Στρατηγικές και Βέλτιστες Πρακτικές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ο απόηχος

Στρατηγικές και Βέλτιστες Πρακτικές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ο απόηχος

Η τοπική αυτοδιοίκηση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής της καθημερινότητας στις πόλεις ήταν το επίκεντρο του συνεδρίου που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το απόγευμα της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου.

Οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Καστοριάς και Λαγκαδά, καθώς και δεκάδες στελέχη δήμων και φορέων από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στο αμφιθέατρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες με ειδικούς από την Ελλάδα και την Γερμανία για καίρια ζητήματα της αστικής ζωής.

Αναλυτικότερα στο πρώτο μέρος του συνεδρίου εξετάστηκαν ζητήματα σχετικά με την Διαχείριση Απορριμμάτων από τους: Bernd Bilitewski (Ινστιτούτο Διαχείρισης Απορριμμάτων και Αποκατάστασης Μολυσμένων Περιοχών της Δρέσδης), Martin Wittmaier (Ινστιτούτο Ανακύκλωσης και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βρέμης), Αβραάμ Καραγιαννίδη (Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Θεσσαλονίκης).

Ο Νικόλαος Μουσιόπουλος, (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος) αναφέρθηκε στο παράδειγμα της θερμικής επεξεργασίας υπολειμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία και στις πρόσφατες μελέτες που έχουν γίνει με σκοπό την διερεύνηση της δυνατότητας υποκατάστασης των συμβατικών καυσίμων με εναλλακτικά καύσιμα στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια το συνέδριο απασχόλησε το θέμα της Κινητικότητας και των μεταφορών στις πόλεις με εισήγηση της Barbara Lenz από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Μεταφορών του Γερμανικού Κέντρου Αεροναυτικής και Διαστήματος του Βερολίνου.

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Johannes D. Hengstenberg, από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «co2online» του Βερολίνου, στον τομέα της Ορθολογικής Χρήσης Ενέργειας σε Δημόσια Κτίρια, της οποίας στόχος αποτελεί η ενθάρρυνση στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η εξοικονόμηση ενέργειας σε νοικοκυριά και δήμους.

Στο τελευταίο μέρος, παρουσιάστηκαν προτάσεις αστικής διοίκησης με το ελάχιστο δυνατό κόστος από την οικονομολόγο, πρώην βουλευτή, Sigrid Skarpelis- Sperk και τον Γιώργο Χριστονάκη από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Ταυτότητα
Tο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (www.ihu.edu.gr) ιδρύθηκε το 2005 (Νόμος 3391) και αποτελεί το πρώτο δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, που προσφέρει προγράμματα σπουδών αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα. Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο λειτουργούν τρεις Σχολές: η Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης που προσφέρει τα εξής μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: Executive MBA, MSc in Management, MSc in Banking & Finance, MSc in Sustainable Development, MSc in Strategic Product Design, LLM in Transnational and European Commercial Law and Alternative Dispute Resolution, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών που προσφέρει τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: MA in Black Sea Cultural Studies, MA in Art, Law and Economy και η Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας που προσφέρει δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: MSc in Information and Communication Technology Systems, MSc in Energy Systems.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε