ΣΜΑ Ευκαρπίας: Ελλιπώς ενημερωμένοι οι Θεσσαλονικείς

ΣΜΑ Ευκαρπίας: Ελλιπώς ενημερωμένοι οι Θεσσαλονικείς

Αυτό προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε στα μέσα της εβδομάδας η εταιρεία ερευνών «Palmos Analysis» για λογαριασμό του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει, ωστόσο, ότι υπάρχει σοβαρό κενό ενημέρωσης των κατοίκων ως προς το ποια είναι αυτά τα αναγκαία έργα και οι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και ποιες οι πιθανές επιπτώσεις από τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης συνδέουν ευθέως την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων με την ποιότητα ζωής στην περιοχή τους.
 
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Πόσο σημαντικό θέμα είναι, κατά τη γνώμη σας, η διαχείριση των απορριμμάτων για την ποιότητα ζωής σας;» «πολύ» απαντά το 79%, 17% απαντά «αρκετά», ενώ μόλις το 3% απαντά «λίγο έως καθόλου».

Ωστόσο, η πλειονότητα των ερωτηθέντων εμφανίζεται να μη γνωρίζει τι ακριβώς προβλέπει ο συνολικός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων για τη Θεσσαλονίκη, αφού «αρκετά έως πολύ ενημερωμένος» δηλώνει το 43%, ενώ το 56% δηλώνει «λίγο έως καθόλου» ενημερωμένος.

Όσον αφορά τις επιμέρους εγκαταστάσεις, οι οποίες προβλέπονται στο νομαρχιακό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων: Τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) (στο νομό λειτουργεί προς το παρόν μόνον αυτός της Μαυροράχης) γνωρίζει το 76%, ενώ τον αγνοεί το 23%.

Τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), στα οποία γίνεται ο διαχωρισμός των προς ανακύκλωση απορριμμάτων, γνωρίζει επίσης το 76% των ερωτηθέντων και τα αγνοεί το 23%. Τέτοια κέντρα λειτουργούν στους Ταγαράδες το οποίο ανήκει στο Σύνδεσμο ΟΤΑ, στη Ραιδεστό το οποίο ανήκει στην Εταιρεία Ανακύκλωσης και τρία ιδιωτικά στην περιοχή της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης.

Αρκετά λιγότεροι είναι αυτοί που γνωρίζουν για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Συγκεκριμένα, θετικά απαντά το 49% των ερωτηθέντων, ενώ άγνοια για την ύπαρξή τους δηλώνει το 51%.

Οι ΣΜΑ είναι χώροι στους οποίους μεταφέρονται με τα απορριμματοφόρα τα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα, τα οποία συμπιέζονται και εν συνεχεία με ειδικά οχήματα μεταφέρονται προς απόθεση στον ΧΥΤΑ.

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί σήμερα ένας ΣΜΑ στην ανατολική περιοχή, στα όρια των δήμων Καλαμαριάς και Πυλαίας-Χορτιάτη, πίσω από το Μάκρο. Προβλέπεται η λειτουργία ακόμη ενός στην περιοχή της Ευκαρπίας, καθώς και άλλων τεσσάρων μικρότερων σταθμών στην ύπαιθρο του νομού και συγκεκριμένα στις περιοχές Γέφυρας – Αγίου Αθανασίου, Νέας Μηχανιώνας – Επανομής, Σταυρού και Λαγκαδά.

Ακόμη λιγότεροι, μόλις 46% δηλώνουν ότι γνωρίζουν για τις μονάδες διαλογής και ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, ενώ το 53% δηλώνει άγνοια. Πρόκειται για εργοστάσια στα οποία θα γίνεται διαλογή και μηχανική επεξεργασία των απορριμμάτων, με σκοπό τη δραστική απομείωση του όγκου τους.

Στον νομαρχιακό σχεδιασμό προβλέπεται η λειτουργία δύο τέτοιων μονάδων σε Μαυροράχη και Άγιο Αντώνιο, ωστόσο καμία από τις δύο δεν έχει προχωρήσει ακόμη. Ιδιαίτερα θετική είναι η γνώμη των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, το 85% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος: 85% (όχι δηλώνει μόλις το 7%), επίσης το 85% τους θεωρεί αναγκαίους για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων (διαφωνεί το 8%).

Όσον αφορά την επίδραση της λειτουργίας των ΣΜΑ στο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων το 64% πιστεύει ότι οι ΣΜΑ μειώνουν το κόστος, το 13% λέει «όχι», ενώ το 23% δηλώνει «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό (77%) των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν εάν λειτουργεί ΣΜΑ στη Θεσσαλονίκη.

Τη λειτουργία του ΣΜΑ στην περιοχή του Μάκρο γνωρίζει το 21% των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 29% μεταξύ των ερωτηθέντων, οι οποίοι κατοικούν στην Καλαμαριά, περιοχή η οποία γειτνιάζει με τον ΣΜΑ.

Στο ερώτημα εάν «εσείς ή κάποιος από τον κοινωνικό σας περίγυρο έχετε υποστεί κάποια ενόχληση ή επιβάρυνση από τη λειτουργία του ΣΜΑ στην ανατολική Θεσσαλονίκη;» το 92% απαντά «όχι», 7% «ναι», ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των ερωτηθέντων που κατοικούν στην Καλαμαριά είναι 95% «όχι» και 3% «έχει υποστεί επιπτώσεις κάποιος γνωστός μου».
 
Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά αποδοχής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας, ακόμη και μεταξύ των κατοίκων του δήμου Παύλου Μελά, στα διοικητικά όρια του οποίου φιλοξενείται ο ΣΜΑ. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Συμφωνείτε με τη δημιουργία του νέου ΣΜΑ Ευκαρπίας;» το 73% των ερωτηθέντων απαντά «ναι», 14% «όχι» και 13% «Δ.Ξ./Δ.Α.».

Οι θετικές γνώμες αυξάνονται στο 75%, μεταξύ αυτών οι οποίοι δήλωσαν σε προηγούμενη ερώτηση ότι γνωρίζουν τι είναι ΣΜΑ. Υψηλά ποσοστά αποδοχής συγκεντρώνει ο ΣΜΑ Ευκαρπίας και μεταξύ των ερωτηθέντων κατοίκων του δήμου Παύλου Μελά καθώς υπέρ της λειτουργίας του τάσσεται το 63%, διαφωνεί το 25% και 12% δηλώνει «Δ.Ξ./Δ.Α.».

Επίσης στο ερώτημα «Πόσο σημαντική για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και την ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη θεωρείτε την κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας;» το 74% απαντά «αρκετά έως πολύ», 13% «λίγο έως καθόλου» και 13% «Δ.Ξ./Δ.Α.». Μεταξύ των ερωτηθέντων στον δήμο Παύλου Μελά τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 67% «αρκετά έως πολύ», 17% «λίγο έως καθόλου» και 16% «Δ.Ξ./Δ.Α.».

Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία «Palmos Analysis» για λογαριασμό του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης. Έγινε τηλεφωνικά, το χρονικό διάστημα από 16 έως 18 Ιουλίου, σε δείγμα 952 ατόμων, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 18 ετών, στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στους δήμους Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών, Κορδελιού Ευόσμου και Αμπελοκήπων Μενεμένης.

Πηγή Μακεδονία

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε