασίας – Η κλιματική κρίση απαιτεί μία τελείως νέα κουλτούρα αντιμετώπισης, όπου περιττεύουν οι κομματικοί φανατισμοί

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Θα μιλήσω, σύντομα, για δύο από τα τρία θέματα που έθεσε η αντιπολίτευση στην πρόταση μομφής, τα οποία συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με τις αρμοδιότητές μου. Το ένα είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα – που αφορούν, εμμέσως, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» – και το άλλο ο πληθωρισμός.

Θα ξεκινήσω από την πρόσφατη χιονοθύελλα. Αυτή, μας έφερε για μερικές ημέρες το κλίμα της Βόρειας Ευρώπης και τα προβλήματά του. Το Κράτος, η Αυτοδιοίκηση, ο ιδιωτικός τομέας και η ίδια η μεσογειακή φύση, αποδείχτηκε ότι, εκ των πραγμάτων, δεν ήταν προετοιμασμένη για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

Δεν θυμάμαι, άλλοτε, να έχω δει στη ζωή μου, αυτό που είδα το πρωί στην Πανόρμου. Ένα μεγάλο δέντρο, σκισμένο στα δύο από το βάρος του χιονιού, στο κέντρο της Αθήνας. Το φαινόμενο, όμως, αυτό δεν είναι μοναδικό. Η αποτυχία στην αντιμετώπιση, που οδήγησε στην παγίδευση οδηγών σε αυτοκινητόδρομο, έχει συμβεί, πολλές φορές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα σας πω μερικά παραδείγματα.

Πέρυσι τον Φεβρουάριο, στον αυτοκινητόδρομο Α2, Ρηνανία-Βεστφαλία, 37 χιλιόμετρα ήταν κλεισμένα και εκατοντάδες οδηγοί πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, το ίδιο και στον Α4. Στις 11 Ιανουαρίου του 2021, πάλι στην Γερμανία, στον αυτοκινητόδρομο Α8, στη Βαυαρία, οδηγοί πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους και χρειάστηκε η παρέμβαση του Στρατού για να βοηθηθούν στους δρόμους κοντά στα Αυστριακά σύνορα. Θα μπορούσα να συνεχίσω, για 5-10 λεπτά, με αντίστοιχα παραδείγματα από Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ρωσία και Αμερική.

Φυσικά, πουθενά, κανείς, ούτε και στη Γερμανία – με το Γερμανικό Κράτος και τις δυνατότητές του, όχι το Ελληνικό – δεν σκέφτηκε ότι αυτό αποτελεί αιτία για να γίνει πρόταση μομφής.

Επί της ουσίας τώρα, χιόνια που έρχονταν κάθε 20-30 χρόνια, από εδώ και πέρα, θα έρχονται κάθε 2-3 χρόνια, το ίδιο οι καύσωνες και οι παγετοί. Αυτή είναι μία καινούρια, δυσάρεστη πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης και απαιτεί μία τελείως νέα κουλτούρα αντιμετώπισης. Περιττεύουν, προφανώς, οι κομματικοί φανατισμοί, διότι το χιόνι είναι – όπως ξέρετε – άσπρο, δεν είναι ούτε μπλε ούτε κόκκινο ούτε πορτοκαλί. Χρειάζεται, όμως, προπαντός επενδύσεις. Και αυτό κάνει η Κυβέρνησή μας. Παραλάβαμε έναν μηχανισμό πάρα πολύ αδύναμο και μηδενικές επενδύσεις. Όταν έγινε η πλημμύρα στη Μάνδρα, η Πολιτική Προστασία επικοινωνούσε ακόμη με φαξ, εν έτει 2017. Ήταν ακόμη στη δεκαετία του ’80. Ξεκινήσαμε, επί της ουσίας, από το μηδέν ή για να είμαστε ακριβείς υπό το μηδέν, αν σκεφτώ και τις πυρκαγιές στο Μάτι.

Με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν ξεκινήσει μεγάλες επενδύσεις στην Πολιτική Προστασία. Το πρόγραμμα «Αιγίς», 1,76 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 408 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», τα έχει όλα. Είναι πλήρες. Έχει υποδομές, κεντρικές και περιφερειακές. Έχει μηχανήματα, οχήματα, αεροπλάνα, ελικόπτερα, εξοπλισμούς, αισθητήρες, τηλεπικοινωνίες, υγειονομικό υλικό κ.ά. Σχεδιάστηκε το 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2021. Ξεκίνησε, αλλά προφανώς θέλει τουλάχιστον 2-3 χρόνια, με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες, για να έχουμε την ολοκλήρωσή του. Μεσολαβούν διαγωνισμοί, να έρθουν οι εξοπλισμοί κ.λπ. Δεν πατάς ένα κουμπί και αλλάζει ένα πολύ μεγάλο σύστημα.

Οι επενδύσεις του επιτελικού Κράτους, όμως, από μόνες τους, δεν αρκούν. Πρέπει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που είναι ένα μεγάλο εργαλείο, για να αναβαθμίσει τις υποδομές της και να προτάξει αυτές τις επενδύσεις, από άλλες που είναι περισσότερο φιλικές προς το εκλογικό ακροατήριο. Και πρέπει ο ιδιωτικός τομέας και τα νοικοκυριά να επενδύσουν. Όλοι πρέπει να προετοιμαστούμε για τη νέα αυτή εποχή των ακραίων κλιματικών φαινομένων, διότι αυτή η εποχή έχει ξεκινήσει και θα γίνεται τουλάχιστον για τα 20-30 επόμενα χρόνια χειρότερη, όχι καλύτερη.

Στο «Ελλάδα 2.0» δίνουμε βοήθεια στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις για να προσαρμοστούν. Παράλληλα, κάνουμε κι άλλα πράγματα, όπως το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης που ξεκίνησε, ήδη, με 50 εκατ. ευρώ για τα δάση και θα τρέξει άμεσα. Εντός της άνοιξης θα έχουμε πραγματικά και μεγάλα αποτελέσματα στην πρόληψη στα δάση. Επίσης, έχουμε το «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις, πάρα πολλά χρήματα. Επιπλέον, έχουμε χρήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

Πρέπει όλοι μας να επενδύσουμε και να δούμε ότι αυτό το πρόβλημα μας ενώνει, διότι μας υπερβαίνει και δεν πρέπει να μας χωρίζει. Θέλει από όλους δουλειά, σοβαρότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Έρχομαι τώρα στον πληθωρισμό. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οφείλεται, συντριπτικά, σε αυξήσεις διεθνών αγαθών, τις τιμές των οποίων δεν ελέγχουμε. Δεν τις ελέγχουμε. Το φυσικό αέριο πήγε από τα 15-20 ευρώ, στα 70-150 ευρώ. Τώρα, είναι κοντά στα 92 ευρώ. Αγοράζουμε και κάθε 10 ευρώ αύξηση, είναι 600 εκατ. ευρώ επιβάρυνση για την οικονομία και τα νοικοκυριά. Οι λογαριασμοί του ρεύματος – που κάποιος βουλευτής τούς επιδείκνυε πριν – έχουν 45% φυσικό αέριο, ως καύσιμο, το οποίο έχει αυξηθεί 4-6 φορές. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Έρχεται η Κυβέρνηση και καλύπτει ένα κομμάτι αυτής της αύξησης. Για τα νοικοκυριά κάλυψε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Για τις επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο καλύπτει το 50%. Ωστόσο, οι δυνατότητες – να το ξέρουμε όλοι – είναι πεπερασμένες. Κρατήσαμε την οικονομία όρθια με τεράστια δημοσιονομική θυσία, στη διάρκεια της πανδημίας. Έχουμε, τώρα, την ανάγκη να μειώσουμε το έλλειμμα και από του χρόνου θα περάσουμε σε ήπιο, πρωτογενές πλεόνασμα. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε συνετοί και μετρημένοι.

Βοηθάμε, ήδη, τους πολίτες, με πολύ μεγάλες μειώσεις φορολογίας που έχουμε ψηφίσει και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και με τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού – και ας μην προτρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ύψος της αύξησης. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε, διότι η οικονομία πάει καλά. Η πανδημία περνάει, σταδιακά, στην ενδημική φάση, σε όλον τον κόσμο. Οι εξαγωγές αυξάνονται, θεαματικά, από το 2021. Περισσότερες εξαγωγές έχουμε σε χρονιά πανδημίας, από το 2019. Και, βεβαίως, έχουμε περισσότερες επενδύσεις από το 2019. Θα πάει, επίσης, πολύ καλά ο τουρισμός. Ακούσατε όλοι τον επικεφαλής της TUI που το έλεγε.

Οι πολίτες, λοιπόν, θα βιώσουν το 2022 μία οικονομία που θα πηγαίνει κάθε ημέρα και καλύτερα. Οι εμβληματικές, διεθνείς επενδύσεις – τις ανέφεραν όλοι εδώ – έχουν μεγάλη σημασία. Αυτές οι εμβληματικές επενδύσεις, των μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών, είναι σαν τους αρχηγούς του «κοπαδιού» των επενδυτών. Όταν κάποιοι, μεγάλοι επενδυτές έρχονται σε μία χώρα, ακολουθούν οι άλλοι σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς. Έχουν, δηλαδή, πολλαπλάσια αξία, από τη μεγάλη αξία που έχουν οι ίδιες οι επενδύσεις. Και επενδύσεις σημαίνει, προφανώς, δουλειές, μισθοί, προοπτική, μέλλον. Θα προστεθούν πολλές περισσότερες επενδύσεις με τη βοήθεια του «Ελλάδα 2.0». Αυτό, πρακτικά σημαίνει περισσότερα έσοδα για το Κράτος, για μειώσεις φόρων και για καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες.

Υπάρχει, όμως, μία αρχή που πρέπει να ακολουθούμε. Πρέπει πρώτα να βγάζουμε τα χρήματα και μετά να τα ξοδεύουμε. Δεν δουλεύει ανάποδα. Δεν μπορούμε να ξοδεύουμε και να λέμε ότι θα έρθουν τα χρήματα, κάπως. Δυστυχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση και φοβάμαι και άλλα κόμματα μας λένε το αντίθετο. Ξοδέψτε, τώρα, χρήματα που δεν έχουμε. Δανειστείτε σαν να μην υπάρχει αύριο και έχει ο Θεός.

Κοιτάξτε, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, ειδικά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δεν έχετε βρει το λυχνάρι του Αλαντίν, να το τρίβετε και να βγαίνουν δισεκατομμύρια. Τα ίδια λέγατε το 2014. Και τι κάνατε; Ήρθε το 2015 και τα κάνατε θάλασσα. Αυτό κάνατε. Μας φορτώσατε φόρους και επειδή δεν μας δάνειζε κανείς ως χώρα, κατέληξε εκείνη η Κυβέρνηση ικέτης στους δανειστές, με όλα όσα ακολούθησαν. Με χαμένη την εμπιστοσύνη δε, όταν τελείωσε η πρώτη φάση του μνημονίου, η τότε Κυβέρνηση και νυν Αξιωματική Αντιπολίτευση κατέληξε να φουσκώνει το μαξιλάρι με υπερφορολόγηση, διαλύοντας τον παραγωγικό ιστό και την κοινωνία. Κόμμα που μίλαγε και μιλάει για κοινωνικό κράτος, δεν έδινε λεφτά ούτε για την υγεία ούτε για τις ΜΕΘ, και προτιμούσε να τα βάζει στα υπερπλεονάσματα που ούτε οι δανειστές δεν τα είχαν ζητήσει, διότι με το λαϊκισμό, κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν τους εμπιστευόταν. Και για να πείσουν τους ξένους, έπρεπε να «ξεζουμίσουν» τους Έλληνες.

Η εποχή αυτή τελείωσε. Πέρασε πιστεύω οριστικά. Η Κυβέρνηση αυτή συνάντησε κρίσεις, που εγώ, που παρακολουθώ την πολιτική από τη δεκαετία του ’70, δεν θυμάμαι, ποτέ, όλα αυτά τα 40 χρόνια που έχουν περάσει, τέτοιες κρίσεις μαζί – πανδημία, ενεργειακή κρίση, κλιματική κρίση και μία ακραία επιθετική Τουρκία. Προφανώς κάναμε λάθη, προφανώς υπάρχουν αδυναμίες, όμως η χώρα, παρά τις δυσκολίες, προχωράει μπροστά. Προπαντός, προχωρά μπροστά η οικονομία. Είναι μία οικονομία που εξάγει, επενδύει, παράγει και με τη βοήθεια των τεράστιων πόρων που εξασφάλισε αυτή η Κυβέρνηση – που μόλις τώρα αρχίζουν και μπαίνουν, μαζικά, στην οικονομία – ανοίγει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης:

Σκουρλέτης: Ασυγχώρητη η κυβέρνηση για την πρωτιά θανάτων από την πανδημία

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως