{ Παιδί }

Στο μαιευτήριο θα γίνεται η ηλεκτρονική δήλωση γέννησης παιδιού

 

Κατηγορίες: Παιδί

Στο μαιευτήριο θα γίνεται η ηλεκτρονική δήλωση γέννησης παιδιούΗαυτοματοποίηση της δήλωσης γέννησης παιδιού στα μαιευτήρια, είναι κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής

Από τα τέλη Φεβρουαρίου οι γονείς θα απευθύνονται στην υπηρεσία που υπάρχει στα μαιευτήρια και μετά την ταυτοποίησή τους, όλα τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα από το Μητρώο Πολιτών ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη.
Θα εκδίδεται έτσι η δήλωση γέννησης, η οποία θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά απευθείας στο αρμόδιο Ληξιαρχείο ως εκκρεμότητα. Το Ληξιαρχείο θα εκδίδει με τη σειρά του, με βάση τα στοιχεία αυτά, τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, την οποία θα αποστέλλε, επι – πάλι ηλεκτρονικά – σε μία σειρά από φορείς: στο Μητρώο ΑΜΚΑ, στο Μητρώο ΑΦΜ, στο Δημοτολόγιο, και έτσι θα διεκπεραιώνονται ουσιαστικά σε πραγματικό χρόνο η απόδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και η εγγραφή στην οικογενειακή μερίδα και θα ενημερώνονται τα «τρίτα μητρώα», όπως ο ΕΦΚΑ για το ταμείο. «Όλη αυτή η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται χωρίς να απαιτούνται ενέργειες από την πλευρά των γονέων, οι οποίοι στο τέλος της θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με SMS είτε με e-mail αναφορικά με την εξέλιξή της, την απόδοση ΑΜΚΑ, την εγγραφή στο ασφαλιστικό ταμείο – φυσικά αν προκύπτουν εκκρεμότητες θα ενημερώνονται και για αυτές» σημείωσε ο υπουργός.
Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η αυτοματοποίηση της δήλωσης γέννησης παιδιού στα μαιευτήρια, είναι κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής ώστε να χτιστεί ένα ψηφιακό κράτος που θα είναι απλό, γρήγορο και αποτελεσματικό για όλους.
 
Μέχρι σήμερα  όταν ένα παιδί γεννιέται χρειάζεται να πας αρχικά στα ΚΕΠ, να επιστρέψεις στο μαιευτήριο για να κάνεις τη σύνταξη μιας βεβαίωσης γέννησης,  να πάς στο ληξιαρχείο για να συνταχθεί η Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης κλπ. ''Η απλοποίηση των διαδικασιών θα γίνει σταδιακά για τις περισσότερες αλληλεπιδράσεις των πολιτών με το κράτος: μέσω της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών'', τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ