εγκέφαλος

Σωτήρια η Επεμβατική Ακτινολογία στα οξέα εγκεφαλικά επεισόδια

Ο ρόλος της Επεμβατικής Ακτινολογίας και Επεμβατικής Νευροακτινολογίας είναι πλέον γνωστός και η αξία των επεμβάσεων που σχετίζονται με τα δύο αυτά πεδία τεκμηριώνεται καθημερινά.

Με δεδομένο δε ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η νούμερο «ένα» αιτία αναπηρίας διεθνώς μεταξύ των ενηλίκων, με σωματικές, κοινωνικές, ψυχικές και οικονομικές επιπτώσεις για τους ασθενείς, αλλά και για το οικογενειακό τους περιβάλλον, είναι όλο και πιο επείγουσα η ανάγκη για τη δημιουργία ειδικών κέντρων που θα μπορούν να υποδεχθούν άτομα µε οξύ ισχαιµικό εγκεφαλικό επεισόδιο και να δράσουν άμεσα για την αντιμετώπισή του. Σε ένα οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η άμεση αντιμετώπιση είναι κρίσιμης σημασίας, αφού διαφορετικά ο ασθενής κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του ή να την περάσει με αναπηρίες και λειτουργικά προβλήματα.

Τι είναι όμως το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο; Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκύπτει, όταν διακόπτεται η ροή αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου εξαιτίας απόφραξης της αρτηρίας που το τροφοδοτεί. Η απόφραξη αυτή είναι συνέπεια συνήθως κάποιου θρόμβου του αίματος που δημιουργείται στην καρδιά ή στην καρωτίδα αρτηρία και μετακινείται στις αρτηρίες του εγκεφάλου μέσω της ροής του αίματος. Έτσι, πλήττονται τα εγκεφαλικά κύτταρα στη συγκεκριμένη περιοχή και στη συνέχεια νεκρώνονται.

Σωτήρια η ενδαρτηριακή θρομβεκτομή

Η μέχρι τώρα θεραπευτική αντιμετώπιση ήταν η άμεση χορήγηση ενδοφλέβιας θρομβόλυσης με ειδικά φάρμακα. Με τη νέα όμως μέθοδο της ενδαρτηριακής θρομβεκτομής στα εγκεφαλικά αγγεία μπορούμε πλέον να αφαιρέσουμε μηχανικά το μικρό φρέσκο θρόμβο που προκαλεί ένα οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και έτσι ο ασθενής να γλυτώσει από μια μόνιμη ημιπληγία, αναπηρία ή ακόμα και από τον θάνατο. Η φάση ανάρρωσης ελαχιστοποιείται και ο ασθενής επανέρχεται σύντομα στις δραστηριότητες του.

Η επέμβαση διενεργείται από εξειδικευμένους Ιατρούς στην Επεμβατική Νευροακτινολογία. Για να γίνουν όμως όλα αυτά, χρειάζονται κέντρα θρομβεκτομών (stroke centers) που στεγάζονται και οργανώνονται σε Μονάδες Αγγειογραφίας Ακτινολογικών Εργαστηρίων, όπου με τη βοήθεια Νευρολόγων, Αναισθησιολόγων, Νοσηλευτών και Χειριστών-Τεχνολόγων Αγγειογράφου, οι Επεμβατικοί Νευροακτινολόγοι θα μπορούν να πραγματοποιούν μέσα από μία μικρή οπή στο σώμα, και κάτω από τη καθοδήγηση ακτίνων Χ, την επέμβαση αφαίρεσης του θρόμβου από ένα εγκεφαλικό αγγείο γρήγορα και με χειρουργική ακρίβεια. Πρόκειται για μια λεπτή και δύσκολη επέμβαση, η οποία για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται ο ασθενής να προσέλθει μόλις λίγες ώρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο στην ειδική μονάδα. Εδώ ο ρόλος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά και του ΕΚΑΒ, είναι καθοριστικός, για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ειδικότερα, μετά από παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας, ένας μικροκαθετήρας οδηγείται με ακρίβεια στην πάσχουσα εγκεφαλική αρτηρία, όπου συναντά τον θρόμβο, ο οποίος με ειδικά εργαλεία αφαιρείται. Η αποκατάσταση όμως της ροής του αίματος στην αποφραγμένη εγκεφαλική αρτηρία πρέπει να γίνει άμεσα και κατά προτίμηση εντός των πρώτων έξι ωρών από τη στιγμή της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα θανάτου και να αυξηθούν οι πιθανότητες λειτουργικής αποκατάστασης του ασθενούς. Ασθενείς που δέχονται άμεση θεραπευτική φροντίδα και υποβάλλονται σε ενδαρτηριακή θρομβεκτομή έχουν πολλές ελπίδες να τα καταφέρουν.

εγκεφαλικά

Το Κέντρο Θρομβεκτομών του ΑΧΕΠΑ

Ένα από αυτά τα κέντρα που βρίσκεται στη φάση οργάνωσης στη χώρα μας είναι και αυτό στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, όπου στη Μονάδα Αγγειογραφίας υπάρχουν ήδη δύο εξειδικευμένοι, υψηλού επιπέδου Επεμβατικοί Ακτινολόγοι που εφημερεύουν για τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εν λόγω Μονάδας, Καθηγητή Ακτινολογίας, κ. Αδάμ Χατζηδάκη, η Μονάδα εφημερεύει προς το παρόν μηνιαίως μόνο τις 8 ημέρες γενικής εφημερίας του ΑΧΕΠΑ, ενώ για τις υπόλοιπες δεν υπάρχει για την ώρα δυνατότητα για την κάλυψη αυτή, η οποία χρειάζεται κεντρικό συντονισμό τόσο από την 4η ΥΠΕ, όπου ανήκει το Νοσοκομείο, όσο και από την 3η ΥΠΕ, που έχει επίσης ανάγκη από αυτή την παροχή υπηρεσιών. Ήδη σε 10 περιπτώσεις έχουν βοηθηθεί συνάνθρωποι μας, οι οποίοι αφού έπαθαν το εγκεφαλικό ήταν αρκετά «τυχεροί», να προσκομισθούν εγκαίρως στο ΑΧΕΠΑ σε ημέρα εφημερίας του.

Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης του Νοσοκομείου, η αναγκαία χρηματοδότηση για αγορά των αναλωσίμων υλικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε τέτοια επέμβαση κοστίζει περίπου 8.000 ευρώ, αλλά προλαμβάνει πολλαπλάσια έξοδα για αποκατάσταση και φροντίδα των ημιπληγικών ασθενών. Η πρόσφατη εξαγγελία του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία αυτών των κέντρων είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, εάν βέβαια συνοδευτεί από την οικονομική στήριξη που απαιτείται.      

 

 

Διαβάστε επίσης: Το διοδικό laser αλλάζει τα πάντα στις παθήσεις του πρωκτού

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε