Ορχήστρα Βιολιώνε

Συναυλία Ορχήστρας Βιολιώνε με τη Ρεμπέτικη Zυγιά (Δωρεάν)

Θεσσαλονίκη – συναυλίες με ελεύθερη είσοδο: Μια μοναδική συναυλία της Ορχήστρας Βιολιώνε με τη Ρεμπέτικη Zυγιά των Βασίλη Σκούτα & Δημήτρη Μηταράκη Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 20:30. Στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Εγνατία 156, Θεσσαλονίκη, Είσοδος Ελεύθερη


Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 20:30, στο πλαίσιο δράσεων διαφύλαξης, ευαισθητοποίησης και ανάδειξης στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, και δη του ρεμπέτικου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και κεντρικό φορέα το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συγκεκριμένα την «Ορχήστρα Βιολιώνε» της κατεύθυνσης παραδοσιακής μουσικής του Τμήματος, στο Αμφιθέατρο Τελετών Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στην εν λόγω δράση, για πρώτη φορά στην καλλιτεχνική του πορεία, η «Ορχήστρα Βιολιώνε» επιδιώκει να προσεγγίσει με τον δικό της εναλλακτικό τρόπο ερμηνείας ενδεικτικά κομμάτια του ρεμπέτικου της περιόδου του γραμμοφώνου, και δη αυτά που ερμηνεύονταν από σημαντικούς βιολιστές ή και ορχήστρες εγχόρδων της εποχής. Με σκοπό το εγχείρημα αυτό να αποκτήσει όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέροντα και αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα, η «Ορχήστρα Βιολιώνε» θα συμπράξει με το μουσικό σχήμα των Βασίλη Σκούτα (τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι) και Δημήτρη Μηταράκη (κιθάρα, τραγούδι), ένα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή ντουέτα ρεμπέτικης μουσικής πανελληνίως, το οποίο στη μακρόχρονη και ιδιαίτερα δραστήρια πορεία του έχει ασχοληθεί σε μεγάλο βάθος με τα περισσότερα είδη του ρεμπέτικου αυτής της περιόδου.

Μέσα από την πρωτότυπη αυτή μουσική απόπειρα, η «Ορχήστρα Βιολιώνε», μαζί με την καθοριστική συμβολή της εν λόγω ρεμπέτικης ζυγιάς Σκούτα-Μηταράκη, επιχειρεί να μεταφέρει τον ήχο των διάφορων ορχηστρών του γραμμοφώνου στο σήμερα, προσεγγίζοντάς τον μέσα από ένα καινούργιο πρίσμα, κύριοι άξονες του οποίου αποτελούν ο άφθονος αυτοσχεδιασμός, οι πρωτότυπες ενορχηστρώσεις και οι σύγχρονες εναλλακτικές ερμηνευτικές τεχνικές των τοξωτών εγχόρδων. Από ακουστική άποψη δίνεται μεγάλη έμφαση στον φυσικό ήχο των οργάνων, όπως αυτός έχει μεταφερθεί στο σήμερα μέσω των ηχογραφήσεων της εποχής του γραμμοφώνου, σε συνδυασμό με τον κλασικό ήχο μιας σύγχρονης πολυμελούς ορχήστρας τοξοτών εγχόρδων.

Με όχημα μια εναλλακτική ορχήστρα τοξοτών εγχόρδων και ένα ιδιαίτερα έμπειρο ντουέτο μουσικών του ρεμπέτικου, μέσα από τον ξεχωριστό τρόπο ερμηνείας και έκφρασης του κάθε μουσικού, οι πρωτότυπες μουσικές διασκευές που προτείνονται, προσβλέπουν να αναδείξουν μια ιδιαίτερα δυναμική και επικοινωνιακή διάθεση, με στοιχεία τόσο παλαιάς όσο και νέας τεχνοτροπίας, παρουσιάζοντας ένα μουσικό ταξίδι αντιπροσωπευτικών κομματιών του αναφερόμενου είδους από το παρελθόν στο μέλλον, δημιουργώντας μια δυναμική συνέχεια του παλαιού με τον σύγχρονο τρόπο ερμηνείας τους.

► Info

Συναυλία Ορχήστρας Βιολιώνε με τη Ρεμπέτικη Zυγιά
Ημερομηνία Συναυλίας: Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022
‘Ώρα Έναρξης: 20.30
Τόπος: Αμφιθέατρο Τελετών Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Εγνατία 156, Θεσσαλονίκη)
Είσοδος: Ελεύθερη

Ορχήστρα Βιολιώνε: Βιολί: Ανδρονίκου Παυλίνα, Βαϊγκούσης Παντελής, Δεληβασίλης Νικόλαος, Εξαδάκτυλου Ολυμπία, Ζαρίας Γιάννης, Καλαμάκης Κωνσταντίνος, Κετάνης Γιάννης, Κοντοπούλου Άλκηστη, Lendlmaier Annabella, Μυλωνά Ισμήνη-Χρυσούλα, Πατρίκης Στέλιος, Μήλας Νίκος, Παπαεμμανουήλ Άκης, Παππάς Παναγιώτης, Πιταροκοίλης Ιάσωνας, Πούλιος Χρήστος, Πούπαλος Σταμάτιος, Σμαριανάκης Γλάφκος, Σούλτης Ιωάννης, Στάτη Παρασκευή, Φελλά Κωνσταντίνα, Χατζηγεωργίου Γιώργος, Χρόνης Ευάγγελος, Βιόλα: Καταχανάς Μιχάλης, Τσέλο: Κυρβέη Μαρία, Κοντραμπάσο: Τσιατσούλης Γιώργος, Κρουστά: Όλγα Αλεξίου.

Ρεμπέτικη Ζυγιά: Δημήτρης Μυταράκης, Βασίλης Σκούτας

Διεύθυνση Ορχήστρας και Επιστημονικός Υπεύθυνος Ερευνητικού Έργου: Γιάννης Ζαρίας (επίκουρος καθηγητής ΤΜΕΤ)
Καλλιτεχνική Συμβουλευτική και Ανάπτυξη: Ραλλού Αβραμίδου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαργαρίτα Σίσιου

Η συναυλία πραγματοποιείται υπο την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Εργαστήρι Ποιητικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: Τι να κάνω στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο και τις επόμενες μέρες. Εκδηλώσεις με εισιτήριο αλλά και ΔΩΡΕΑΝ.