Σωτήρης Πέτρουλας: Η δολοφονία ενός αγωνιστή φοιτητή

Σωτήρης Πέτρουλας: Η δολοφονία ενός αγωνιστή φοιτητή

Σωτήρης Πέτρουλας: Η δολοφονία του φοιτητή στην πορεία κατά των αποστατών ή του λεγόμενου «βασιλικού πραξικοπήματος» στα Ιουλιανά του ’65. Η κηδεία του μετατράπηκε σε μαζική διαμαρτυρία κατά των ανακτόρων και του παρακράτους.

Στις 21 Ιουλίου του 1965 το βράδυ πέφτει νεκρός στην Αθήνα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που κατέληξε σε σύγκρουση με την αστυνομία ο αγωνιστής φοιτητής, στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, Σωτήρης Πέτρουλας.

Σωτήρης Πέτρουλας: Ποιος ήταν ο αγωνιστής φοιτητής

Ο Σωτήρης Πέτρουλας γεννήθηκε στο Οίτυλο της Μάνης το 1942 από γονείς αγρότες. Το 1946 η οικογένεια Πέτρουλα καταφεύγει στην Αθήνα για να διασωθεί από τη δολοφονική μανία των ένοπλων συμμοριών της Δεξιάς.

Σωτήρης Πέτρουλας: Η δολοφονία ενός αγωνιστή φοιτητήΟ Σωτήρης Πέτρουλας εγγράφεται στο δημοτικό σχολείο της περιοχής Ακαδημία Πλάτωνος και ταυτόχρονα αρχίζει να εργάζεται και να μπαίνει στα βάσανα της καθημερινής βιοπάλης.

Τελειώνοντας το δημοτικό το 1954 εγγράφεται στη Μέση Εμπορική Σχολή Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών στην πλατεία Μητροπόλεως, και μετά από τη φοίτηση τριών τάξεων εγγράφεται στη Μέση Εμπορική στην πλατεία Κουμουνδούρου, την οποία και τελειώνει το 1960.

Σ` όλα αυτά τα χρόνια εξακολουθεί να εργάζεται για να βοηθήσει την οικογένειά του.

Το 1960 γίνεται δεκτός, κατόπιν εξετάσεων, στην ΑΣΟΕΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο).

Σωτήρης Πέτρουλας: Φοιτητικό κίνημα και Νεολαία Λαμπράκη

Από την πρώτη στιγμή ο Σωτήρης Πέτρουλας δραστηριοποιείται στο φοιτητικό κίνημα. Στις κινητοποιήσεις για το «114» και το «15%» είναι ένα από τα βασικά καθοδηγητικά στελέχη. Τον Ιούλιο του 1962 είναι επικεφαλής μιας ομάδας που υψώνει τη σημαία του «114» στην Ακρόπολη, στο Υπουργείο Βιομηχανίας και το Πανεπιστήμιο.

Από το 1959 είναι μέλος της Νεολαίας ΕΔΑ, και παρά τη διαφωνία του για τη διάλυσή της, εντάσσεται στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ) αμέσως μετά την ίδρυσή της το 1964 και αποτελεί ηγετικό στέλεχος της αριστερής πτέρυγάς της.

«Ιουλιανά»

Σωτήρης Πέτρουλας: Η δολοφονία ενός αγωνιστή φοιτητή

Τα «Ιουλιανά» ξεκίνησαν στις 15 Ιουλίου 1965 και κράτησαν περίπου 70 ημέρες.

Αφορμή ο εξαναγκασμός του Γεωργίου Παπανδρέου (Ένωση Κέντρου με αυτοδυναμία στην κυβέρνηση) σε παραίτηση από το νεαρό βασιλιά Κωνσταντίνο, επειδή θέλησε να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αντί του Πέτρου Γαρουφαλιά, εκλεκτού του Παλατιού. Την ίδια ημέρα ορκίστηκε κυβέρνηση υπό τον Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα από αποσχισθέντα στελέχη του κόμματός του, της Ένωσης Κέντρου, που έμειναν στην ιστορία ως «αποστάτες».

Ακολουθούν διαδοχικές συγκροτήσεις θνησιγενών κυβερνητικών σχημάτων και όσοι βουλευτές της της Ένωσης Κέντρου συμμετέχουν, χαρακτηρίζονται από τους ψηφοφόρους τους «αποστάτες».

Η εμφανής ανάμιξη του βασιλιά και των σχεδίων των ΗΠΑ, προσθέτουν αγανάκτηση στους πολίτες που με μαζικές λαϊκές εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες διεκδικούν την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η συγκεκριμένη περίοδος έντονης πολιτικής ανωμαλίας οδήγησε τελικά στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Σωτήρης Πέτρουλας: Η δολοφονία ενός αγωνιστή φοιτητή

Σωτήρης Πέτρουλας: Η δολοφονία ενός αγωνιστή φοιτητήΤην 21η Ιουλίου 1965, ο Σωτήρης Πέτρουλας συμμετείχε σε μεγάλη διαδήλωση καταδίκης της αποστασίας στην Αθήνα, την οποία κατά τις πρώτες βραδινές ώρες προσπάθησε η Αστυνομία να διαλύσει κάνοντας χρήση κλομπς και δακρυγόνων.

Στη σύγκρουση αυτή φέρεται να τραυματίστηκαν και να συνελήφθησαν περίπου 250 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ο Σωτήρης Πέτρουλας, στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά, γύρω στις 22:00.

Η πρώτη καταγραφή του χτυπημένου Πέτρουλα αναφέρεται στις 03:00 το πρωί της 22ας Ιουλίου στο Σταθμό Α΄ Βοηθειών του Ε.Σ. στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Αυτόματα εκτυλίσσεται μια λυσσαλέα προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας.

Σωτήρης Πέτρουλας: Η δολοφονία ενός αγωνιστή φοιτητήΤο επίσημο πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης που έκαναν αστυνομικοί με στολές γιατρών έκανε λόγο για θάνατο που προκλήθηκε από ασφυξία λόγω δακρυγόνου, εκδοχή η οποία αφήνει ανεξήγητα τα ολικά σχισίματα στο λαιμό του που διαπίστωσαν οι δικοί του όταν πήραν τον νεκρό.

Παρότι η επίσημη αφήγηση των γεγονότων δεν άλλαξε ποτέ, μεταγενέστερη ιατροδικαστική εξέταση από γιατρούς της οικογένειας έδειξε πως ο Πέτρουλας στραγγαλίστηκε.

Η επιδερμίδα του λαιμού ήταν χαραγμένη από νυστέρι νεκροτόμου ώστε να εξαφανιστούν τα ίχνη του στραγγαλισμού.

Η αστυνομία επεδίωξε την ταφή του κρυφά από τους γονείς του και πριν ανατείλει ο ήλιος. Ο ιερέας αρνήθηκε να κάνει την ταφή.

Η κηδεία

Σωτήρης Πέτρουλας: Η δολοφονία ενός αγωνιστή φοιτητή

Η κηδεία του Σωτήρη Πέτρουλα έγινε στις 23 Ιουλίου και μετατράπηκε σε μία από τις πιο μαζικές διαδηλώσεις της εποχής κατά των αποστατών βουλευτών, των ανακτόρων και τους παρακράτους.

Τη νεκρώσιμη ακολουθία στον μητροπολιτικό ναό παρακολούθησαν ο Γεώργιος Παπανδρέου και άλλοι πολιτικοί ηγέτες. Τη νεκρική πομπή προς το Α’ Νεκροταφείο ακολούθησε πλήθος κόσμου, που φώναζε συνθήματα, όπως «Δημοκρατία», «Προδότη Νόβα», «1-1-4», «Ο Σωτήρης Ζει».

Τότε ο Γεώργιος Παπανδρέου, καταγγέλλοντας δημόσια την κυβέρνηση Νόβα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση Νόβα δεν ηρκέσθη να είναι κυβέρνησις προδοσίας. Έγινε και κυβέρνησις αίματος. Πρέπει να εξαφανισθή από προσώπου της γης και να λογοδοτήσει δια τα εγκλήματά της».

Το 1975 το Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών αποφάσισε να ονομάσει τον σύλλογο φοιτητών «Σωτήρης Πέτρουλας» και να τον ανακηρύξει επίτιμο μέλος του. Ο δε Μίκης Θεοδωράκης έγραψε για τον τραγικό θάνατό του το ομώνυμο τραγούδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Γρηγόρης Λαμπράκης: Ο αγωνιστής της δημοκρατίας & της ειρήνης