Σώτια Τσώτου η στιχουργός του «Να τανε το 21», «Απ' τ' αεροπλάνο» και δεκάδων άλλων μεγάλων επιτυχιών

Σώτια Τσώτου η στιχουργός του «Να τανε το 21», «Απ' τ' αεροπλάνο» και δεκάδων άλλων μεγάλων επιτυχιών

Γράφει ο Πέτρος Γραμμενίδης
Η Σώτια Τσώτου υπήρξε μια από τις σημαντικοτερες Ελληνίδες στιχουργούς. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δημοσιογράφος και συνέχισε ως στιχουργός να ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι.
 
– Γεννήθηκε στη Λιβαδειά, 14 Μαΐου 1942 –  πέθανε στην Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2011. 

– Ήταν το πέμπτο παιδί της οικογένειας του αγωνιστή του ΕΛΑΣ Γιώργου Κρανιώτη,

– Ο πατέρας εκτελέστηκε από τους Γερμανούς μπροστά στο σπίτι του το Σεπτέμβρη του 1943 και η μητέρα της χάθηκε χάθηκε από τους δικούς της και ήταν αγνοούμενη μέχρι το 1950 που βρέθηκε να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Βούλας

– Σε ηλικία δύο ετών, ορφανή υιοθετήθηκε από τον Χαράλαμπο και τη Δέσποινα Τσώτου. 

 
– Στα  18 της χρόνια παράλληλα με τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τις δραματικές σχολές εργαζόταν ως δημοσιογράφος, 

– Η Δικτατορία της 21ης Απριλίου τη βρήκε στην εφημερίδα “Ελευθερία”, η οποία διέκοψε αυθημερόν την έκδοσή της, θέτοντας τέλος στη δημοσιογραφική της καριέρα.

– Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της το τραγούδι Απ το αεροπλάνο (Όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η γη με ζωγραφιά) – είχε σαν αφορμή τη δικτατορία και γράφτηκε όταν πετούσε με το αεροπλάνο για Θεσσαλονίκη προς αναζήτηση εργασίας

Στη διάρκεια της Χούντας λόγω φρονημάτων συνελήφθη και κρατήθηκε πολλές φορές.

– Στην απομόνωση εμπνεύστηκε τα τραγούδια που την έκαναν γνωστή ως στιχουργό, το «Βρε δε βαριέσαι, αδελφέ» και το «Να ‘τανε το ’21».

– Κατα τη διάρκεια της καριέρας της ως στιχουργός έγραψε στίχους για περισσότερα απο 400 τραγούδια


Κορυφαία στιγμή της συνεργασίας της με τον Κώστα Χατζή ο δίσκος “Ρεσιτάλ”, με πωλήσεις που ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο δίσκους.
 
– Το «Να ‘τανε το ’21», (τεράστια εμπορική επιτυχία) είναι το τραγούδι το οποίο καθιέρωσε τον Γιώργο Νταλάρα. 
 
– στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης του 1972 με ερμηνευτή το Δώρο Γεωργιάδηκαι κέρδισαν το πρώτο βραβείο με το τραγούδι «Αν ήμουν πλούσιος» 
 
– Ο Γιώργος Παπαστεφάνου σε μια συνέντευξη του είπε χαρακτηριστικά   «…έγραφε στίχους αντρίκιους, στιβαρούς, κάτι που μας έκανε τότε να την βαφτίσουμε θηλυκό Λευτέρη Παπαδόπουλο».
 
– Ο Καζαντζίδης  την αποκαλούσε “Η σύγχρονη Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου”
 
– Το τραγούδι «Σωκράτης» που τραγούδησε η Ελπίδα  στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Eurovision του 1979 ήταν δικό της

– Απέκτησε δύο κόρες, τη Δέσποινα, που είναι δημοσιογράφος και την Ασημένια, που είναι μουσικός και τραγουδίστρια.
 

 
 
 
 
 
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε