{ Arts & culture }

Τα 10 κορυφαία έργα τέχνης της χρονιάς που πουλήθηκαν ακριβότερα το 2018

Τα αριστουργήματα που άλλαξαν χέρια μέσα στο 2018 στις σημαντικότερες δημοπρασίες

 

Κατηγορίες: Arts & culture

Τα 10 κορυφαία έργα τέχνης της χρονιάς που πουλήθηκαν ακριβότερα το 2018Οι συλλέκτες είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μερικά σπάνια αριστουργήματα και νέα ρεκόρ σημειώθηκαν καθώς διάσημα έργα βρέθηκαν σε νέους ιδιοκτήτες. Οι σημαντικότεροι διεκδικητές στις φετινές δημοπρασίες ήταν και πάλι οι Ασιάτες.

 

Το γυμνό έργο «Nu Couché» του Αμεντέο Μοντιλιάνι ήταν το ακριβότερο έργο τέχνης. Πωλήθηκε 157,2 εκατομμυρίων δολαρίων από τον οίκο Sotheby's.   Εκτός από ακριβότερο έργο για φέτος είναι πλέον και ο τέταρτος πιο ακριβός πίνακας που πουλήθηκε σε δημοπρασία.   Η τιμή εκκίνησης ήταν 125 εκατ. δολάρια, η οποία καλυπτόταν από εγγύηση ύψους που ο οίκος Sotheby's αρνήθηκε να ανακοινώσει.  Το ποσό ανήλθε τελικά στα 139 εκατ. δολάρια με τελική τιμή τα 157,2 εκατ. δολάρια συμπεριλαμβανομένων εξόδων και προμηθειών. Ο οίκος Sotheby's αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του αγοραστή που απέκτησε το έργο.   

 

O δεύτερος στη λίστα πίνακας ήταν μέρος της αμύθητης συλλογή έργων τέχνης της Πέγκι και του Ντέιβιντ Ροκφέλερ η οποία βγήκε στο σφυρί. Ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Νεαρό κορίτσι με ένα καλάθι λουλουδιών» («La Fillette a la corbeille fleurie») κατακυρώθηκε έναντι 115 εκατομμυρίων δολαρίων - πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή σε δημοπρασία για έργο του συγκεκριμένου καλλιτέχνη.   Σύμφωνα με τους New York Times, o συλλέκτης έργων τέχνης David Nahmad αγόρασε το έργο το οποίο λόγω θεματολογίας θεωρήθηκε αμφιλεγόμενο και πολλοί δίστασαν να διεκδικήσουν. 

 

Το έργο του Edward Hopper «Chop Suey» πουλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη σε δημοπρασία του οίκου Christie's.   Αν και κάποιοι πίστευαν πως θα ξεπερνούσε τα 100 εκατ. δολάρια, έφτασε κοντά, αλλά άλλαξε χέρια με λίγο χαμηλότερο ποσό - στα 91 εκατ. δολάρια.   

 

Με την φετινή του πώληση, το έργο  «Το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη» (Pool with Two Figures) έδωσε στον Ντέιβιντ Χόκνεϊ το ρεκόρ του πιο ακριβοπληρωμένου πίνακα για εν ζωή καλλιτέχνη.   To διάσημο έργο του βρετανού καλλιτέχνη δημοπρατήθηκε στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη από τον οίκο Christie's και έφτασε στα 90,3 εκατ δολάρια.   Η δημοπρασία κράτησε μόνο λίγο περισσότερο από εννέα λεπτά και η «μονομαχία» ολοκληρώθηκε μεταξύ δύο ανώνυμων διεκδικητών που πλειοδοτούσαν μέσω τηλεφώνου.   

 

Το έργο Suprematist Composition του Καζιμίρ Μάλεβιτς έχει μέγεθος μόλις 60x90, αλλά κατάφερε να πουληθεί για 85,8 εκατ. δολάρια από τον οίκο Christie's τον περασμένο Μάιο.   Η τιμή έθεσε νέο ρεκόρ για τον ρώσο καλλιτέχνη καθώς η γεωμετρική σύνθεση χρωμάτων του «Suprematist Composition» του 1916 αποκτήθηκε από τον Brett Gorvy, βρετανό έμπορο τέχνης.   

 

Ο πίνακας του Κλωντ Μονέ «Νympheas en fleurs» πωλήθηκε για 84,6 εκατ. δολ. από τον Christie's New York τον περασμένο Μάιο. Ο πίνακας που φιλοτεχνήθηκε στο Ζιβερνί μεταξύ 1914 και 1917 ξεπέρασε το ρεκόρ που κατείχε ο πίνακας «Meule» του ίδιου ζωγράφου, που πωλήθηκε έναντι 81,4 εκατ. δολαρίων τον Νοέμβριο του 2016 στη Νέα Υόρκη.   

 

Ο πίνακας «Odalisque couchee aux magnolias» του 1923, η περίφημη «Οδαλίσκη» του Ανρί Ματίς, είναι στην 7η θέση των ακριβότερων έργων φέτος καθώς πωλήθηκε έναντι 80,7 εκατ. δολαρίων.   Το έργο ήταν επίσης μέρος της αμύθητη συλλογή έργων τέχνης της Πέγκι και του Ντέιβιντ Ροκφέλερ ενώ ένας ανώνυμος ασιάτης είναι ο νέος ιδιοκτήτης.   Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο πίνακας «Les coucous, tapis bleu et rose» του ίδιου καλλιτέχνη που είχε κατακυρωθεί αντί 46,4 εκατ. δολαρίων στη δημοπρασία της συλλογής των Ιβ Σεν Λοράν και Πιερ Μπερζέ.   

 

Το πρώτο γλυπτό της δεκάδας είναι το «La jeune fille sophistiquée» (Portrait de Nancy Cunard) του ρουμάνου Κονσταντίν Μπρανκούζι το οποίο πουλήθηκε έναντι 71,1 εκατ. δολαρίων.   Αν και οι προσδοκίες για την τιμή ήταν μεγαλύτερες κατάφερε να θέσει νέο ρεκόρ για τον καλλιτέχνη μετά τη δημοπρασία του από τον οίκο Christie's.   

 

Το έργο του Βίλεμ ντε Κούνινγκ «Woman as Landscape, πουλήθηκε στις 13 Νοεμβρίου από τον οίκο Christie's έναντι 68,9 εκατ. δολαρίων.   

 

Το έργο «Femme au béret et à la robe quadrillée (Marie-Therese Walter)» Πικάσο με διαστάσεις μόλις 55x46 εκατοστά πουλήθηκε από τον Sotheby's London τον περασμένοι Φεβρουάριο έναντι 69 εκατ. δολαρίων.   Ο ισπανός ζωγράφος φιλοτέχνησε το έργο  το 1937, τη χρονιά που ζωγράφισε και την θρυλική «Guernica». Στον πίνακα απεικονίζεται μια γυναίκα με μπερέ και φόρεμα με άσπρα-κόκκινα καρώ.   

 

Η εταιρεία Gurr Johns, που αγοράζει και πουλά έργα τέχνης για λογαριασμό πελατών της, αγόρασε μέσα σε δύο μέρες στη δημοπρασία αυτή και σε ακόμη μια, τουλάχιστον 13 πίνακες του Πάμπλο Πικάσο αντί 115 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 92 εκατ. ευρώ).   

:TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ___