13.7 C
Thessaloniki
16.8 C
Athens

Τα σημάδια του χρόνου

ΚΥΚΛΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
Ο ημερολογιακός χρόνος δεν είναι παρά επισημάνσεις κάποιων κοινώς αποδεκτών συστημάτων μέτρησης του χρόνου της ζωής των ανθρώπων, και όχι μόνο. Είναι σημάδια που χωρίζουν και ορίζουν αριθμητικά σύνολα επαναλαμβανόμενων κύκλων: χρονολογίες και ημερομηνίες (ονοματισμένες με την ίδια πάντα σειρά διαδοχής) για να μετρήσουν το χρόνο που πέρασε, το χρόνο που περνάει, το χρόνο που θα περάσει. Σύνολα που περιλαμβάνονται σε άλλα υπερσύνολα συστήματα μέτρησης του χρόνου: δεκαετίες, αιώνες, χιλιετίες, μέχρι και «έτη φωτός» (που μετρούν σε διάρκεια χρόνου διαπλανητικές αποστάσεις) όπως και περιλαμβάνουν ως υποσύνολα τις ώρες, τα δευτερόλεπτα μέχρι και τις απειροελάχιστες υποδιαιρέσεις τους. Το ημερολογιακό έτος βασίζεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο, που η διάρκειά της μετρήθηκε πριν από αιώνες σε περίπου 364 ημέρες, οι οποίες μέρες ή μάλλον μερόνυχτα με τη σειρά τους βασίζονται (ως φαινόμενο ανακύκλησης νύχτας και ημέρας) στην περιστροφή της γης γύρω από τον εαυτό της. Με βάση αυτή τη μέτρηση, το έτος διαιρέθηκε αρχικά σε 13 μήνες των 28 ημερών σε συνάρτηση με τους σεληνιακούς κύκλους, μέχρι την καθιέρωση του Ιουλιανού Ημερολογίου των 12 μηνών. Η εβδομάδα των 7 ημερών προέκυψε, χωρίς καμιά βάση επιστημονικής παρατήρησης, από την ιερότητα που είχε κάποτε ο αριθμός επτά.

ΣΗΜΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ.
Θυμόμαστε και αναφερόμαστε σε κάποιες χρονολογίες που έχουν σημασία για μας. Λέμε: παντρευτήκαμε το 1993, είμαστε τόσα χρόνια μαζί; Το 1994 γεννήθηκε ο γιος μας, πώς πέρασαν τα χρόνια! Χριστούγεννα του 1996 πέθανε νέος ο καλύτερος μου φίλος. Θυμάσαι το μεγάλο σεισμό στη Θεσσαλονίκη το 1978; Ήσουν κι εσύ στις φοιτητικές καταλήψεις του 1979; Το 1989 είχαμε το ειδικό δικαστήριο. Λόγω εθνικών επετείων ξέρουμε ότι 28 Οκτωβρίου 1940 οι Ιταλοί μας κήρυξαν τον πόλεμο, ενώ λίγοι γνωρίζουν πότε ακριβώς απελευθερωθήκαμε από τους Γερμανούς. Κάποιοι θυμούνται ακόμα ότι 29 Μαΐου 1453 «εάλω η πόλις», αλλά τι σημασία έχει πια πότε ακριβώς συνέβη; Είχα μια γιαγιά που δεν έμαθε ποτέ ποια χρονιά είχε γεννηθεί, άρα και πόσο χρονών ήταν. Μη κοιτάς τι γράφει η ταυτότητα, έλεγε, είχαν χαθεί τα χαρτιά μου και κανείς δεν θυμόταν πότε ακριβώς γεννήθηκα, έτσι γράψανε μια χρονολογία στο περίπου. Ήξερε όμως να ερμηνεύει (μ’ έναν αλάνθαστο τρόπο) τα σημάδια του χρόνου, λέγοντας για κάθε τι σημαντικό, που είχε σχέση με τη ζωή και το θάνατο, «τώρα είναι η ώρα του». Κι έπεφτε μέσα.

ΑΛΛΑΓΕΣ.
Πριν μερικά χρόνια στο ταμείο μιας τράπεζας η υπάλληλος μου κάνει παρατήρηση: «Κύριε μου, αυτή η αστυνομική ταυτότητα έχει εκδοθεί πριν πολλά χρόνια. Τώρα δεν έχετε καμιά σχέση με την φωτογραφία που υπάρχει εδώ. Πώς μπορεί κάποιος να κάνει την ταυτοπροσωπία;» Και είχε δίκιο. Η φωτογραφία στην πρώτη μου ταυτότητα είχε τραβηχτεί όταν ήμουν δεκαεπτά χρονών και κρατούσα την ίδια για τριάντα χρόνια ακόμα. Ενώ είχα πάψει φαίνεται από καιρό να παρατηρώ τα σημάδια του χρόνου στο πρόσωπό μου στον καθρέφτη. Για μένα ήμουν πάντα εγώ, ο ίδιος… Αλλά όχι πια για τους άλλους. Έτσι άλλαξα ταυτότητα , έβγαλα την ευρωπαϊκή και με φωτογραφία καινούρια… Όποτε κοιτάζω αυτήν τη φωτογραφία δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου, «αποκλείεται, δεν είμαι αυτός εγώ», λέω. «Είναι αυτός που βλέπουν οι άλλοι.» Σαν να έχω μακιγιαριστεί, για να τους κάνω τη χάρη…

Σωτήρης Ζήκος
[email protected]

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
14.2 ° C
15.5 °
12.6 °
58 %
1.3kmh
20 %
Τρ
15 °
Τε
16 °
Πε
17 °
Πα
17 °
Σα
19 °