Σοφία Εμφιετζή, Μαρία Φωτίου, Αλέκα Κηπουρού

Σοφία Εμφιετζή, Μαρία Φωτίου, Αλέκα Κηπουρού

Τρεις ιδιαίτερα χαρακτηριστικές γυναικείες φωνές, η φωνή της «Αθηναϊκής κομπανίας», η Σοφία Εμφιετζή, το ηχόχρώμα της Μαρίας Φωτίου και η Αλέκα Κηπουρού της εποχής του «Μινουί»,συναντήθηκαν καλλιτεχνικά το φετινό χειμώνα στη «Βεντέτα». Μίλησαν γι΄αυτήν τους τη συνέρευση στον Χρήστο Μιχαλέρη και το περιοδικό CITY. 

Πώς βρεθήκατε μαζί;
Μαρία Φωτίου:
Η συνάντηση ήταν μια δική μου ιδέα με τα άτομα που υπάρχουν στην πόλη, κάτι αξιόλογο, κάτι γνήσιο, να κάνουμε μια σειρά εμφανίσεων. Την Αλέκα Κηπουρού την ξέρω χρόνια, από τα νιάτα της υπηρετεί το ρεμπέτικο και δίπλα σε μεγάλους και παλιούς ρεμπέτες στην αρχή της καριέρας της. Για την Σοφία Εμφιετζή δεν ξέρω αν χρειάζεται να πούμε κάτι… Από τη στιγμή που βρέθηκε στην πόλη μας για μας ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να συμπράξουμε, μέσα σε ένα ωραίο λαϊκό πλαίσιο. Η ιδέα ήταν να υπάρξουν τρεις διαφορετικές φωνές, σπάνιες η κάθε μία για το στιλ και το είδος της που να αποδώσουν τα παλιά λαϊκά τραγούδια και τα ρεμπέτικα με γνήσιο τρόπο….

Το καλό λαϊκό τραγούδι τι χρειάζεται για να ζει;
Σοφία Εμφιετζή:
Να παλεύουμε από το δικό της μετερίζι η κάθε μία, να το παλεύει μέσα σε όλα αυτά που ζούμε… Κακά τραγούδια υπήρχαν πάντα, απλά είχαν τη θέση που τους άξιζε, ζούμε μια εποχή όπου όλα τα πράγματα έχουν πάρει τελείως διαφορετικές διαστάσεις, στα παλιά τα χρόνια το λαϊκό τραγούδι είχε τη θέση που του άξιζε.. Δεν έψαχνα να βρω καλά τραγούδια, τα καλά τραγούδια υπήρχαν. Πρωτίστως ακούμε κακά τραγούδια σήμερα παντού, όλα έχουν γνώμονα το χρήμα, καμία σχέση με το συναίσθημα και γενικά με αυτό που ο άνθρωπος έχει ανάγκη, την αλήθεια του. Έχουν μάθει τους πολλούς να ακούν ψεύτικα πράγματα μέσα από τις τηλεοράσεις,
Αλέκα Κηπουρού: Έχει περάσει στη συνείδηση των ανθρώπων πως ό,τι παίζει στην τηλεόραση είναι και το σωστό.
Σοφία Εμφιετζή: Έχουμε ξεφύγει από τον άξονα άνθρωπο κι έχουμε πάει σε άλλα πράγματα, τα οποία υπολογίζονται μόνο με τα λεφτά και όταν υπάρχει μόνο το χρήμα υπάρχει αρρώστια, δεν κυοφορείται κάτι καλό.

Η κρίση δεν είναι μια ευκαιρία;
Μαρία Φωτίου:
Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε, με την έννοια ότι ο τρόπος που τραγουδάμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι συγκεκριμένες φωνές, έχει αναγωγή στον παλιό τρόπο, προσπαθεί να αγγίζει τον παλιό γνήσιο τρόπο. Αν ακούσεις τα τραγούδια, εκτός από μερικά σπάνια τραγούδια που λέμε, σε όλα τα λαϊκά μαγαζιά από την ταβέρνα έως τα σκυλάδικα, τα ίδια τραγούδια ακούγονται. Ο τρόπος και η αισθητική είναι διαφορετικά, αυτή που διαμορφώνει ο τραγουδιστής, ο ερμηνευτής, ο σολίστας στο όργανο και ότι μεταλαμπαδεύουν στον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο αισθητικής τι τραγούδια περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
Μαρία Φωτίου:
Εκτός των κλασικών λαϊκών τραγουδιών και ρεμπέτικων μέχρι τις δεκαετίες ’50 και ’60 που τα ακούει κάποιος σχεδόν παντού, τα τραγούδια είναι περίπου ίδια, δεν γεννήθηκαν καινούρια ρεμπέτικα, ας πούμε. Παρ’ όλο που περνάμε και από ανθρώπους που γράφουν σύγχρονο λαϊκό τραγούδι, όπως ο Βαγγέλης Κορακάκης ή ο Γιώργος Ζήκας, τα υπόλοιπα τραγούδια εκτός από κάποια σπάνια λαϊκά που τα ψάξαμε πολύ, η Σοφία κυρίως και η Αλέκα, η αισθητική με την οποία ακούγονται κάνει τη διαφορά.

Παίζετε, εδώ κι ένα μήνα περίπου κάθε Κυριακή στη «Βεντέτα» και συνεχίζετε… Πώς πάνε τα πράγματα εδώ;
Σοφία Εμφιετζή:
Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια, καλά πάμε, όχι τρελά πράγματα. Θέλω να υπάρχει μια αξιοπρέπεια σε ό,τι γίνεται, αλλά να έχει σχέση με αυτό που γίνεται. Καθένας από το δικό του το μετερίζι, πόσο και τι καταφέρνεις είναι μια άλλη υπόθεση. Η κατάσταση είναι άσχημη… Χάσαμε νομίζω σε αυτόν τον τόπο την σωστή αίσθηση για τα πράγματα. Μιλάω για τους ανθρώπους που χάθηκαν μέσα σε όλο αυτό το χάος της παραπληροφόρησης… Ακούω το τάδε μαγαζί να το αποκαλούν «ρεμπετάδικο». Τι είναι το «ρεμπετάδικο»; Τα ισοπεδώνουμε όλα και αυτό είναι πολύ κακό… Άλλο είναι το ρεμπέτικο τραγούδι, άλλο το δημοτικό, άλλο το λαϊκό, άλλο το έντεχνο, άλλο το ροκ τραγούδι. Δεν μπορείς να ακούς δημοτικό τραγούδι με μπουζούκι και ακορντεόν…
Μαρία Φωτίου: Το παλεύουμε και στον Απρίλιο θα είμαστε Παρασκευοσάββατα στο «Πλατώ» και προσπαθούμε να το πάμε και αλλού στην Ελλάδα.

Και τι πιστεύετε πως θα γίνει;
Μαρία Φωτίου:
Έχουμε κρίση ηθών, το βλέπεις αυτό από τον τρόπο που ψωνίζουμε έως τον τρόπο που ερωτευόμαστε και ονειρευόμαστε και τι είναι αυτό που ονειρευόμαστε. Πιστεύω πως αν έχουμε σωστές αναφορές στην Ευρώπη, όπως π.χ. στην Ιταλία υπάρχουν πολλοί χώροι όπου παίζουν πέντε κιθάρες σε μια πιτσαρία με κρασί, ας πούμε. Στη Βιέννη μπορεί να υπάρχουν πέντε έξι βιολιά… Είμαστε σε καθεστώς παγκοσμιοποίησης εδώ και πολλά χρόνια, το οποίο προωθεί το star system και μπορεί να είμαστε η τελευταία τρύπα του ζουρνά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκοπούμε από τις ρίζες μας και ότι πρέπει να χάσουμε το γνήσιο μουσικό μας ιδίωμα. Αν ξαναγυρίσουμε σε μικρά στέκια μαζί με τους νέους μουσικούς που έρχονται, κι εκεί είναι η ευθύνη, αν τα παιδιά αυτά ανακαλύψουν την ωραιότητα του ιδιώματος της ελληνικής μουσικής, σε κάθε ύφος της, τα πράγματα θα αλλάξουν, θα υπάρξει καλή ελληνική μουσική.
Σοφία Εμφιετζή: Τα παιδιά έχουν καλή αίσθηση… Πότε υπήρχαν τόσα πολλά ωδεία όπου τα παιδιά μάθαιναν μουσική; Το θέμα είναι ότι αυτά τα παιδιά, όπως και στην πολιτική, αλλοτριώνονται μέσα από αυτά που γίνονται… Η υποδομή πλέον είναι καλή… Μέσα από την εμπορικότητα χάνονται τα σημαντικά πράγματα..
 
Γιατί δε συναντιούνται αυτές οι «υγιείς» δυνάμεις;
Σοφία Εμφιετζή:
Οι νέοι πρέπει να βγουν και να δημιουργήσουν, έχουν την ενέργεια και τη δυνατότητα, πρέπει να δίνεται χώρος. Αλλά τα πράγματα έχουν συρρικνωθεί τόσο πολύ, πόσο μάλλον στους νέους, αλλά μας τελειώνει και η δυνατότητα να υπάρχουμε. Αν κάποτε μπορούσες να κάνεις μια ορχήστρα που έχει μια υπόσταση, τώρα ένα μπουζούκι, μια κιθάρα και αυτό είναι…
Μαρία Φωτίου: Φταίνε και οι άνθρωποι των εταιρειών και τους συστήματος που λειτουργούν μόνο για τον εαυτό τους και το κύκλωμα. Αν ένας από αυτούς έπαιρνε δίπλα του ένα νεότερο, το κύκλωμα θα σταματούσε να είναι ένα κλειστό πράγμα, θα έσπαζε, θα αναδεικνυόταν ο νεότερος. Δεν έμπλεξα ποτέ με κυκλώματα, έτσι βρήκα την Αλέκα, έτσι και την Σοφία, έτσι γίνεται η μίξη η υγιής: αυτό έχω να σου προσφέρω, πρόσφερε μου κι εσύ κάτι μέσα στη συνεργασία και πάμε να κάνουμε κάτι μαζί.

info:
Βεντέτα, Εθνικής Αμύνης 3,
T.: 2310 234 973
Κάθε Κυριακή
Ώρα έναρξης: 22:30

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε