Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου

Συνάντηση Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΑΠΘ

Πραγματοποιείται σήμερα 12/3 στα Τρίκαλα, η Συνάντηση Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΑΠΘ, όπου συμμετέχουν οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ, οι κοσμήτορες των Σχολών και η Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Τις εργασίες της Συνάντησης διευθύνει ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου. Στη συνάντηση θα συζητηθούν αναλυτικά η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, η πρόταση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τις μελλοντικές δράσεις των Τμημάτων των Σχολών. Επίσης, θα συζητηθούν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι δράσεις του ΑΠΘ για τους πληττόμενους φοιτητές. Ο κ. Παπαϊωάννου, τόνισε:

«Θα συζητήσουμε τα προβλήματά μας, θα δούμε σε σχέση με την επιστολή που εστάλη ορθώς σε όλα τα Πανεπιστήμια από την κ. Κεραμέως για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη. Νομίζω πως η αναδιάρθρωση πρέπει να σχετίζεται κυρίως και πάνω από όλα με το τι σημαίνει και για ποιο λόγο πρέπει ή δεν πρέπει να ιδρυθεί μια νέα σχολή, ένα νέο ακαδημαϊκό τμήμα διότι, πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, με την επαγγελματική αποκατάσταση που θα έχουν τα απιδιά τα οποία θα εισέλθουν. Ακόμα ο ίδιος τόνισε πως δεν πρέπει να γίνεται μέσα σε ένα βράδυ η ίδρυση ενός πανεπιστημιακού τμήματος αλλά κυρίως να είναι συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας δηλαδή το γνωστικό αντικείμενο. Βεβαίως εμείς θα έχουμε την άποψή μας μόνο για το Πανεπιστήμιό μας», συνέχισε ο Πρύτανης, «από εκεί και πέρα σαφώς θα τοποθετηθούμε στο πώς πρέπει να είναι διαρθρωμένη η ανώτατη εκπαίδευση, τι σημαίνει νέα τμήματα, τι σημαίνει νέες σχολές, δεν είναι μόνο η ίδρυση αλλά είναι σίγουρα και το πώς οι απόφοιτοι των σχολών αυτών θα έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, να είναι κάτι μοντέρνο και σύγχρονο και να μην έχουμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια πράγματα και νομίζω ότι τα συμπεράσματά μας θα είναι τέτοια που θα βοηθήσουν στην πορεία του Αριστοτελείου. Νομίζω ότι είναι ενέργειες που δείχνουν και μια ακαδημαϊκή θέση και πορεία όλων των συναδέλφων αλλά και κυρίως για να μπορέσουμε το Πανεπιστήμιό μας από άριστο και τέλειο να γίνει ακόμη καλύτερο».

Και κατέληξε αναφερόμενος στους Ουκρανούς φοιτητές στο ΑΠΘ ο κ. Παπαϊωάννου:

«Εμείς ως ΑΠΘ από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσαμε μετά την αναίτια μετά την σφοδρότατη αυτή επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, που δημιούργησε αυτή την τρομακτική ανθρωπιστική κρίση και εξήγησε: Στο ΑΠΘ έχουμε 100 Ουκρανούς φοιτητές. Αυτούς ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι τους αγκαλιάσαμε τους προσφέραμε σίτιση πρωί, μεσημέρι, βράδυ, βοήθεια για την εύρεση νέων καταλυμάτων πιο φτηνών η με καθόλου χρήματα και φυσικά μια αρχική οικονομική ενίσχυση στον καθένα γιατί υπάρχουν τα προβλήματα που υπάρχουν στις χώρες τους. Αυτό σημαίνει ελληνική φιλοξενία, αυτό σημαίνει ελληνικός πολιτισμός, αυτό σημαίνει ακαδημαϊκή παρουσία».

Τις εργασίες της Συνάντησης χαιρέτισαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο κ. Αγοραστός τόνισε σε δηλώσεις μεταξύ άλλων: «Πραγματικά στηρίζουμε την εκπαίδευση και πέρα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στηρίζουμε και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης γιατί εδώ έχει και ένα ερευνητικό κέντρο πάνω στο Περτούλι που είναι 30.000 στρέμματα και εκεί βοηθούμε. Έχουμε κάνει μια συνεργασία με τον Νίκο Παπαϊωάννου που είναι και συντοπίτης και έχουμε εγκαταστήσει στο Περτούλι τον πρώτο σταθμό μέτρησης κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Αριστοτελείου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας που χρηματοδότησε με 180.000 ευρώ αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν επάνω και κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής σημασίας που είναι του αρχιτέκτονα Πικιώνη. Είναι κτίρια όπου γίνεται έρευνα από το Τμήμα Δασολογίας και φιλοξενούνται καθηγητές και φοιτητές που κάνουν τις εργασίες τους αλλά και βοηθούνε την επιστήμη γι’ αυτό και εμείς συνεισφέραμε με μια χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για να βελτιώσουμε, να συντηρήσουμε και να διατηρήσουμε την αρχιτεκτονική κληρονομιά και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε καλές συνθήκες για την έρευνα στην περιοχή μας, κάτι που την αναβαθμίζει και την καθιστά πρωτοπόρο».

Ο κ. Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τόνισε:

«Είναι σημαντικό το ότι οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ επέλεξαν τα Τρίκαλα και λόγω του πρύτανη και φίλου μας Νίκου Παπαϊωάννου για να συζητήσουν τα μέλλον του ΑΠΘ. Είναι επίσης σημαντικό καθώς συνδυάζεται με την κουβέντα που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για τις σχολές στα Τρίκαλα, για το τι έχει γίνει με το Ινστιτούτο Βοτάνων και Αρωματικών Φυτών, για τις φοιτητικές εστίες, για το πόσο σημαντικό είναι και πώς αλλάζει την ποιότητα της μόρφωσης και την κουλτούρα μιας περιοχής η ύπαρξη πανεπιστημιακών σχολών. Ήδη ξεκίνησα μια κουβέντα και με τον πρύτανη εξηγώντας του για ποιον λόγο πριν από 2 χρόνια επιμέναμε να έρθει μια καινούργια πανεπιστημιακή σχολή σε κατεύθυνση πληροφορικής για να κεφαλαιοποιήσουμε κάπως και την πορεία που έχει πάρει η περιοχή και ο δήμος στο κομμάτι της τεχνολογίας. Τους ευχαριστώ που είναι εδώ, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουν την περιοχή και ελπίζω να τους έχουμε σύντομα και πάλι κοντά μας».

Διαβάστε επίσης:

Υποτροφίες σε Ουκρανούς φοιτητές από το ΑΠΘ

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε