{ Βιβλία }

Στάθης Τσαγκαρουσιάνος «Αντίο παλιέ κόσμε» Συνομιλίες με αξιοσημείωτους ανθρώπους

Προτείνει ο Παύλος Λεμοντζής


Κατηγορίες: Αγαπημένα βιβλία

Στάθης Τσαγκαρουσιάνος «Αντίο παλιέ κόσμε» Συνομιλίες με αξιοσημείωτους ανθρώπουςΠροτείνω τα καλύτερα βιβλία που διάβασα κ αξίζει να διαβάσεις: «Αντίο παλιέ κόσμε», Τσαγκαρουσιάνος Στάθης, (cityportal τα αγαπημένα μας βιβλία)

«Αντίο παλιέ κόσμε»
Συγγραφέας: Τσαγκαρουσιάνος, Στάθης
Εκδόσεις: Τσαγκαρουσιάνος
Σελίδες:348
Ημερομηνία Έκδοσης:1/1/2007

«Προσπαθώ να φανταστώ το αντισηπτικό μέλλον. Και δεν μπορώ να του δώσω σχήμα (μπορεί κανείς;). Πότε θα κάτσουμε σαν άνθρωποι πάλι, δίπλα - δίπλα; Πότε θα φλερτάρουμε ξανά; Χωρίς εγγύτητα η καρδιά γίνεται οκνή, βαριέται. Με phone sex, παιδιά δεν γεννιούνται. Το πρόσωπο θέλει αγγίγματα, φιλιά… Απορίες πολλές».
Εξομολόγηση του πολυγραφότατου Στάθη Τσαγκαρουσιάνου, που ευλογήθηκε να συναντηθεί και να συνομιλήσει με προσωπικότητες γραμμάτων, τεχνών, πολιτικής, διεθνούς και εγνωσμένου κύρους, ευτύχησε να καρπωθεί όσο κανείς άλλος συνάδελφός του (εξαίρεση η Μαλβίνα) την αναγνώριση και την εκτίμηση από ευμέγεθες αναγνωστικό κοινό και να πρωτοστατεί στα μέσα ενημέρωσης, έως σήμερα.
 
Στο ανθολόγιο συνεντεύξεων «Αντίο παλιέ κόσμε», ο αναγνώστης θα συναντηθεί με εμβληματικά πρόσωπα, θα βυθιστεί σε ενδιαφέρουσες απόψεις για πολιτική, τέχνη και κοινωνία, σε αναπάντεχες εξομολογήσεις, σε αιρετικές τοποθετήσεις, σε ένα ομαδικό πορτρέτο, εντέλει, για μια «αριστοκρατική» εποχή που διαπέρασε την κρησάρα του χρόνου για να αποτυπωθεί σε βιβλίο, όπως αυτό.
Λογικά, τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη ανθολογία δεν θα έπρεπε να αφορούν τη σημερινή εποχή, που “είναι αμνήμων και αναίσθητη όσο λίγες της πρόσφατης ιστορίας” , όμως ο κόσμος με κρίση που θυμάται, που αισθάνεται και που έχει ανάγκη να ακούσει ανθρώπους πνευματικούς και περιπετειώδεις, πάντα θα υπάρχει. Επειδή ζει αμείωτο το ενδιαφέρον για τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες είναι με τον τρόπο τους ακατάτακτες, ιδιοφυείς, λίγο εκκεντρικές και πάνω απ? όλα, ποιητικές.

«Αντίο παλιέ κόσμε»  Σε ποιους προτείνω το βιβλίο

Το προτείνω σε αναγνώστες που θέλουν να μάθουν, ποιος ο σπουδαίος και τι τον ακολουθεί. Σε αναγνώστες που γνώρισαν, διάβασαν, άκουσαν, μελέτησαν, αγάπησαν, περπάτησαν ρεαλιστικά, πορεύτηκαν αντάμα ή ταξίδεψαν φανταστικά μέσα από έργα και λόγια σημαινόντων προσώπων, όπως οι:
Ντίνος Χριστιανόπουλος
Μάνος Χατζιδάκις
Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης
Φλέρυ Νταντωνάκη
Ιόλας
Ελένη Βλάχου
Αλέξης Μπίστικας
Μάτση Χατζηλαζάρου
Ιερομόναχος Συμεών
Γιώργος Χρονάς
Αθανάσιος Καυκαλίδης 
Ειρήνη Παππά
Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας
Μιχάλης Κατσαρός
Σέμνη Καρούζου
Γιώργος Βέλτσος
Αριστομένης Προβελέγγιος
Ελένη Γλυκατζή-Αρβελέρ
Ντόρα Μπακοπούλου
Μιχάλης Ράπτης (Pablo)
Κωστής Παπαγιώργης
Μίκης Θεοδωράκης
Ιωάννα Χατζηνικολή
Ρούλα Πατεράκη
Κωνσταντίνος Βήτα
 
Πρόκειται για συλλεκτικό απάνθισμα εμπνευσμένων συνομιλιών του συγγραφέα με πρόσωπα βαθύτατης ευγένειας και σημασίας, που επαξίως μνημονεύουμε και σήμερα. Πρόκειται για μια συλλογή - κόσμημα στις βιβλιοθήκες, για ένα ακριβό πνευματικό κειμήλιο, για σπάνια ντοκουμέντα φράσεων, απόψεων, πεποιθήσεων, σοφιστειών, ανθρώπων που έγραψαν ιστορία στον τομέα δράσης τους.
 
Προτείνει ο Παύλος Λεμοντζής

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ