Στις εκπαιδευτικές βαθμίδες η προετοιμασία για την αντιμετώπιση καταστάσεων Ακραίων Καιρικών Φαινομένων, Σεισμού και Πυρκαγιάς

Στις εκπαιδευτικές βαθμίδες η προετοιμασία για την αντιμετώπιση καταστάσεων Ακραίων Καιρικών Φαινομένων, Σεισμού και Πυρκαγιάς

Ψηφίστηκε τροπολογία για σεμινάρια εκπαιδευτικών

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πυρκαγιές και φυσικά οι σεισμοί υπάρχουν πλέον για τα καλά στη ζωή μας και πρέπει να μάθουμε να τα αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά και να ζούμε με αυτά.  Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης είναι και μέσω της σχολικής εκπαίδευσης. 
 
Διαβάστε παρακάτω τη σχετική τροπολογία και την αιτιολογική έκθεση που ουσιαστικά εισάγει στο σύστημα της εκπαίδευσης την προετοιμασία και την ετοιμότητα των νέων σε δύσκολες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
 
1.    Για όλες τις μονάδες/δομές της Α βάθμιας και της Β βάθμιας εκπαίδευσης, καθίσταται υποχρεωτικό εντός διαστήματος έξι (6) μηνών, η Σύνταξη Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης το οποίο περιλαμβάνει Ειδικά Σχέδια για την Αντιμετώπιση α) Ακραίων Καιρικών Φαινομένων,
β) Σεισμού, και γ) Πυρκαγιάς. Με την έναρξη κάθε σχολικού έτους υποχρεωτικά, πραγματοποιούνται Εκπαιδευτικά Σεμινάρια και διοργανώνονται Ασκήσεις Ετοιμότητας, ανά θεματική ενότητα του πρώτου εδαφίου στα οποία συμμετέχει όλη η σχολική κοινότητα.
 
2.    Τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια και οι Ασκήσεις Ετοιμότητας γίνονται τουλάχιστον δύο (2) φορές κατ έτος, μία (1) φορά στο πρώτο τετράμηνο και μία (1) φορά στο δεύτερο τετράμηνο.
 
Τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια και οι Ασκήσεις Ετοιμότητας έχουν ως σκοπό την κατάλληλη προετοιμασία, την αντιμετώπιση και την εκμάθηση μέτρων προφύλαξης προς τους μαθητές και όλη την σχολική κοινότητα, για την αποφυγή τραυματισμού, την αποτελεσματική συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά την ώρα του συμβάντος έκτακτης ανάγκης, τους τρόπους διαφυγής καθώς και τη διάθεση και χρήση του απαραίτητου εξοπλισμού.
 
3.    Αρμόδιος φορέας για τη διεξαγωγή και τον καθορισμό των σχετικών διαδικασιών ορίζεται το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων το οποίο και συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τους άλλους κατά περίπτωση φορείς.
 
Λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος θα εξειδικευτούν με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η οποία θα πρέπει να έχει εκδοθεί σε διάστημα τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.
 
4.    Εξαιρετικά και μόνο κατά την πρώτη εφαρμογή του εν λόγω άρθρου, τα προβλεπόμενα της παρ. 1 δύνανται να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019, προκειμένου να ισχύουν τα οριζόμενα της παρ.
 
 
Αιτιολογική έκθεση
 
Το τραγικό γεγονός της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική που έλαβε χώρα την 23η Ιουλίου 2018 και οδήγησε στην απώλεια δεκάδων πολιτών, ανάδειξε έντονα – μεταξύ άλλων – το πρόβλημα της ελλιπούς εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση γενικά καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
 
Με στόχο οι νεότερες γενιές της χώρας μας να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση αντίστοιχων συμβάντων είτε πρόκειται για ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε για σεισμούς, είτε για πυρκαγιές, και προκειμένου να είναι σε θέση να ενεργήσουν κατάλληλα έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες τραυματισμού ή και στην χειρότερη περίπτωση κινδύνου απώλειας της ίδιας της ζωής, κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη σχετικής νομοθετικής κατοχύρωσης.
 
Κατά συνέπεια με την παρούσα ρύθμιση προτείνεται η υποχρεωτική θεσμοθέτηση για όλες τις μονάδες/δομές Α βάθμιας και Β βάθμιας εκπαίδευσης, των εξής:
 
•    Σύνταξη Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης με Ειδικά Σχέδια για την Αντιμετώπιση α) Ακραίων Καιρικών Φαινομένων, β) Σεισμού, και γ) Πυρκαγιάς.
 
•    Διοργάνωση Ασκήσεων Ετοιμότητας, και
 
•    Πραγματοποίηση Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων
 
Οι Ασκήσεις Ετοιμότητας και τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο (2) φορές κατ΄ έτος, μία (1) φορά στο πρώτο τετράμηνο και μία (1) φορά στο δεύτερο τετράμηνο.
 
 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως