Στον καιρό της κρίσης και της μόνιμης προσωρινότητας | Μιχαήλ Συμεωνίδη

Το βιβλίο “Στον καιρό της κρίσης και της μόνιμης προσωρινότητας” που περιέχει ποιήματα του Μιχαήλ Συμεωνίδη κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αρχύτας, τον Δεκέμβριο του 2022. Είναι ποιήματα που γράφτηκαν κατά την παραμονή του εκτός Ελλάδας, ως μετανάστης στην αρχή στην Λοζάνη της Ελβετίας και τώρα στο Βερολίνο. Σε αυτά μοιράζεται σκέψεις σχετικά με την κοινωνία, την ζωή, τις ανθρώπινες σχέσεις, την επικοινωνία, την αγάπη και φυσικά την κρίση και την προσωρινότητα της ζωής μας όπως την αντιλαμβάνεται.

Στον καιρό της κρίσης και της μόνιμης προσωρινότητας (Από το Οπισθόφυλλο της Έκδοσης)

Εξωφυλλο του βιβλιου Στον καιρό της κρίσης και της μόνιμης προσωρινότητας |Μπαίνει φουριόζος ο ποιητής στις καρδιές µας, ν’ αφήσει παράπονα, οργή, αγωνία, θλίψη. Να είναι προνόµιο της νιότης, άραγε, ότι µπορεί να τα νιώθει όλα ταυτόχρονα, σε µέγεθος αναπάντεχα µεγάλο; Ή µήπως οι καιροί τούτοι απαιτούν σιωπή, από ανθρώπους που κραυγάζουν τα σωθικά τους για αλήθεια; Ό,τι κι αν ευθύνεται, φτιάχνει ποιητές που δεν βολεύονται σ’ αυτή τη διπρόσωπη κανονικότητά µας. Γιατί, στ’ αλήθεια, πώς καταφέραµε να βλέπουµε κανονικότητα, την αλλοπρόσαλλη πραγµατικότητα που ζούµε; Ευτυχώς για εµάς, οι ποιητές είναι επίµονοι εργάτες της ατόφιας αλήθειας και δεν µας αφήνουν να χαθούµε στον «µεθυστικό» λαβύρινθο της συνεχούς αυτοπραγµάτωσης αλλά µας τραβάνε δυνατά απ’ το µανίκι να µάθουµε να µοιραζόµαστε τους προσωπικούς µας θησαυρούς γνώσης και συναισθήµατος. Ένας τέτοιος ποιητής είναι και ο Συµεωνίδης. Μέσα στις λέξεις του, µεγεθύνει το ανάστηµά του και απαιτεί ασυµβίβαστα να δρέψει τους καρπούς της σποράς του, ν’ αγαπήσει κι αυτά που µισεί και να ζήσει! Γιατί όπως µας λέει και ο Νικηφόρος Βρεττάκος: «Είµαι κι εγώ / µια µικρή λεπτοµέρεια / µέσα στην τραγική / ιστορία του σύµπαντος. / Τα κύτταρά µου διεχώρισα / σε άπειρα πολλοστηµόρια / για να τ’ αγαπήσω όλα / όσα κινούνται στη γη, /όσα στων θαλασσών τα βάθη αναπαύονται / κι όσα στ’ αχανή µού διαφεύγουν.

Μιχαήλ Συμεωνίδης

Ο Μιχαήλ Συμεωνίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1986 και έζησε στις Συκιές Θεσσαλονίκης μέχρι να γίνει μετανάστης. Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης. Σήμερα συνεχίζει τις διδακτορικές του σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και την ιστορία. Τα κύρια ερευνητικά του αντικείμενα είναι αυτά της μετανάστευσης, της ιστορίας των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων καθώς και του Ποντιακού Ελληνισμού στην πρώην ΕΣΣΔ.

Ζει μακριά από την Ελλάδα από το 2016

Ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια παρεμβαίνει δημόσια με άρθρα και σημειώματά του σε εφημερίδες και έντυπα, ενώ ασχολείται και με την ποίηση. Αφού έζησε στην Λοζάνη της Ελβετίας, τώρα κατοικεί στο Βερολίνο. Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων ασχολείται με τον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου, του οποίου είναι πρόεδρος.

Η συλλογή «Στον καιρό της κρίσης και της μόνιμης προσωρινότητας» είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή που δημοσιεύεται και είναι καρπός των τελευταίων πέντε χρόνων της ζωής του ως μετανάστης.

Ποίημα: Ξένος ανάμεσα σε ξένους

Έτσι έμαθες να ζεις.
Ξένος ανάμεσα σε ξένους.
Εσύ ο άλλος και αυτοί οι άλλοι.
Από άλλη χώρα.
Πόσοι ακόμη σαν και εσένα
από άλλες χώρες και άλλες ηπείρους
άλλη γλώσσα και άλλα έθιμα.
Υπάρχει όμως κάτι κοινό.
Το βλέμμα.
Αυτό το βλέμμα της ανησυχίας αλλά και της αροθυμίας.
Για μια πατρίδα και μια ζωή που άφησες πίσω.
Μια ανησυχία για το μέλλον που χτίζεις
και ελπίζεις να προφτάσεις.
Τι κι αν γυρνάς σε μεγαλουπόλεις;
Είναι γεμάτες με άδειους ανθρώπους.
Άδειους από την εκμετάλλευση,
την αλλοτρίωση και την αποξένωση.
Συμπτώματα του καιρού θα πεις.
Άδικο δεν θα ‘χεις.
Άδικο θα ‘ναι να τ ’ αφήσεις να σ ’ αρρωστήσουν.
Γιατί ξέρεις τον τρόπο να νικήσεις.
Αντί για ξένος μέσα σε ξένους,
γίνε ένα με τους πολλούς.

Εκδόσεις Αρχύτας, Δεκέμβριος 2022. ΣΠΕΚ, Σύλλογος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου


Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023