«Στον πάγο» τα διπλώματα οδήγησης σε όλη τη χώρα

«Στον πάγο» τα διπλώματα οδήγησης σε όλη τη χώρα

Γιατί χιλιάδες νέοι οδηγοί αδυνατούν να δώσουν εξετάσεις.

Έως και 10.000 διπλώματα οδήγησης περιμένουν στην ουρά από τον περασμένο Φλεβάρη καθώς σε πολλές Περιφέρειες δεν πραγματοποιούνται καν εξετάσεις, ενώ σε όσες οι νέοι οδηγοί καταφέρνουν να μπουν στο αυτοκίνητο με την ομάδα των εξεταστών, οι ρυθμοί είναι κυριολεκτικά χελώνας.
 
Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να “κόψει” κονδύλι σχετικά με την υπερωριακή απασχόλησή τους, εφόσον οι εξετάσεις πραγματοποιούνταν μετά τη λήξη του ωραρίου τους. Το επίδομα αυτό μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ στην πρόθεση της κυβέρνησης είναι να το καταργήσει, στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου που ισχύει από την 1η Νοεμβρίου του 2011.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το θέμα που έχει δημιουργηθεί αναμένεται να λυθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους πιστωτές, οι οποίοι και δεν εγκρίνουν το κονδύλι της υπερωριακής απασχόλησης των εξεταστών. Τότε θα εξεταστεί από την πολιτική ηγεσία ποια λύση θα βρεθεί, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.
 
Προσωρινή λύση στο πρόβλημα, στην Αττική
 
Προκειμένου να “ξεκολλήσει” η διαδικασία και να προχωρήσουν οι εξετάσεις για 1.500 άτομα που ανέμεναν στην ουρά, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να εντάξει τη διαδικασία εντός του ωραρίου των εργαζομένων. Έτσι, αποφασίστηκε, προσωρινά και μέχρι οριστικής διευθέτησης του ζητήματος, οι εξετάσεις να ξεκινήσουν και πάλι, αλλά με ώρα έναρξης των εξετάσεων στις 13.00, ώστε οι υπάλληλοι να εργάζονται εντός ωραρίου… Με αυτό τον τρόπο, από τις 20 Απριλίου ως και σήμερα, στην Περιφέρεια Αττικής από τα 1500 άτομα που περιμένουν να λάβουν δίπλωμα οδήγησης, ήδη τα 350 το έχουν αποκτήσει.
 
Από το επιτελείο της κυρίας Ρένας Δούρου επισημαίνεται ότι αυτή η προσωρινή λύση επιλέχθηκε, αφότου απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειες εξεύρεσης οριστικής λύσης ή έστω ένα μεταβατικό σύστημα που «θα οδηγήσει σε ένα πιο δίκαιο, αποτελεσματικό, σύγχρονο και αδιάβλητο σύστημα εξετάσεων προσόντων υποψήφιων οδηγών, το οποίο θα εγγυάται τη δημόσια ασφάλεια στις οδικές μεταφορές».
 
Αναμονή 900 υποψηφίων στην Πάτρα
 
Όπως διαβάζουμε στο thebest.gr το ίδιο ζήτημα έχει “κολλήσει” τις εξετάσεις για περίπου 900 άτομα που περιμένουν να δώσουν για την απόκτηση του διπλώματος οδήγησης, ενώ και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, επιχειρήθηκε να ακολουθηθεί η ίδια λύση – ανάγκης όπως με αυτή της Περιφέρειας Αττικής, ωστόσο η προσπάθεια «σκόνταψε» σε έναν αντικειμενικό λόγο: Τη δραματική έλλειψη προσωπικού της Διεύθυνσης Μεταφορών.
 
«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί οι υποχρεώσεις μας δεν μπορούν να βγουν, αφού τα πάντα στον κλάδο έχουν παγώσει. Στο τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσουμε θα χαθούν ρυθμίσεις προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο το πότε θα αποφασίσει το Υπουργείο Μεταφορών», σημειώνει χαρακτηριστικά στο thebest.gr, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Σχολών Οδηγών της Πάτρας Παναγιώτης Τσάμης.
 
Τις επόμενες ημέρες το θέμα της επανέναρξης των εξετάσεων στην Δυτική Ελλάδα, θα εξεταστεί εκ νέου και μια από τις προτάσεις που θα τεθούν είναι να κλείσουν για ορισμένο χρονικό διάστημα κάποιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Μεταφορών, ώστε οι υπάλληλοι να διατεθούν για την εξέταση των υποψηφίων οδηγών, εντός του ωραρίου τους.
 
Περίπου χίλιοι νέοι οδηγοί “στο περίμενε” στην Ανατολική Μακεδονία
 
Εξάλλου και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα με τις πρακτικές εξετάσεις οδήγησης, μετά τη μακρά άσκηση του δικαιώματος αποχής από αυτές των υπαλλήλων της Περιφέρειας, εκτός ωραρίου οδήγησης. Ο αριθμός τους αγγίζει σύμφωνα με το xanthipress.gr εκτιμάται σε περισσότερους από 1000 οδηγούς.
 
Σχετικά με το θέμα, ο Περιφερειάρχης Γεώργιος Παυλίδης ανέφερε πως “Κανείς μας δεν δικαιούται να ταλαιπωρεί τους συμπολίτες μας. Αυτούς υπηρετούμε, αυτούς εξυπηρετούμε”.
 
Τι ζητούν οι Υπάλληλοι στις Περιφέρειες
 
Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας ζητούσε από τα τέλη του 2015 να βρεθεί μια λύση, ενώ έβαλε και εναντίον του υπουργείου, που όπως ανέφερε είχε δεσμευθεί να βρει λύση στο θέμα. Διαβάστε τι έλεγε η ανακοίνωση:
 
«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, παρότι δεσμεύθηκε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα είχε προωθήσει για έγκριση, από την κυβερνητική επιτροπή, τροπολογία για την κατ? αποκοπή αμοιβή για την εκτέλεση του ειδικού έργου των πρακτικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, αντιλαμβανόμενη την αναγκαιότητα και το δίκαιο του αιτήματός μας, δεν έχει, έως τώρα, προχωρήσει σε καμία ενέργεια».
 
«Η Ομοσπονδία μας, σε συντονισμό και με το Σύλλογο Υπαλλήλων Μεταφορών και Επικοινωνιών, είχε καλέσει τα μέλη της να συνεχίσουν να παρέχουν το έργο τους, μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. Επειδή, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει εξευρεθεί καμία λύση και από ότι φαίνεται, οι προτεραιότητες του Υπουργείου είναι διαφορετικές, κηρύσσουμε απεργία-αποχή από το έργο των πρακτικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, από τις 5-12-2011 και μέχρι να δρομολογηθεί λύση για το πρόβλημα που έχει ανακύψει».
 
«Δηλώνουμε στους ενδιαφερόμενους πολίτες και στην κοινωνία, ότι το τεράστιο κόστος που θα προκληθεί, δεν είναι ευθύνη δική μας».
 
Πηγή: news247

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως