14.9 C
Thessaloniki
14.7 C
Athens

Συγκρότημα Basement

Ο Χρύσανθος Χριστοδούλου, βασικό μέλος και ιδρυτής του σχήματος Basement που εδώ και δύο χρόνια “εμβαθύνει” σε νέα επίπεδα της underground μουσική σκηνής της πόλης, μιλά στην Δανάη Σοφία Βαρδαλή και το www.cityportal.gr λίγες ημέρες πριν τη δεύτερη αυτοσχεδιαστική και οπτικακουστική εμφάνιση που ετοιμάζουν στο Residents.

Πώς και πότε ξεκίνησαν οι Basement;
Οι Basement (Χρύσανθος Χριστοδούλου: electronics, κιθάρα, φωνή – Δημήτρης Δαλέζης: τρομπέτα, κρουστά και Δημήτρης Τάτσης: ηλεκτρική κιθάρα, effects, φωνή) δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 2009 με αφορμή τη χοροθεατρική παράσταση “On the run” της ομάδας Default Company σε μουσική σύνθεση του Χρύσανθου Χριστοδούλου (Θέατρο: Άκης Δαβής).Το “On the run” ήταν μια χοροθεατρική παράσταση στην οποία σκηνοθετικά υπήρξε η ανάγκη για την παρουσία ενός μουσικού σχήματος το οποίο θα έπαιζε ζωντανά τη μουσική. Έτσι, κάτι το οποίο υπήρχε στη σκέψη μας, προέκυψε από τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης παραγωγής. Αργότερα αποφασίσαμε να παίξουμε το “On the run” μαζί με υλικό που είχα γράψει για άλλες παραστάσεις και με την υποστήριξη οπτικών προβολών ξεκινήσαμε μια σειρά από live.

Πώς θα περιγράφατε τον ήχο σας σε κάποιον που δεν σας έχει δει ποτέ ζωντανά ή δεν έχει ακούσει το 7” βινύλιο που έχετε βγάλει; Συνδυάζουμε διαφορετικά μεταξύ τους στοιχεία, χρησιμοποιώντας ψηφιακά/ηλεκτρονικά όργανα (laptop, synthesizers, pedal effects), φυσικά όργανα (τρομπέτα, κρουστά, φωνή, κιθάρα) και ηχογραφήσεις (sampling) από διάφορες πηγές ήχου (ομιλίες, ήχοι πόλης, ήχοι απο το περιβάλλον) προσπαθώντας να ανακαλύψουμε μια ισορροπία που να μας ικανοποιεί. Συνθετικά χρησιμοποιούμε φόρμες και στοιχεία απο post rock, jazz, μινιμαλισμό, pop και electronica. Μέσα σε όλα αυτά καθοριστικό ρόλο παίζει ο αυτοσχεδιασμός μέσω του οποίου διαμορφώνουμε τόσο το παλιό όσο και καινούργιο υλικό.Έχουν κυκλοφορήσει σαν ανεξάρτητες παραγωγές τα εξής: το cd”On the run” (Basement Studio, 2009) και το 7” βινύλιο “On the run” (Morenews From Nowhere, 2010).

Όλοι σας ανήκετε και σε άλλα σχήματα ή καταπιάνεστε με διαφορετικά μουσικά πρότζεκτ. Είναι οι Basement κάτι σαν πεδίο ελεύθερου πειραματισμού για εσάς;
Όλοι μας μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για μουσική δημιουργία το οποίο γίνεται πραγματικότητα με σχήματα όπως οι Basement, οι Sonny Touch & Honolulu Philharmonic ή μουσικές που γράφoνται για συγκεκριμένα πρότζεκς π.χ. μουσική για θέατρο, χορό, ταινίες. Αλληλοϋποστηριζόμαστε και συνεργαζόμαστε, και μαζί με άλλους μουσικούς/φίλους βοηθάμε ο ένας τα πρότζεκτ των άλλων. Μέσα λοιπόν σε αυτή την πορεία οι Basement αποτελούν ένα σχήμα που χειρίζεται υλικό, που αρχικά έχω συνθέσει, το οποίο μορφοποιείται από όλους μαζί παίρνοντας μια διαφορετική διάσταση όπου ενυπάρχει ο πειραματισμός αλλά και μια συντονισμένη προσπάθεια για ένα συγκεκριμένο αισθητικά αποτέλεσμα. Νομίζω ότι στη συνέχεια θα προκύψουν συλλογικές συνθέσεις ή και πρότζεκτς/κυκλοφορίες δίσκων με μουσική που θα γράφεται από όλους. Επίσης, μια διεύρυνση του σχήματος με περισσότερα μέλη είναι πολύ πιθανή.
 
Πόσο σημαντικός είναι ο οπτικός παράγοντας στη μουσική σας και στις ζωντανές εμφανίσεις σας και τι έχετε να πείτε για την αυξανόμενη χρήση visuals από διάφορα μουσικά σχήματα;
Είναι πλέον γεγονός η εύκολη πρόσβαση σε τεχνολογίες και τεχνικές video/visuals, πράγμα που δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε την εικόνα ως ένα ακόμη μέσο στη δημιουργική διαδικασία. Η μουσική των Basement, δίνει/αφήνει χώρο για μια ταυτόχρονη χρήση τέτοιων μέσων σε συναυλιακό επίπεδο, καθώς έχει αναμφίβολα ένα “κινηματογραφικό” χαρακτήρα. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη ακρόαση/θέαμα. Όσο για την αυξανόμενη χρήση visuals από διάφορα μουσικά σχήματα, αυτή είναι θέμα μόδας αλλά και ανάγκης για μια συνδυασμένη οπτικοακουστική εμπειρία.

Τι θα παρουσιάσετε στο Residents την ερχόμενη Κυριακή;
Θα παρουσιάσουμε το “Οn the run”, συνθέσεις που γράφτηκαν για τις παραγωγές “Ιnterrupting measure (2009), “Rush” (2010-11) της ομάδας trio 7d9 καθώς και καινούργιο υλικό που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα από αυτοσχεδιασμούς. Μαζί μας για πρώτη φορά θα είναι ο Στάθης Μήτσιος (visuals, video mapping) ο οποίος θα δημιουργήσει/διαμορφώσει ένα “άλλο” πατάρι στο residents bar.

info:
Basement live στο Residents bar
Κυριακή 27 Νοεμβρίου
 
Στρ. Καλλάρη 4Α
έναρξη 22.00
είσοδος ελεύθερη

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
14.6 ° C
15 °
13.3 °
67 %
3.1kmh
0 %
Τε
13 °
Πε
16 °
Πα
16 °
Σα
18 °
Κυ
14 °