Συνταγή για αφράτο γιορτινό Πανετόνε. Το τσουρέκι με τον Ιταλικό αέρα

Συνταγή για αφράτο γιορτινό Πανετόνε

Εμπνευσμένο από τον ιταλικό Βορρά, κατέκτησε την Ευρώπη, εξακολουθώντας πάντα να αποτελεί σύμβολο της πόλης του Μιλάνου. Είναι γλύκισμα εξαιρετικά αφράτο και γεμάτο με αρώματα του μεσογειακού περιβολιού, αφού περιέχει σε αρκετή ποσότητα κόντιτα από πορτοκάλι, κίτρο και λεμόνι.
Υλικά
    Μπράντυ 75ml
    Σταφίδες 175γρ.
    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 550 – 620γρ.
    Βούτυρο 175γρ.
    Αλάτι 1κ.γ.
    Ψιλή ζάχαρη 65γρ.
    Μια πρέζα φρεσκοτριμμένο αλάτι
    Εκχύλισμα βανίλιας 2.5ml (1/2 κ.γ.)
    Ξηρή μαγά 10,5γρ.
    Ξύσμα από 1 λεμόνι
    Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
    2 αυγά
    2 κρόκους αυγών
    Γάλα 175ml
    Μεικτή ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού και κίτρο 175γρ., ψιλοκομμένα
    Μέλι, κρυστάλλους ζάχαρης και ζάχαρη άχνη, για διακόσμηση
Εκτέλεση
    Λαδώστε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψάκι για κέικ 17εκ. Σκεπάστε με αντικολλητικό χαρτί  το οποίο θα προεξέχει 12εκ. από το χείλος. Βάλτε σε ένα μπολ το μπράντυ και τις σταφίδες και αφήστε τις να μουλιάσουν για 2-4 ώρες.
    Κοσκινίστε το αλεύρι μέσα στο μπολ και προσθέστε το βούτυρο και το αλάτι, προσαρμόστε τον Γάντζο ζύμης και αναμείξτε τα υλικά στην χαμηλότερη ταχύτητα για 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέστε την ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαγιά, τις  φλούδες, τα αυγά και το γάλα και αναμείξτε στην χαμηλότερη ταχύτητα για 2 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Συνεχίστε να ζυμώνετε στην ταχύτητα 2 για 2 λεπτά.
    Αφαιρέστε το μπολ. Σκεπάστε το με μια διάφανη μεμβράνη ελαφρώς λαδωμένη και αφήστε το για 2-4 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Στραγγίξτε τις σταφίδες.
    Προσαρμόστε ξανά το μπολ και τον Γάντζο ζύμης και ζυμώστε στην ταχύτητα 2 για 1 λεπτό. Προσθέστε τα φρούτα και ζυμώστε στην ταχύτητα 2 για 2 ακόμα λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάλτε την ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και φτιάξτε μια μπάλα που να χωράει στο ταψάκι. Χαράξτε βαθιά έναν σταυρό στην επιφάνεια της ζύμης και αφήστε την μέχρι να φουσκώσει και να φτάσει 2,5εκ πάνω από τα ταψάκι.
    Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C και ψήστε το ψωμί για 15 λεπτά. Μειώστε την θερμοκρασία στους 180°C και ψήστε για ακόμα 40 λεπτά. Αφήστε το ταψάκι να κρυώσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια βγάλτε το από το ταψάκι και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Απλώστε το μέλι και διασκορπίστε τους κρυστάλλους ζάχαρης. Πασπαλίστε με πολλή ζάχαρη άχνη.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 55 λεπτά
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε