{ Τελευταία νέα }

Spiegel: Φόβοι για δεύτερο Μπέργκαμο στη Θεσσαλονίκη - τι φταίει


Κατηγορίες: Θεσσαλονίκη νέα

Spiegel: Φόβοι για δεύτερο Μπέργκαμο στη Θεσσαλονίκη - τι φταίειΆρθρο του Spiegel: Η Ελλάδα ξεπέρασε το πρώτο κύμα της πανδημίας σχετικά εύκολα. Τώρα καταγράφεται ρεκόρ κρουσμάτων και θυμάτων. Τι πήγε στραβά;

Το Spiegel Online στο τελευταίο άρθρο του αναφέρεται στις τραγικές επιπτώσεις της πανδημίας στην Ελλάδα με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη 
 
«Η αναζήτηση απαντήσεων βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, το επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα. Οι ειδικοί εκφράζουν τους φόβους τους πως αν δεν βρεθεί τρόπος να περιοριστούν τα κρούσματα η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να γίνει δεύτερο Μπέργκαμο».

Γιατί η Θεσσαλονίκη;

Υπάρχει αναφορά στους 100.000 φοιτητές της πόλης, τον χαλαρό τρόπο ζωής, τα πολυάριθμα παράνομα πάρτι και την αδιαφορία για τα περιοριστικά μέτρα όπως η χρήση προστατευτικής μάσκας.
 
Ανησυχία προκαλούν και οι βραδινές συναντήσεις δεκάδων ατόμων σε πάρκα της Καλαμαριάς. Aυτοσχέδια πάρτι με άφθονο αλκοόλ και ντελίβερι που φέρνουν πίτσες γύρους και σουβλάκια. Μόλις εμφανιστεί η αστυνομία, το πλήθος διαλύεται γρήγορα.

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης βρίσκεται τώρα και η Ορθόδοξη Εκκλησία. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος έως ότου κυβέρνηση και εκκλησία άρχισαν να προειδοποιούν για τους κινδύνους της πανδημίας. Αυστηρά μέτρα ελήφθησαν μόλις τώρα.

Όμως αυτά τα φαινόμενα δεν περιορίζονται στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κυβέρνηση και πληθυσμός χαλάρωσαν και το φθινόπωρο κανείς δεν είχε πια όρεξη για νέο γύρο αυστηρών μέτρων. Ακόμα κι όταν η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, πολύς κόσμος και κυρίως ηλικιωμένοι βγήκαν από τα σπίτια για να ψωνίσουν στις λαϊκές αδιαφορώντας για ισχύοντες κανόνες.

Υπενθυμίζουμε πως πριν 2 εβδομάδες ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, , περιέγραφε με έντονο τρόπο το πώς είναι πιθανό να εξελιχθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όταν δήλωνε στον ΣΚΑΙ: «Οι εικόνες δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία ... Η κατάσταση είναι κρισιμότατη. Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη να μην μετακινούνται, παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο. Να μην βγαίνουν από το σπίτι τους, παρά μόνο αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος. Κάνω, επίσης, έκκληση στους συναδέλφους γιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν, να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, γιατί υπάρχει ανάγκη για γιατρούς στα νοσοκομεία μας» 

Φωτογραφία Dimitris Vetsikas Pixabay 
 
 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ