Τα events του 21ου ΦΝΘ που δεν πρέπει να χάσετε

Τα events του 21ου ΦΝΘ που δεν πρέπει να χάσετε

Στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα απολαύσουμε ταινίες VR/Virtual Reality, θα συζητήσουμε για την πολυδιάστατη σχέση ανθρώπου-ζώων, θα μιλήσουμε με τον αυστριακό καλλιτέχνη Γκούσταβ Ντόιτς, θα δούμε δύο ξεχωριστά ντοκιμαντέρ σε ειδική προβολή, θα παρακολουθήσουμε ένα πρωτότυπο θεατρικό ντοκιμαντέρ με θέμα την προσφυγική ταυτότητα καθώς και δύο ακόμη συμμετοχικές δράσεις αφιερωμένες στους πρόσφυγες, θα ανακαλύψουμε 8 μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν φοιτητές, καθώς και δύο ξεχωριστές εκδόσεις.

Διαγωνιστικό τμήμα με ντοκιμαντέρ VR / Virtual Reality
Το διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών VR / Virtual Reality του 21ου ΦΝΘ φιλοξενείται φέτος στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α?, Λιμάνι) καθημερινά κατά τη διάρκεια του 21ου ΦΝΘ από τις 15:00 έως τις 20:00. (Τιμή εισιτηρίου: 2 ευρώ ανά προβολή / 1 ευρώ ανά προβολή για τους κατόχους CineΚάρτας F. Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν για διαπιστευμένους, με σειρά προτεραιότητας – απαραίτητη σε αυτή την περίπτωση η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου).

Ανοιχτή συζήτηση «Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα;»
Τρίτη 5 Μαρτίου, 12:00, Αποθήκη Γ΄

Πόσο και σε τι διαφέρει ο άνθρωπος από τα ζώα; Πού ξεκινά και πού τελειώνει η ηθική διάσταση των πειραμάτων στα ζώα; Πόσο έχει διαταραχθεί η σχέση μας με αυτά; Πώς συνομιλούν με τα ζώα η τέχνη και η φιλοσοφία; Το 21ο Φεστιβάλ σας προσκαλεί να πάρετε θέση σε μια ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και καλλιτεχνών, που πραγματοποιείται με αφορμή το μεγάλο φετινό αφιέρωμα της διοργάνωσης «Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα;». Θα μιλήσουν οι Σταύρος Καραγεωργάκης, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας – ερευνητής, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας και Λουί Ψυχογιός, σκηνοθέτης. Συντονίζει η Άννα Λυδάκη, Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ανοιχτή συζήτηση με τον Γκούσταβ Ντόιτς
Δευτέρα 4 Μαρτίου, 12:00, MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι)

Με αφορμή το αφιέρωμα που πραγματοποιεί το 21ο ΦΝΘ στο έργο του, ο καλεσμένος του φεστιβάλ Αυστριακός καλλιτέχνης Γκούσταβ Ντόιτς μας ξεναγεί στο ξεχωριστό πειραματικό κινηματογραφικό σύμπαν του σε μια ανοιχτή συζήτηση που υπόσχεται να ανατρέψει πολλά από όσα γνωρίζατε για το σινεμά ως τώρα.

Ειδικές Προβολές
Το κοινό της φετινής διοργάνωσης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δύο ξεχωριστά ντοκιμαντέρ σε ειδική προβολή. Πρόκειται για το βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ The Cove (2009) του Λούι Ψυχογιού ο οποίος φέτος θα τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο για την προσφορά του στο σινεμά και θα παρουσιάσει 10 αγαπημένα του ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο της carte blanche που του δίνει το 21ο φεστιβάλ. Και βέβαια, το φεστιβάλ θα αφιερώσει και μια ειδική προβολή στη μνήμη του πρόσφατα χαμένου κινηματογραφιστή Γιώργου Καρυπίδη προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ του Ο ζωγράφος Θεόφιλος (1979) που είχε τιμηθεί με το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας στο 20ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.

Εργαστήριο θεατρικού ντοκιμαντέρ για την προσφυγική ταυτότητα
Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, 20:00, αίθουσα Παύλος Ζάννας

Ένα πρωτοποριακό εργαστήρι θεατρικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Από το Κινηματογραφικό στο Θεατρικό ντοκιμαντέρ» θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 2 έως την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 στο 21ο ΦΝΘ, σε διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής plays2place και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Η δράση αφορά θεματικά στην προσφυγική ταυτότητα και εμπειρία. Το σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου επιμελείται η θεατρική σκηνοθέτιδα και κοινωνική ανθρωπολόγος Μάρθα Μπουζιούρη. Οι συμμετέχοντες θα συνδημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο θεατρικό ντοκιμαντέρ, το οποίο θα εστιάσει στον τρόπο που προσεγγίζουμε και αποτυπώνουμε καλλιτεχνικά την προσφυγική ταυτότητα και εμπειρία, επιχειρώντας μια σύγχρονη ανθρωποκεντρική δραματουργία που απομακρύνεται από το στερεότυπο της απεικόνισης του πρόσφυγα ως δίπολο «θύμα ή απειλή». Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 8 Μαρτίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας σε μορφή θεατρικού αναλογίου / work in progress, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό του 21ου Φεστιβάλ.
       
«Κι αν ήσουν εσύ;»: Δυο δράσεις αφιερωμένες στους πρόσφυγες
Στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν δύο συμμετοχικές δράσεις με τίτλο «Κι αν ήσουν εσύ;» αφιερωμένες στους πρόσφυγες. Πρόκειται για μια διοργάνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Οι δράσεις, μέρος του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» για την ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων, στοχεύουν να προσφέρουν μια επιπλέον εμπειρία στο κοινό σε άμεσο διάλογο με τα ντοκιμαντέρ του φετινού φεστιβάλ που αφορούν στους πρόσφυγες.

Οι εκδηλώσεις είναι οι εξής:
«Περάσματα»: Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, 12:00-15:00, Κέντρο δια Βίου Μάθησης Δήμου Θεσσαλονίκης (οδός Εγνατία 132). Τα «Περάσματα» είναι ένα βιωματικό παιχνίδι της Ύπατης Αρμοστείας, το οποίο βασίζεται στη μέθοδο της προσομοίωσης επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν γεγονότα και καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε
μια άλλη χώρα. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στον σύνδεσμο https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeD1NwRae0wE-zjNXj_DG_O2Mxb1WQg8UWDS2ZJn6uTGFFUFQ/viewform
«Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας», Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, 18:00-21:00, Καφενείο «Η Πρίγκηπος» (Απόστολου Παύλου 22). Ένα εργαστήριο-παράσταση θεάτρου φόρουμ που διαπραγματεύεται θέματα όπως η αλληλεγγύη, η αποδοχή του άλλου και η αντιμετώπιση της ξενοφοβίας θέτοντας τους συμμετέχοντες απέναντι σε προσωπικές και κοινωνικές στάσεις, ιδανικά και ευθύνες.

Φοιτητιβίσματα: Οι φοιτητές κάνουν σινεμά
Σάββατο 9 Μαρτίου 2019, 10:00, αίθουσα Παύλος Ζάννας

Τα «Φοιτητιβίσματα» είναι το πρόγραμμα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ τα οποία έχουν δημιουργήσει φοιτητές των Τμημάτων Οπτικοακουστικών Σπουδών και Επικοινωνίας ΑΕΙ στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης του προγράμματος «Διάπλαση» με αντικείμενο την παραγωγή πρωτότυπου τηλεοπτικού περιεχομένου με νεανική ματιά και  αισθητική. Τα «Φοιτητιβίσματα» προβάλλονται κάθε εβδομάδα στη Βουλή-Τηλεόραση. Φέτος, 8 μικρού μήκους ντοκιμαντέρ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα παρουσιαστούν στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
 
Βιβλιοπαρουσίαση  
Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, 19:00, βιβλιοπωλείο Ιανός (Αριστοτέλους 7)

Η ποιητική συλλογή «Τα τριακόσια εξήντα πέντε και το ένα για τα δίσεχτα χρόνια» του δημοσιογράφου Δημήτρη Χαρίτου (εκδόσεις Κίχλη) παρουσιάζεται την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 στο βιβλιοπωλείο Ιανός. Θα μιλήσουν ο συγγραφέας Τέλλος Φίλης και η ποιήτρια-δοκιμιογράφος Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, ενώ ποιήματα θα διαβάσει ο ποιητής.  

Βιβλιοπαρουσίαση
Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, 19:00, βιβλιοπωλείο Ιανός (Αριστοτέλους 7)

Ο αμερικανός μουσικολόγος Κρις Κινγκ, διάσημος συλλέκτης δίσκων 78 στροφών, παρουσιάζει το βιβλίο του Ηπειρώτικο Μοιρολόι (εκδόσεις Δώμα), με θέμα τις μουσικές της Ηπείρου. Η παρουσίαση συνοδεύει ιδανικά την προβολή του ντοκιμαντέρ Όσον ζης φαίνου του Πολ Ντουέιν στο 21ο ΦΝΘ, που εμπνέεται από τον Κινγκ και το έργο του.   

Βραβεία Αγοράς και Πάρτι
Σας περιμένουμε στα βραβεία του Agora Doc Market, στην Αποθήκη Γ’, στο Λιμάνι, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 (19:00-20:00). Ελάτε να βραβεύσουμε μαζί τις ταινίες για τις οποίες θα μιλάμε όλοι στο μέλλον. Μετά τη βράβευση, θα γιορτάσουμε μαζί με τους δημιουργούς, στο Agora Party Jameson @Στέρεο.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε