Συζήτηση για τον σχολικό και τον διαδικτυακό εκφοβισμό

Ο σχολικός και ο διαδικτυακός εκφοβισμός βρέθηκαν στο επίκεντρο διαδικτυακής συζήτησης, που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας ΚΜΟΠ και η περιφερειακή διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να στείλουν το μήνυμα «Ζήσε χωρίς εκφοβισμό».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου για την καταπολέμηση του φαινομένου, μεταξύ των οποίων η πιλοτική εισαγωγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα θεματικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η θέσπιση του συμβούλου Σχολικής Ζωής και ο διορισμός 2.000 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, προανήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών «μια και ο αθλητισμός αφορά ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και οι αξίες του αθλητισμού μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερους πολίτες και καλύτερη κοινωνία», ενώ πρόσθεσε ότι «θέλουμε να πατάξουμε και να αντιμετωπίσουμε όλα τα κακώς κείμενα του αθλητισμού και να αναπτύξουμε τα υγιή στοιχεία της αθλητικής οικογένειας». Επίσης, υπογράμμισε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι το παράδειγμα της Σοφίας Μπεκατώρου που παρά το γεγονός ότι πέρασαν χρόνια, βρήκε το θάρρος και μίλησε».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γεώργιος Γεωργαντάς, τόνισε ότι είναι υποχρέωση όλων μας να ενώσουμε τις φωνές μας για να δώσουμε θάρρος και δύναμη σε όλους όσους έχουν υποστεί εκφοβισμό, ώστε να μιλήσουν, να αντιδράσουν, να ζητήσουν βοήθεια.

«Η κοινωνία αλλάζει αλλά θα πρέπει να αλλάξουμε και μέσα μας νοοτροπία. Θα πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τη διαφορετική όψη, θρησκεία, γλώσσα, σωματότυπο του άλλου», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, και πρότεινε τη δημιουργία ευφυών ηλεκτρονικών συστημάτων και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την προστασία των παιδιών από διαδικτυακούς κινδύνους.

Ο ‘Αγγελος Χαριστέας, αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κεντρικής Μακεδονίας, διηγήθηκε ότι έχει υπάρξει θύμα βίας όταν ήταν παιδί «και βρήκα αποκούμπι στον αθλητισμό που με βοήθησε να σταθώ στα πόδια μου», προσθέτοντας ότι χρειάζονται συνεχείς ενημερώσεις των παιδιών για το θέμα αυτό, κάτι που αποτελεί κύριο στόχο της θητείας του στην Περιφέρεια.

Η Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας έστειλε το μήνυμα ότι «η σιωπή θρέφει τη βία και το φόβο».

Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Αττικής, Γεώργιος Κόσυβας, επεσήμανε ότι η βάση για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού είναι η δημιουργία ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος στο οποίο προεξάρχουν οι αρχές της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Τέλος, ο Αλέξανδρος Κόπτσης, περιφερειακός διευθυντής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη δημιουργία ενός σχολείου που θα πλάθει υγιείς χαρακτήρες, θα έχει ανθρωπιστική διάσταση και θα έχει γονείς δίπλα στα παιδιά τους και εκπαιδευτές που θα ακούν τους μαθητές.

Μηνύματα απέστειλαν καλλιτέχνες, αθλητές και μαθητές σχολείων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Live Without Bullying» για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού που υλοποιεί το ΚΜΟΠ, και με αφορμή την 6η Μαρτίου, η οποία έχει οριστεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, και τελεί υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Αθλητισμού.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε