Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά στις 27/7

Θέλοντας να τιμήσουν τον προστάτη τους Άγιο Παντελεήμονα, οι αναστενάρηδες του συλλόγου «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» της οικογένειας Γκαϊτατζή θα τελέσουν το έθιμο των αναστεναρίων στις 27 Ιουλίου στο χώρο έξω από το κονάκι τους (Σαρρή 13, περιοχή Παπακυριαζή, Λαγκαδάς).

Τα αναστενάρια αυτά τα ονομάζουν καλοκαιρινά αναστενάρια, ενώ στις 20 Ιανουαρίου προς τιμήν του αγίου Ευθυμίου, όπου πυροβατούν και πάλι, είναι τα επονομαζόμενα χειμερινά αναστενάρια. Το μεγάλο όμως πανηγύρι τελείται από τις 21 έως και τις 23 Μαΐου, προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που σύμφωνα με την παράδοση οι κάτοικοι από το χωριό Κωστί στη σημερινή Βουλγαρία άκουσαν τις φωνές των αγίων μέσα από τις εικόνες και έτρεξαν να τις σώσουν μπαίνοντας μέσα στη φωτιά που έκαιγε την εκκλησία, χωρίς όμως να πάθουν το παραμικρό. Αυτό φυσικά αποδόθηκε σε θαύμα και κάπως έτσι ξεκίνησε να τελούνται τα αναστενάρια.

Ο Λαγκαδάς διατηρεί σήμερα δύο ενεργές κοινότητες αναστενάρηδων, τη Θρακική Εστία Λαγκαδά και τον σύλλογο «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» με περισσότερους από 30 αναστενάρηδες. Θεωρείται το μεγαλύτερο κέντρο αναστενάρηδων της Ελλάδας, με το έθιμο να πραγματοποιείται επίσης στην Αγία Ελένη Σερρών, στη Μαυρολέκη Δράμας και στη Μελίκη Ημαθίας.

Η αναβίωση του εθίμου στις 27 Ιουλίου 2022 από τον σύλλογο “Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά” θα πραγματοποιηθεί υπό βαρύ κλίμα, καθότι πριν από 40 ημέρες έφυγε από τη ζωή ο μεγαλύτερος σε ηλικία αναστενάρης του Λαγκαδά, ο αρχιαναστενάρης Αναστάσιος Γκαϊτατζής 86 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την κοινότητα των αναστενάρηδων.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως