Startup επιχειρήσεις στην Ελλάδα και ευκαιρίες ανάπτυξης

* Γράφει ο Κωνσταντίνος Γκίνος

Οι Startups έχουν στον πυρήνα τους την έννοια της καινοτομίας, από αυτό ζουν, για αυτό υπάρχουν και αυτό τις διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στην πλειονότητά τους ξεκινούν με περιορισμένους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, παρουσιάζουν ραγδαία ανάπτυξη, τουλάχιστον όσες καταφέρουν να θεωρηθούν επιτυχημένες, και η κερδοφορία τους κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα τους. 

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελληνική πραγματικότητα

Στην Ελλάδα όλο και περισσότερο παρατηρείται η προσπάθεια φοιτητών, αποφοίτων, αλλά και ανθρώπων διαφόρων ηλικιακών ομάδων και διαφορετικού εργασιακού προσανατολισμού, που εργάζονται πάνω στις ιδέες τους θέλοντας να τις πραγματοποιήσουν.

Κακά τα ψέματα, το επιχειρηματικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, με τα προβλήματα να είναι λίγο ή πολύ γνωστά. Συγκεκριμένα, για πολλά χρόνια δεν υπήρχε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Startup επιχειρήσεις, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετικά περίεργο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2016, η Ελλάδα ήταν η χώρα με τον  υψηλότερο αριθμό νεοϊδρυθέντων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είτε σταμάτησαν την λειτουργία τους, είτε επέλεξαν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες με πιο φιλόξενο φορολογικό σύστημα, διατηρώντας την  Ελλάδα σε μειονεκτική θέση απέναντι  σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τις Η.Π.Α.).

Επίσης είναι σχεδόν ακατόρθωτο με τα σημερινά δεδομένα να πλησιάσει τα επίπεδα πόλεων όπως το Λονδίνο και η Φρανκφούρτη, μεταξύ άλλων, που αποτελούν τους γνωστότερους Ευρωπαϊκούς προορισμούς για επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και για επενδυτές. Προσοχή! Aναφερόμαστε καθαρά σε Startups και όχι σε οποιαδήποτε νεοφυή επιχείρηση.

Εμείς στην Ελλάδα είμαστε καταδικασμένοι;

Αυτό το ερώτημα περνά από το μυαλό πολλών ενδιαφερόμενων.  Όχι, δεν είναι σωστό να δημιουργείται αυτό το κλίμα.

Σίγουρα, πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα (κυρίως η Αθήνα) συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών, με την διαφορά τους από τις πόλεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως να παραμένει μεγάλη.

Ωστόσο, ζούμε στο 2021, σε έναν ψηφιακό κόσμο που ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με την έξαρση του, γνωστού σε όλους μας, ιού. Οπότε τι είναι αυτό που πρέπει ο καθένας να κάνει; Μα εννοείται να ανοίξει τη μηχανή αναζήτησής του και να ξεκινήσει την έρευνα. Να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην ουσία των social media λογαριασμών (LinkedIn κτλ.), δηλαδή στις δυνατότητες δικτύωσης, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τα likes σε φωτογραφίες και post, και επιλέγοντας την αναζήτηση οργανισμών, επιχειρήσεων, επιχειρηματιών και εκδηλώσεων του συγκεκριμένου χώρου.

Η πληροφορία είναι εκεί έξω και είναι δωρεάν! Αναζητείστε Startupers στο LinkedIn, στείλτε τους μήνυμα αναφέροντάς τους απορίες ή ιδέες που έχετε και να είστε σίγουροι πως ελάχιστοι θα σας αγνοήσουν για έναν και κύριο λόγο… οι άνθρωποι αυτοί χαρακτηρίζονται από αισιοδοξία, ενέργεια και επιθυμία δικτύωσης με νέους ανθρώπους. Βέβαια ο χρόνος δεν είναι πάντα σύμμαχος και οι υποχρεώσεις τους παραμένουν πολλές. Όμως, η πόρτα που δεν θα χτυπήσεις, δύσκολα θα ανοίξει μόνη της!

  Το τελευταίο χρονικό διάστημα βρέθηκαν, είτε από προσωπική έρευνα, είτε από συστάσεις, αρκετοί διαγωνισμοί και προγράμματα επιχειρηματικότητας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, όπου είχα εστιάσει την έρευνά μου.

Παραδείγματα Start Ups στην Ελλάδα

  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & EGG

  Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το φθινόπωρο του 2020 συνεργάζεται με τον επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων egg – enter•grοw•go, που σχεδίασε και υλοποιεί η Eurobank, για την υποστήριξη της νέας, καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Βέβαια αρκετά συχνά ανακοινώνονται και φοιτητικοί διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας, οι οποίοι δίνουν την ευκαιρία σε φοιτητές από όλη την Ελλάδα να πάρουν μέρος και να δώσουν ζωή στις ιδέες τους. Ιστοσελίδα: https://www.theegg.gr/el

  • Διαγωνισμοί

Από την αρχή του χρόνου έχουν ξεκινήσει αρκετοί διαγωνισμοί οι οποίοι πέρα από χρηματικά έπαθλα, προσφέρουν σε όσες ομάδες διακριθούν υπηρεσίες mentoring, αλλά και ευκαιρίες προβολής των επιχειρηματικών τους ιδεών σε πιθανούς επενδυτές. Είναι βέβαιο πως στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν παρόμοιες δράσεις, για αυτό κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να παραμένει ενημερωμένος για όσα συμβαίνουν δίπλα του.

  • VentureGarden

  Η πρωτοβουλία των American College of Thessaloniki, μέλος του Anatolia College στη Θεσσαλονίκη και Alba Graduate Business School, The American College of Greece στην Αθήνα, γέννησαν το VentureGarden, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επιχειρηματικότητα που χρηματοδοτείται από την «Ελληνική Πρωτοβουλία» – «The Hellenic Initiative». Δεν είναι τυχαίο πως μέσα σε λίγα χρόνια έχει καταφέρει να εμπνεύσει και να προετοιμάσει πολλούς νέους ώστε να κάνουν πράξη τα επιχειρηματικά τους σχέδια. 

Ιστοσελίδα: https://www.venturegarden.gr/

OK!Thess


Το OK!Thess, όπως αναφέρει, έχει ως στόχο την ανάδειξη ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού Οικοσυστήματος Καινοτομίας. Μέσα από την λειτουργία του «υποστηρίζει ομάδες ανθρώπων με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο διερεύνησης ή ανάπτυξης» και έχει ως στόχο να «περιλαμβάνει όλους όσους επιθυμούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της καινοτομίας στην πόλη». 

Ιστοσελίδα: https://okthess.gr/el/

Vestbee

O ψηφιακός κόσμος στον οποίο ζούμε και αναφερθήκαμε προηγουμένως παρέχει σε όλους μας εξαιρετικές ευκαιρίες. Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες αγνοούσα την ύπαρξη της Vestbee, μιας πλατφόρμας που συνδέει startups και επενδυτές στην Κεντροανατολική Ευρώπη. Η Vestbee συνεργάζεται με μεγάλο πλήθος εταιριών, όπως οι Amazon, Google, Stripe, Revolut, HubSpot κ.ά., ενώ μέσω αυτής διεξάγονται ποικίλοι διαγωνισμοί για startup. Εντός της πλατφόρμας, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας του προφίλ της επιχείρησης ή της επιχειρηματικής ιδέας, αναρτώντας εικόνα προφίλ, εικόνα εξωφύλλου, πληροφορίες για την επιχείρηση-ιδέα, πιθανές χρηματοδοτήσεις που έχουν παρθεί, αλλά και στοιχεία των ιδρυτών. Ιστοσελίδα: https://vestbee.com/

  • Elevate Greece

Είναι σημαντικό κλείνοντας να γίνει αναφορά σε μία πρωτοβουλία της σημερινής Ελληνικής Κυβέρνησης, το Elevate Greece, μέσω του οποίου επιθυμεί την χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας. Όπως αναφέρεται μέσα στην επίσημη ιστοσελίδα του, «στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να υποστηρίξει την ανάπτυξη των συγκεκριμένων επιχειρήσεων» και «σκοπός της η ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας».

Ιστοσελίδα: https://elevategreece.gov.gr/el/

 

Πρέπει να θυμόμαστε πως όσο σημαντική είναι η απόφαση για την υλοποίηση της ιδέας μας, τόσο σημαντικοί είναι και οι άνθρωποι που θα είναι δίπλα μας, στους οποίους ανήκουν οι φίλοι και συνεργάτες με τους οποίους ξεκινάμε το εγχείρημα.

Ωστόσο, υπάρχουν και δύο  εξωτερικοί συνεργάτες που είναι απαραίτητοι… μια καλή νομική κάλυψη και ένας καλός λογιστής. Να τους επιλέξετε με προσοχή! 

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Γκίνος

*Junior Consultant Management Consulting Department, ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α.Ε.

Για ερωτήσεις, ιδιαίτερες περιπτώσεις και εξειδικευμένες συμβουλές, Λογιστικές, Φοροτεχνικές Μισθοδοτικές, Επενδυτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικονομικό συνεργάτη του cityportal.gr την ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ, Αθήνα: 210 33 11 330  και Θεσσαλονίκη: 2310 514 669

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε