19.7 C
Thessaloniki
15.5 C
Athens

Σχολεία: Πώς θα λειτουργούν σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος σε μαθητή ή καθηγητή- H ομάδα κρούσης και τα καθήκοντά της

Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο που θα ακολουθείται στην περίπτωση που ένα παιδί ή καθηγητής εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού στο σχολείο.
 
Τα πρώτα βήματα θα είναι η άμεση επικοινωνία της οικογένειας, αλλά και η απομόνωση του παιδιού σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τους άλλους μαθητές.
 
Η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας: «Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα».
 
Στη συνέχεια η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας ανέφερε: «Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού. Εν αναμονή του αποτελέσματος για το τεστ Covid-19, το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του».
Η κ. Παπαευαγγέλου ζήτησε όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το Σαββατοκύριακο να παραμείνουν στο σπίτι και να ενημερωθεί το σχολείο.
Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του και στη συνέχεια, πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό.
 
Το σχολείο και σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ.
Σε περίπτωση που βγει θετικό το τεστ, ο εκπαιδευτικός ή ο μαθητής θα επιστρέψει στο σχολείο μετά από 10 ημέρες.
 
Κεραμέως: Ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουμε τμήματα και σχολεία
Τη Δευτέρα (14/09) είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν τα σχολεία στην Ελλάδα και να ξεκινήσει η νέα χρονιά. Η Νίκη Κεραμέως έλαβε μέρος στην ενημέρωση της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου για τον κορωνοϊό, από όπου και ανακοίνωσε τις τελικές αποφάσεις από το υπουργείο Παιδείας.
 
Όπως είπε, προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολικής μονάδας. Η απόφαση θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης μετά από εισήγηση του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας περιφερειακής ενότητας, πάντοτε σε εφαρμογή του ισχύοντος πρωτοκόλλου.
 
Σχετικά με τη θέσπιση ομάδα κρούσης μεταξύ υπουργείου Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, τόνισε ότι «κρίνεται αναγκαία. Η ομάδα αυτή θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση στη διαχείριση κρουσμάτων στα σχολεία, προκειμένου να υπάρξει μια κεντρική διαχείριση και καθοδήγηση κατά την πρώτη αυτή περίοδο που θα είναι πιο απαιτητική». Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων δημιουργείται μια λεγόμενη “task force”, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία.
Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί, στις 9 πμ, στα τηλέφωνα 2131510984, 0985, και 0986, αλλά και σε διεύθυνση email, ανέφερε o κ. Χαρδαλιάς.
 
Η κ. Κεραμέως, τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα “Μαθαίνουμε Ασφαλείς“, όπου περιλαμβάνονται οδηγίες για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές και γονείς σε συχνές ερωτήσεις, γενικότερα όλο το υλικό που αφορά τη διαχείριση της πανδημίας στις εκπαιδευτικές δομές. Επίσης, έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ενημερωτικά βίντεο, που απευθύνονται ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, για να υπογραμμίσουμε τη σημασία στα μέτρα πρόληψης».
 
Και συνέχισε: «Πρόκειται για δυναμική διαδικασία και είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για κάθε πιθανή ανάγκη επαναπροσδιορισμού των ληφθέντων μέτρων και για να διευκολύνουμε κάθε διαδικασία.
Ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουμε τμήματα ενδεχομένως και σχολεία. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και καθόλα προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο κρουσμάτων», είπε η υπουργός.
 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
19.6 ° C
20.6 °
18.9 °
45 %
3.1kmh
0 %
Σα
19 °
Κυ
12 °
Δε
13 °
Τρ
13 °
Τε
15 °