Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος εκοιμήθη σήμερα, Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου είχε μεταφερθεί εσπευσμένα από τα Τίρανα. Υπήρξε σύμβολο ανθρωπισμού, ένας ιεραπόστολος της ειρήνης και της καταλλαγής, που αφιέρωσε τη ζωή του στην προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών θρησκευτικών και πολιτισμικών πεποιθήσεων. Η πολύτιμη παρακαταθήκη του παραμένει ζωντανή.
Στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Χριστού στο κέντρο των Τιράνων θα ενταφιαστεί, κατόπιν δικής του επιθυμίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου (25/1) στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Ήδη είχε διαμορφωθεί ο χώρος, ενώ η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στα Τίρανα, όπου και θα γίνουν και οι επίσημες τελετές.
Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας η οποία θα ανακοινώσει και τις λεπτομέρειες ως προς την τελετή της ταφής του.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο είναι ότι η κηδεία και η ταφή του θα γίνει την Πέμπτη (30/1).
Η Σύνοδος θα συνέλθει το επόμενο χρονικό διάστημα για να εκλέξει τον διάδοχο του Αρχιεπισκόπου.
Το 1992 ανέλαβε το δύσκολο έργο της ανασύστασης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία είχε πληγεί από τις διώξεις του κομμουνιστικού καθεστώτος. Η σορός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη στα Τίρανα, σύμφωνα με την επιθυμία του.
Με βαθιά ανθρωπιά, ταπεινότητα και αφοσίωση, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε καταφέρει να κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό όλων, ανεξαρτήτως θρησκευτικού δόγματος. «Ο σεβασμός του κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως του τι πιστεύει ή αν πιστεύει, είναι το μυστικό» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Γεννημένος στον Πειραιά στις 4 Νοεμβρίου 1929, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία. Ταξίδεψε σε 14 χώρες της Αφρικής και της Ασίας, όπου μελέτησε τις θρησκείες και το Ισλάμ. Το συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο, με 24 βιβλία μεταφρασμένα σε 17 γλώσσες, ενώ τιμήθηκε με δεκάδες βραβεία και διακρίσεις, ανάμεσά τους τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η πορεία του στην Αλβανία ξεκίνησε το 1991, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον όρισε πατριαρχικό Έξαρχο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα. Με τεράστιες προσπάθειες και ξεπερνώντας δυσκολίες, ανέλαβε την αποκατάσταση των ναών και την αναδιοργάνωση της εκκλησιαστικής ζωής. Ανέγειρε πάνω από 150 νέους ναούς, επισκεύασε εκκλησιαστικά κτίρια και δημιούργησε σχολεία, κέντρα υγείας και νεανικά κέντρα, ενώ προώθησε και σημαντικά υδροηλεκτρικά έργα που χρηματοδότησαν το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.
Το 2020, όταν προσβλήθηκε από κορονοϊό, μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή στον «Ευαγγελισμό», όπου και ανάρρωσε. Το τελευταίο του ταξίδι στην Ελλάδα, για λόγους υγείας, δεν είχε την ίδια ευτυχή κατάληξη.
Το τελευταίο μήνυμά του, ανήμερα των Χριστουγέννων, ήταν γεμάτο αγάπη: «Ό,τι πιο ωραίο είναι να αγαπάς, έστω κι αν κουράστηκες, έστω κι αν πονάς».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αφήνει πίσω του ένα ανεξίτηλο έργο, γεμάτο προσφορά και αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε