Ερχεται ξηρασία

Στην Κίνα τα ζώα πεθαίνουν απο τον καύσωνα

Η Κίνα το περσινό καλοκαίρι, βίωσε το χειρότερο κύμα καύσωνα και ξηρασίας των τελευταίων δεκαετιών. Όμως φέτος που η ακραία ζέστη έπληξε πολλές περιοχές της χώρας ακόμη νωρίτερα από πέρυσι, τα μηνύματα είναι ακόμη πιο δυσοίωνα καθώς

Χοίροι, κουνέλια και ψάρια έχουν πεθάνει από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ οι καλλιέργειες σιταριού στην κεντρική Κίνα έχουν πλημμυρίσει από τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις της τελευταίας δεκαετίας. Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ξηρασία θα μπορούσε να πλήξει τη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ, την κύρια περιοχή καλλιέργειας ρυζιού της Κίνας, τους επόμενους μήνες.

Το κύμα καύσωνα κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με αρκετές πόλεις στις επαρχίες Γιουνάν και Σιτσουάν να έχουν βιώσει θερμοκρασίες ρεκόρ άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Μέχρι την Τετάρτη (31/5), 578 εθνικοί μετεωρολογικοί σταθμοί που βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της χώρας κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία για την εποχή, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας.

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες, μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή τροφίμων και να επιφέρουν περισσότερες αβεβαιότητες στην προμήθεια τροφίμων και πετρελαίου», έγραψε γεωργικός αναλυτής της Citic Securities.

«Στην Κίνα, το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα οδηγήσει εύκολα σε αυξημένη κλιματική αβεβαιότητα στη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ, προκαλώντας πλημμύρες στο νότο, ξηρασία στο βορρά και κρύο καλοκαίρι στα βορειοανατολικά», δήλωσε

Τις τελευταίες ημέρες οι αναφορές για ζώα που πέθαναν από την υπερβολική ζέστη κυριαρχούν στις ειδήσεις. Σε μια φάρμα στην ανατολική επαρχία Γκουανγκσί, εκατοντάδες χοίροι πέθαναν αυτή την εβδομάδα μετά από ξαφνική διακοπή ρεύματος που προκάλεσε τη διακοπή λειτουργίας των ανεμιστήρων τη νύχτα.

Οι χοίροι πέθαναν από ασφυξία εν μέσω υπερβολικής ζέστης και κακής κυκλοφορίας του αέρα, ανέφερε μια κυβερνητική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, επικαλούμενη έναν υπάλληλο της φάρμας.

Στο κύμα καύσωνα αποδόθηκε και ο θάνατος μεγάλου αριθμού εκτρεφόμενων κυπρίνων που ζουν σε ορυζώνες στη νοτιοδυτική περιοχή Γκουανγκσί. Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στην εφημερίδα «South of China Today» πως τα ψάρια «κάηκαν μέχρι θανάτου» καθώς η θερμοκρασία του νερού ανέβηκε λόγω του καύσωνα. Οι τιμές των κεφαλιών κουνελιών, ένα χαρακτηριστικό πιάτο στο Σιτσουάν, έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν θανάτους κουνελιών στις φάρμες, με αποτέλεσμα τη μείωση της προσφοράς.

Life Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 /

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως