Στη Θεσσαλονίκη, υβριδικά, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής και Καινοτομίας FIRST® LEGO® League

Με τη συμμετοχή 1000 μαθητών, ηλικίας από 9 έως και 16 χρόνων, που συγκροτούν 80 ομάδες, θα διεξαχθεί και φέτος στη Θεσσαλονίκη, αλλά υβριδικά λόγω κορονοϊού, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής και Καινοτομίας FIRST® LEGO® League (29-30/5), με θέμα τον αθλητισμό.

Το πρωτάθλημα, αποτελεί εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το υπουργείο Παιδείας (172915/2020) και διεξάγεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Eduact, από το 2012.

Στο φετινό πρωτάθλημα, που θα λάβει χώρα στο «Νόησις», πέραν των 80 ομάδων από κάθε γωνιά της Ελλάδας, θα συμμετέχουν 150 εθελοντές ομάδων και άλλοι 150 εθελοντές της διοργάνωσης, όπως επισήμανε σε σημερινή διαδικτυακή σχετική συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Eduact, Κωνσταντίνος Βασιλείου.

Αναφερόμενος στο φετινό θέμα του διαγωνισμού, τον αθλητισμό, και συνδυάζοντας αυτόν τον τομέα με την τεχνολογία, οι συμμετέχοντες διαγωνιζόμενοι, με κεντρικό σύνθημα «Ενωμένοι παίζουμε, μαζί κερδίζουμε», θα παρουσιάσουν λύσεις σε θέματα οργάνωσης, στρατηγικής , σχεδιασμού ενός παιχνιδιού, προβάλλοντας μάλιστα μέσα από αυτό επτά διαφορετικές ηθικές αξίες.

«Μία από αυτές είναι ότι «οτιδήποτε κι αν κάνουμε, περνάμε καλά», σημείωσε ο κ. Βασιλείου και πρόσθεσε ότι «μια άλλη, απαραίτητη για τον διαγωνισμό είναι η συνεργατικότητα και η συνέργεια μεταξύ των μελών των ομάδων».

Μεταξύ άλλων, τόνισε, ότι στον παγκόσμιο σχετικό διαγωνισμό, που αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούνιο, συνολικά παίρνουν μέρος 279.000 παιδιά από 115 χώρες του κόσμου και στη διάρκειά του διοργανώνονται 3.700 δράσεις.

Κατά την τοποθέτησή του ο αντιπρύτανης Έρευνας και Τεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευστράτιος Στυλιανίδης, αναφέρθηκε στο οικοσύστημα του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας ότι αναδεικνύει τέτοιες δράσεις καινοτομίας, οι οποίες προωθούν και αναδεικνύουν το πλούσιο έμψυχο δυναμικό της Θεσσαλονίκης και την ίδια την πόλη.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου εξήγησε, στη διάρκεια της τοποθέτησής του, τους λόγους για τους οποίους το τμήμα της Δημοσιογραφίας και οι φοιτητές του υποστηρίζουν και προωθούν τη διάχυση της διοργάνωσης. Όπως είπε, μέσω του πανελλήνιου πρωταθλήματος αναδεικνύονται οι τεχνολογίες αιχμής στην εκπαίδευση, αλλά και η ίδια η πόλη της Θεσσαλονίκης ως κόμβο καινοτομίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Κεντρικής Μακεδονίας ‘Αγγελος Χαριστέας, δήλωσε, στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, την αμέριστη υποστήριξη στη διοργάνωση, έτσι ώστε να εξελιχθεί σε θεσμό, ενώ η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κοσμοπούλου, επισήμανε, ότι τέτοιες δράσεις ενσωματώνονται «έξυπνο» οικοσύστημα της πόλης, η οποία γίνεται έξυπνη, σύγχρονη και με υψηλό I Q.

«Το ΝΟΗΣΙΣ από το οποίο θα διεξαχθεί υβριδικά το Πρωτάθλημα, είναι ο φυσικός χώρος της καινοτομίας και της άτυπης εκπαίδευσης», σημείωσε. από την πλευρά του. ο γενικός διευθυντής του ΝΟΗΣΙΣ, Θανάσης Κοντονικολάου, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα δημιούργησαν ομίλους ρομποτικής, ενσωματώνοντας στη διαδικασία της εκπαίδευσης την τεχνολογία και την καινοτομία.

Υπογραμμίζεται, ότι οι ομάδες των μαθητών εργάστηκαν δια ζώσης, αλλά και στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης για τα projects τους. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, της Επιτροπής Ελλάδα 2021 και της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Παράλληλα, την διοργάνωση υποστηρίζει και ο επιχειρηματικός κόσμος, με χορηγούς τα ΕΛΠΕ,την KLEEMAN, τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, την INTRASOFT και τη ΔΥΟΣ

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε