Στον Σαλμάν Ρούσντι το Βραβείο Ειρήνης των Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών

Ο βρετανο-ινδός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι θα τιμηθεί με το Βραβείο Ειρήνης των Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, «για τη σταθερότητά του και τη στάση ζωής του», ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα από το συμβούλιο της Ένωσης. Η απονομή θα γίνει το φθινόπωρο στη Φρανκφούρτη, στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίου.

Ο 76χρονος συγγραφέας έγινε παγκοσμίως γνωστός το 1988 με τους «Σατανικούς Στίχους», οι οποίοι προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από μουσουλμάνους, καθώς περιείχαν αναφορές στον Μωάμεθ. Μετά το θρησκευτικό διάταγμα (φάτουα) για τη δολοφονία του που εξέδωσε στις 14 Φεβρουαρίου 1989 ο τότε ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί εναντίον του, ο Ρούσντι έχει γίνει κατ’ επανάληψη στόχος επιθέσεων. Σε μία από αυτές, το περασμένο καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη, δέχθηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα με μαχαίρι και έχασε την όραση από το ένα του μάτι, ενώ όπως έχει δηλώσει, «παλεύει ακόμη με τις σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες» της επίθεσης.


Ο Σαλμάν Ρούσντι (Σατανικοί Στίχοι) μαχαιρώθηκε στο λαιμό


Ενόψει της βράβευσης, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επαίνεσε τον Σαλμάν Ρούσντι ως «αδάμαστο και σπουδαίο συγγραφέα», του οποίου το έργο «επαναστατεί ενάντια στις ιδεολογίες και στις τρομερές απλουστεύσεις, υπερασπίζεται την εκπληκτική πολυπλοκότητα του κόσμου και την τεράστια δύναμη της αφήγησης».

Μεταξύ των λογοτεχνών που έχουν λάβει το Βραβείο Ειρήνης, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 25.000 ευρώ, είναι η Μάργκαρετ ‘Ατγουντ, ο Άμος Οζ, ο Ορχάν Παμούκ και ο Βάτσλαβ Χάβελ.

Βιβλία / Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως