38.1 C
Thessaloniki
39.2 C
Athens

Συνέντευξη Τύπου για την τύχη του χώρου της ΔΕΘ

από την Κίνηση Πολιτών ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη Τύπου για την τύχη του χώρου της ΔΕΘ δόθηκε την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace από την Κίνηση Πολιτών ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη.

Μέλη της Κίνησης ανέπτυξαν πτυχές του πολυδιάστατου αυτού ζητήματος, το οποίο αναμένεται να απασχολήσει έντονα την κοινωνία της πόλης στο άμεσο μέλλον και να αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα της δημόσιας συζήτησης και αντιπαράθεσης.

Στράτος Μάνος, Γιάννης Μαγκριώτης

Ο πρώην βουλευτής και υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης έδωσε ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης, λέγοντας πως ήδη από το 1985 το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης προέβλεπε τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην περιοχή και πως για το λόγο αυτό είχε προκριθεί η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο. Ωστόσο το 2012, επικαλούμενη την οικονομική κρίση και την έλλειψη δημόσιων πόρων, η διοίκηση της ΔΕΘ επανέφερε μια παλιά της πρόταση για ανάπλαση της Έκθεσης χωρίς μετεγκατάσταση. Για την υποστήριξη της πρότασης αυτής ισχυρίστηκε πως η μετεγκατάσταση θα ήταν πολύ ακριβή και για τον λόγο αυτό την υπερκοστολόγησε αυθαίρετα και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί τα σχέδιο της «ανάπλασης» μπήκε ο παράγοντας του real estate, δηλαδή του ιδιώτη ο οποίος θα καλύψει τα έξοδα, και για τον λόγο αυτό καταργήθηκαν ή τροποποιήθηκαν το Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Κεντρικής Μακεδονίας από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Η ύπαρξη του ΣΔΙΤ και του ιδιώτη είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να δοθούν τα χρήματα στο ΤΑΙΠΕΔ, τα χρήματα αυτά όμως θα προέλθουν και πάλι από το δημόσιο, δηλαδή από τους φορολογούμενους. Το σχέδιο αυτό, με αύξηση κόστους κατά 60%, δεν μπορεί να είναι βιώσιμο και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

«Το καταστροφικό real estate όμως χρειαζόταν για να δώσει κίνητρα στον ιδιώτη επενδυτή, τότε που δεν υπήρχαν, κατ’ αυτούς, δημόσιοι πόροι», όπως είπε ο κ. Μαγκριώτης.

«Τώρα υπάρχουν δημόσιοι πόροι και είναι πολλοί». Κλείνοντας επισήμανε ότι «την πρότασή μας τη στηρίζουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, επιστημονικοί σύλλογοι, οι 7 δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά η πλειοψηφία των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Η πρότασή μας είναι απλή: Να κατασκευαστεί το Μητροπολιτικό Πάρκο, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης ή του ΕΣΠΑ, και να ενσωματώσει ελαφρές εκθεσιακές δραστηριότητες, όπως και αθλητικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και καλλιτεχνικές, ενώ οι βαριές εκθέσεις να οργανώνονται στη Σίνδο».

Ο πολεοδόμος-χωροτάκτης Στράτος Μάνος χαρακτήρισε την «ανάπλαση» που προτείνει η ΔΕΘ μια «ψευδοανάπλαση των εργολάβων, του real estate, μια ‘ανάπλαση-αντιπαροχή’ που απευθύνεται σε ένα ελάχιστο club επιχειρηματιών». Σ’ αυτό το σχέδιο αντιπαρέβαλε την πρόταση της Κίνησης Πολιτών, την οποία χαρακτήρισε «ανάπλαση τριπλής ωφέλειας», αφού μ’ αυτήν αναβαθμίζεται το κέντρο της πόλης, αναβαθμίζεται η Δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ διασφαλίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανεμπόδιστη ανάπτυξη σε βάθος πεντηκονταετίας αλλά και οι υποδομές για την ανάπτυξη συναφών δραστηριοτήτων, όπως η διοργάνωση μεσαίων και μεγάλων εκδηλώσεων. Όσο για την απόφαση του ΣτΕ, την οποία επικαλείται η διοίκηση της ΔΕΘ και οι θιασώτες της λεγόμενης «ανάπλασης», είπε πως το όργανο αυτό δεν υποστηρίζει ένα σχέδιο αλλά απλώς το ελέγχει ως προς τη νομιμότητά του. Επιπλέον, το ΣτΕ έβγαλε την απόφασή του θέτοντας μια σειρά από αστερίσκους κυρίως σχετικά με μελέτες για το κυκλοφοριακό ή για την πολιτιστική κληρονομιά, οι οποίες απουσιάζουν παντελώς. Όπως είπε συμπερασματικά ο κ. Μάνος, «η πρότασή μας συνυπολογίζει ζητήματα και ανταποκρίνεται σε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, η αστική βιοποικιλότητα, η αύξηση του πρασίνου στην πόλη και η βελτίωση του δείκτη ‘επιφάνεια πρασίνου ανά κάτοικο’, η διασφάλιση ανοιχτών χώρων στην πόλη για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, η βελτίωση των όρων αστικής διαβίωσης, που θα κάνουν την πόλη ελκυστικότερη για επενδύσεις, κτλ.».

Ο Σάκης Κούγκολος, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη διαχείριση περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική μηχανική, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο περιβαλλοντικό σκέλος της πρότασης. Θύμισε ότι, αντί για τα 10 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου που πρέπει να αναλογούν ανά κάτοικο, στους Θεσσαλονικείς αναλογούν μόλις 2-2,5 τετραγωνικά μέτρα (ενδεικτικά για τους κατοίκους του Άμστερνταμ η αναλογία είναι 27 τετραγωνικά μέτρα!). Τόνισε ότι με το σχέδιο της λεγόμενης «ανάπλασης» θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η αέρια ρύπανση, αφού προβλέπεται να λειτουργήσει πάρκινγκ που θα επιβαρύνει τον κυκλοφοριακό φόρτο των αυτοκινήτων, αλλά και η αστική θερμική ρύπανση, λόγω των κτιρίων που θα ανεγερθούν και του περιορισμένου πρασίνου. Συνδέοντας δε το ζήτημα με το επίκαιρο θέμα του κορονοϊού, που αποτελεί στην ουσία του ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ενός μεγάλου ανοιχτού πάρκου στο κέντρο της πόλης όπου θα μπορούν οι κάτοικοι να κάνουν περίπατο και άσκηση.

Σάκης Κούγκολος, Σάσα Λαδά, Άρης Μέντζος

Ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Άρης Μέντζος αναφέρθηκε στο θέμα των αρχαιοτήτων που είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν σε ενδεχόμενη «ανάπλαση» του χώρου κατά την εκσκαφή για τη θεμελίωση των κτιρίων. Όπως είπε, οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες στον χώρο (ήδη είναι εντοπισμένες και ανασκαμμένες τέσσερις θέσεις) και υπάρχει ο κίνδυνος η περιοχή να μετατραπεί σε ένα «νέο μετρό».

Τέλος, η ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Σάσα Λαδά, μιλώντας για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), αναφέρθηκε σε μια πολύ περίεργη απόφαση που πήρε το ΚΑΣ-ΚΣΝΜ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο – Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων). Συγκεκριμένα, το ΚΑΣ-ΚΣΝΜ απέρριψε τη θετική εισήγηση της ίδιας της υπηρεσίας του (!), η οποία υιοθετούσε κατά το μεγαλύτερο μέρος της μια πρόταση της Κίνησης Πολιτών για διατήρηση κάποιων κτιρίων ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος μέσα στον χώρο της Έκθεσης. Με την απορριπτική αυτή απόφαση χάνεται η ευκαιρία να αναδειχθεί η περιοχή ως ένας μοναδικός ιστορικός τόπος του μοντέρνου αρχιτεκτονικού κινήματος στην Ελλάδα ενώ δεν μένει τίποτε απτό στη μνήμη της πόλης από τον τόπο της Έκθεσης.

Σίμος Δανιηλίδης

Στη συνέντευξη Τύπου παρενέβη και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη των επτά δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης στην πρόταση της Κίνησης Πολιτών, ενώ χαρακτήρισε εγκληματική την παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης και επιβεβλημένη τη μεταφορά της στα δυτικά. Επισήμανε ότι το σχετικό αίτημα δεν είναι τωρινό αλλά διαχρονικό και τόνισε ότι πρώτοι ωφελημένοι θα είναι οι κάτοικοι του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
37.5 ° C
41.6 °
33.6 °
34 %
2.7kmh
0 %
Τε
38 °
Πε
40 °
Πα
38 °
Σα
36 °
Κυ
34 °