Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη

Η επιστημονική Εταιρεία ‘Ελληνικό Διεθνές Επιστημονικό Ινστιτούτο – Αμφικτιονίες’ (Hellenic International Scientific Institute – Amfiktionies, www.amfiktionies.org) διοργάνωσε στις 28 Δεκεμβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, την καθιερωμένη Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού Εξωτερικού – Εσωτερικού.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό ή που επέστρεψαν πρόσφατα, να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν ιδέες, να αναζητήσουν ευκαιρίες για επαγγελματική δικτύωση και να απολαύσουν μια Χριστουγεννιάτικη φιλική παρέα. Από την άλλη πλευρά, Έλληνες που μένουν και εργάζονται εδώ, να έρθουν σε επαφή με τον απόδημο Ελληνισμό ώστε να διερευνήσουν πιθανότητες επαγγελματικής και κοινωνικο-πολιτισμικής συνεργασίας.

Η συνάντηση αυτή των Ελλήνων επιστημόνων, επαγγελματιών και επιχειρηματιών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό με αντίστοιχα άτομα της ημεδαπής έρχεται να καλύψει ένα κενό και αποσκοπεί να συμπληρώσει την εν γένει προσπάθεια του “brain gain” της χώρας μας.

Η προσέλευση, όπως και στις προηγούμενες εκδηλώσεις, υπερέβη τις προσδοκίες των οργανωτών. Άτομα από Λονδίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι, Στοκχόλμη, Κοπεγχάγη, Ρότερνταμ, Τίλμπουργκ, Βερολίνο, Μόναχο, Μάνχαϊμ, Βαρσοβία, Μελβούρνη, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Cambridge, Λος Άντζελες όπως και από την Θεσσαλονίκη, την Αθηνά και άλλες πόλεις, βρέθηκαν για 4 και πλέον ώρες μαζί.

Όπως δήλωσε εκ μέρους του Δ.Σ. ο Αντιπρόεδρος Δρ. Κάρολος Αντώνιος Βιδάλης:

“Η μαζική και ταυτόχρονα ποιοτική παρουσία σήμερα, πιστοποιεί ότι το ‘brain drain’ μπορεί να είναι ανατρέψιμο. Εντούτοις, το λεγόμενο ‘brain gain’ για να γίνει πραγματικότητα απαιτεί να δημιουργηθούν ουσιαστικά επαγγελματικά και επιστημονικά ερείσματα στην χώρα μας. Η κατάσταση αν και όχι ακόμη ιδανική, είναι ευτυχώς πολύ διαφορετική από ότι πριν από μία δεκαετία. Παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι βλέπουμε να δημιουργούνται ευκαιρίες πέραν πχ. του τουρισμού και της εστίασης, με θέσεις εργασίας που να προσελκύουν ιδιαίτερα καταρτισμένους επιστήμονες και επαγγελματίες. Στον απόδημο Ελληνισμό βλέπουμε σήμερα το 2023, περισσότερο από ποτέ, άτομα με πολυετή εμπειρία σε υψηλές θέσεις κορυφαίων εταιρειών του κόσμου, που θέλουν να γυρίσουν να ζήσουν και να εργαστούν στην πατρίδα. Μέχρι να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες ευκαιρίες, είναι σημαντικό να κτιστούν γέφυρες γνωριμίας, επικοινωνίας και συνεργασίας με Έλληνες της ημεδαπής και αυτός είναι ο πρωτεύων στόχος της σημερινής εκδήλωσης.”

Λαμβάνοντας υπόψη το όλο κλίμα και της ανωτέρω εκδήλωσης, γίνεται αντιληπτό ότι η συμβολή αυτών των δραστηριοτήτων ενέχει σημαντική αξία για την περίπτωση του ‘brain gain’ .

Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε σκόπιμο οι κοινωνικές αυτές εκδηλώσεις να συνεχιστούν, κάτι που έγινε δεκτό από το Δ.Σ. του “Ελληνικού Διεθνούς Επιστημονικού Ινστιτούτου” – Αμφικτιονίες. Με προτροπή μάλιστα των συμμετεχόντων, αποφασίστηκε να γίνει εισήγηση από το Δ.Σ του ινστιτούτου, όπως οι επόμενες συναντήσεις να διεξαχθούν πρωτίστως στην Αθήνα, και ίσως και στο Λονδίνο, καθώς και στην Θεσσαλονίκη.

Τέλος και με την ευκαιρία αυτή το Δ.Σ. θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα οι οποίοι με την παρουσία των συνετέλεσαν αποφασιστικά στην επιτυχία της ανωτέρω δραστηριότητας.

Δρ. Κάρολος – Αντώνιος Βιδάλης
Αντιπρόεδρος
Hellenic International Scientific Institute – Amfiktionies
www.amfiktionies.org


 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως