Στοίχημα τα νέα Κέντρα Υγείας Τούμπας και Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Στοίχημα τα νέα Κέντρα Υγείας Τούμπας και Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Σε Κέντρο Υγείας Τούμπας μετατρέπεται το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (πρώην Λοιμωδών) και σε Κέντρο Υγείας Ανατολικής Θεσσαλονίκης το Αφροδισίων – Δερματικών Νόσων. Είναι τα δύο νέα κέντρα υγείας αστικού τύπου (ΚΥΑΤ) που, ανοίγοντας σύντομα τις πόρτες τους στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, φιλοδοξούν να αποτελέσουν «ένεση» για την περίθαλψή τους.

Μένει να αποδειχτεί αν θα ακολουθήσουν τη «διαδρομή» των Κέντρων Υγείας Ευόσμου και Νέας Καλλικράτειας, που λειτουργούν μεν, αλλά με αρκετές ελλείψεις προσωπικού. Το παράδειγμά τους δείχνει ότι αυτές οι μικρές νοσηλευτικές μονάδες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης «ανακουφίζουν» μεν, αλλά λειτουργούν με «δανεικούς» γιατρούς και μεγάλα κενά στη στελέχωση.

Οι Θεσσαλονικείς αγκάλιασαν τα δυο κέντρα υγείας αστικού τύπου που άνοιξαν τις πόρτες τους το 2009 και το 2012, αντίστοιχα, εξυπηρετώντας το καθένα ακόμη και 4.500 ασθενείς το μήνα! Εκείνο που φοβίζει τον ιατρικό κόσμο και τους πολίτες είναι να μην ξεκινήσει ένα νέο επεισόδιο στο «σίριαλ» των κέντρων υγείας αστικού τύπου (ΚΥΑΤ) της Θεσσαλονίκης.

Κι αυτό, γιατί εξαγγελίες υπήρξαν πολλές: από τη δημιουργία κέντρου υγείας στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, επί υπουργίας Κώστα Στεφανή, μέχρι την κατασκευή αντίστοιχου κέντρου στο κτίριο της οδού Φράγκων, μια πονεμένη ιστορία, που τελικά ναυάγησε πριν από μια δεκαετία.
 
Ηταν γιαπί, έγινε «γεφύρι της Αρτας» και τελικά οι Θεσσαλονικείς το στερήθηκαν, αφού παραμένει «φάντασμα» στο κέντρο της πόλης. Οπως επισημαίνει ο Θρασύβουλος Βεντούρης, διοικητής της 4ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Μακεδονίας – Θράκης, ο οποίος υπέβαλε την πρόταση αναμόρφωσης των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης στον υπουργό Υγείας, «στα σχέδια είναι να λειτουργήσουν άμεσα τα Κέντρα Υγείας Τούμπας και Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Αυτά προς ώρας.

Ο μελλοντικός σχεδιασμός είναι πιθανόν να περιλαμβάνει και άλλα, στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για να καλυφθεί ένα κενό στον τομέα της περίθαλψης». Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονται ενέργειες ώστε, παρά τις μετακινήσεις προσωπικού από τα πρώην νοσοκομεία προς άλλα μεγαλύτερα, τα δυο νέα κέντρα υγείας να έχουν ικανό αριθμό προσωπικού. Για παράδειγμα, το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο του ΚΥΑΤ Ανατολικής Θεσσαλονίκης θα ενισχυθούν με εργαζομένους άλλων νοσοκομείων.

«Φάρμακο» για χιλιάδες ασθενείς αποδεικνύεται, χάρη στις υπηρεσίες που παρέχει, το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου, δίνοντας «ανάσα» και στα επιβαρυμένα, ειδικά λόγω της κρίσης, νοσοκομεία, που σηκώνουν το βάρος της νοσηλείας των ασθενών. Με την έναρξη της λειτουργίας του, το Μάρτιο του 2009, πέρασαν το κατώφλι του 17.000 πολίτες μέσα σε μόνον 9 μήνες!

Από τότε, η προσέλευση τουλάχιστον τριπλασιάστηκε και εξακολουθεί να έχει ανοδική τάση. «Πέρσι ήρθαν 55.000 πολίτες. Ο αριθμός των προσελεύσεων συνεχώς μεγαλώνει. Η ζήτηση είναι μεγάλη σε όλα τα ιατρεία και τα εργαστήρια, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη αναμονή. Χρειαζόμαστε όμως κι άλλο προσωπικό. Υπάρχουν ανάγκες», δηλώνει η Φωτεινή Δάντση, διευθύντρια στο ΚΥΑΤ Ευόσμου. Στις εγκαταστάσεις του μπορεί κανείς να βρει τακτικά εξωτερικά ιατρεία, από τις 9 το πρωί έως τις 2.30 μετά το μεσημέρι, ενώ το τμήμα επειγόντων δέχεται περιστατικά καθημερινά, από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, εκτός αργιών και Σαββατοκύριακου.

Διαθέτει, μεταξύ άλλων, πέντε τακτικά εξωτερικά ιατρεία γενικής ιατρικής, ακτινολογικό εργαστήριο εξοπλισμένο και με μαστογράφο, μικροβιολογικό, κυτταρολογικό ιατρείο, όπου γίνονται τεστ Παπ και παιδικό ιατρείο που αναλαμβάνει και εμβολιασμούς. Ορισμένες μέρες την εβδομάδα υπάρχουν επισκέπτες γιατροί -καρδιολόγος, ωτορινολαρυγγολόγος, κοινωνικός λειτουργός και οδοντίατρος.

Η τεράστια ζήτηση είναι, όμως, δύσκολο να καλυφθεί με το υπάρχον προσωπικό. Συνολικά υπηρετούν 35 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, οι περισσότεροι αποσπασμένοι, αφού δεν έχει προσληφθεί αρκετό προσωπικό για να καλύψει μόνιμα τις οργανικές θέσεις. «Προβλέπεται επάνδρωση με περισσότερο προσωπικό. Γίνονται προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ελπίζουμε να αποδώσουν σύντομα. Από εξοπλισμό, πάντως, είμαστε καλά», προσθέτει η κ. Δάντση, τονίζοντας ότι το κέντρο υγείας, με τη λειτουργία του, βοηθά στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Πηγή Αγγελιοφόρος

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε