Τα μεγάλα ψέμματα του μικρού Ερμή, κριτική | Θέατρο

Τα μεγάλα ψέμματα του μικρού Ερμή, κριτική | Θέατρο

Μετά από την παράσταση: «Ο κύριος Κιχ και το Μυστικό κουτί των Ήχων», η ομάδα Κοπέρνικος, επανέρχεται στη Θεσσαλονίκη με ένα ενδιαφέρον έργο στο θέατρο Τ., Τα μεγάλα ψέμματα του μικρού Ερμή.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο παραμύθι, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα σε χώρους όπως η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
«Ο μικρός Ερμής, ένα παιδί κεφάτο και δραστήριο, περνάει ώρες διαβάζοντας παραμύθια και ιστορίες για δράκους. Έχει όμως ένα τρομερό ελάττωμα: είναι ένας μοναδικός, ανεπανάληπτος και παθιασμένος ψεύτης! Με τα εξωφρενικά του ψέματα αναστατώνει καθημερινά όλους τους κατοίκους του χωριού του. Πείθει τον κουρέα να φυτέψει μια τριανταφυλλιά στο κεφάλι, προτείνει στον φούρναρη να τρώει κάμπιες και μυρμήγκια και βάζει τον ράφτη να μιλάει με φαντάσματα! Τι θα συμβεί όμως όταν μια μέρα ένα από τα ψέματά του βγει, πέρα για πέρα, αληθινό; Η ζωή του γίνεται άνω κάτω και ο μικρός Ερμής μπλέκει σε μια περιπέτεια απίστευτων διαστάσεων!»
Τι είναι τελικά αλήθεια και τι ψέμα; Η παράσταση δίνει τις δικές της απαντήσεις και οι μικροί θεατές μένει να τις πιστέψουν… ή όχι!
Το θεατρικό έργο της ομάδας «Κοπέρνικος» μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συνέπεια των πράξεών μας, αλλά και τις συνθήκες που επιτρέπουν στο ψέμα να ανθίσει! Κεντρικός άξονας της πλοκής είναι το ψέμα και μερικές από τις πτυχές του: η πλάνη, η απόκρυψη, η υπερβολή και η παραποίηση.
Το ψέμμα και τα παιγνίδια με τη φαντασία χαρακτηρίζουν κάθε παιδί. Το μικρό παιδί ξεκαθαρίζει σταδιακά την εξωτερική από την εσωτερική πραγματικότητα, τις επιθυμίες από τις εμπειρίες του. Η φαντασία χρειάζεται σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο. Το κόστος και οι συνέπειες των πράξεων μας γίνονται μάθημα ζωής και μας ωριμάζουν ακριβώς όπως συμβαίνει στον μικρό Ερμή ή στον Πινόκιο αλλά και στο γνωστό μύθο του Αισώπου με τον “ψεύτη βοσκό”…
Μας άρεσε πολύ η χιουμοριστική πλοκή του έργου που έφερε το γέλιο και στους μικρούς και στους μεγάλους θεατές και η πολύ ζωντανή ερμηνεία του Δημήτρη Κρίκου που υποστηρίζει 8 ρόλους με τις αντίστοιχες μεταμφιέσεις. Ειδικά οι ρόλοι του ράπτη και της αράχνης μας κέρδισαν το ενδιαφέρον.
Θα προτιμούσαμε πιο παρούσα τη μουσική με τα μουσικά ηχοχρώματα (όργανα προπαιδείας Orff).
Οι συγγραφείς του έργου και ιδρυτές της ομάδας Κοπέρνικος από το 2006, Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη (Κρατικό Βραβείο το 2007 και το 2015, διεθνής διάκριση White Raven το 2016) δείχνουν το βασικό στόχο τους, της σύνδεσης “παιδί και τέχνη” μέσα από τη θεατρική δράση που βασίζεται στο σώμα κι αυτό ταιριάζει πολύ στους μικρούς θεατές- παιδιά 3-10 ετών!
Η παράσταση διασκευάστηκε και κυκλοφόρησε και σε βιβλίο από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και έτσι θα μείνει η ιστορία στις παιδικές βιβλιοθήκες.
Τα μεγάλα ψέμματα του μικρού Ερμή / Αλεξάνδρα Τσουκάτου Ψυχολόγος-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια- Μητέρα 2 παιδιών

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως