Στην τελική ευθεία η νέα ρύθμιση οφειλών

Κάποιες ώρες αλλεπάλληλων επαφών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών φαίνεται ότι είναι πλέον αρκετές για να κλείσει η 11η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν συνδέεται με εκταμίευση δόσης ενώ η δημοσιοποίηση της αναμένεται το Σεπτέμβριο, όταν θα μπαίνει στην τελική ευθεία η κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2022.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η πρόταση της Αθήνας για μια νέα πιο ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα να εκτιμά, μιλώντας την Τετάρτη 14/7 στην ΕΡΤ, ότι θα «κλειδώσει» σήμερα Πέμπτη 15/7.

Όπως ανέφερε:

· θα αφορά το σύνολο των χρεών (φορολογικών & ασφαλιστικών) που δημιουργήθηκαν από το Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα

· για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων που ανήκουν στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου

· τα οποία θα είναι δυνατό να αποπληρωθούν σε περισσότερες από 48 δόσεις. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα φτάσει σε έως 60 ή 72 δόσεις.

Όσον αφορά τις κατηγορίες φορολογούμενων που θα μπορούν να ενταχθούν θα είναι:

  • εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση ήταν σε αναστολή ή έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-εργασία»
  • ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν κάνει δήλωση COVID
  • άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο του κορονοϊού.
  • Επιπρόσθετα θα υπάρχει πρόβλεψη και για όσους είχαν ρυθμισμένες οφειλές και δέχθηκαν πλήγμα.

Στο επίκεντρο των αλλεπάλληλων σημερινών επαφών κυβερνητικών αξιωματούχων και θεσμών θα βρεθούν επίσης και ζητήματα όπως οι στόχοι του προϋπολογισμού, οι αντοχές της οικονομίας για μέτρα στήριξης αλλά και για φοροελαφρύνσεις.

Από την πλευρά των θεσμών, έμφαση θα δοθεί στην πορεία περαιτέρω μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, στις καταπτώσεις εγγυήσεων, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, στην πλήρη λειτουργία του νέου πτωχευτικού νόμου και γενικότερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μάλιστα, την Τετάρτη 14/7 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά και εκπροσώπους των επιμελητηρίων.

Βασικό αντικείμενο η ανάκτηση της χρηματοδοτικής ικανότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να συσταθεί μία Επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης αλλά των επιχειρηματικών φορών προκειμένου να καθοριστούν τα κριτήρια και οι τρόποι προκειμένου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διοχετεύσουν μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά.

Βασικό ζητούμενο των φορέων της αγοράς είναι οι τράπεζες να αυξήσουν το ρυθμό δανεισμού κυρίως προς τις επιχειρήσεις. Από την πλευρά τους οι τράπεζες δεν παραλείπουν να επισημαίνουν ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι δανειολήπτες είναι βιώσιμοι.

Παράλληλα, συζητήθηκε το ζήτημα των κεφαλαίων που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Ειδικά σε αυτό, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των τραπεζών καθώς θα κληθούν να καλύψουν σημαντικό ποσοστό της επένδυσης μέσω δανεισμού.

Η επόμενη σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του μήνα.

Ραλλού Αλεξοπούλου – naftemporiki.gr