Τάφος  αρχαίου Έλληνα πολεμιστή με κορινθιακό κράνος βρέθηκε στην Ρωσία

Τάφος αρχαίου Έλληνα πολεμιστή με κορινθιακό κράνος βρέθηκε στην Ρωσία

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στη χερσόνησο Taman, στη νοτιοδυτική Ρωσία και στις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας έφεραν στο φως μία αρχαία κορινθιακή περικεφαλαία, σε αρκετά καλή κατάσταση.
 
Πρόκειται για ένα κορινθιακό κράνος της ομάδας «Ερμιόνη», το οποίο χρονολογείται στο πρώτο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ.
 
Η περικεφαλαία μαζί με άλλα αντικείμενα της ίδιας εποχής ήρθε στο φως από την ομάδα αρχαιολογικών εργασιών του Κέντρου Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IA RAS) που επιχειρεί, επί τριετία, στη νεκρόπολη έξω από το χωριό Volna όπου υπάρχουν περί τους 600 αρχαίους τάφους.
 
Κράνη οποιουδήποτε τύπου είναι γενικώς σπάνια ευρήματα και όπου βρίσκονται αποτελεί απόδειξη ότι ο θαμένος ήταν υψηλού κύρους πολεμιστής.
 
Ο επικεφαλής του Τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας (IA RAS) Βλαντιμίρ Κουζνετσώφ πιστεύει ότι το κράνος δείχνει την κοινωνική κατάσταση του πολεμιστή. «Προφανώς, αυτός είναι ένας πολεμιστής που πέθανε στη μάχη και δεν θάφτηκε στην πατρίδα του, αλλά κοντά στον τόπο του θανάτου του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο τάφος δεν είναι πολυτελής, αλλά απλή ταφή. Το κράνος μαρτυρεί την ιδιότητά του ως πολίτη/οπλίτη, πιθανότατα μιας από τις πόλεις του Βοσπόρου, δείχνοντας επίσης και το αυξημένο επίπεδο ευημερίας της πόλης», δήλωσε ο Κουζνετσώφ.
 
Oι βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας είχαν αποικιστεί από Έλληνες, οι οποίοι ήδη από τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ. έχτισαν μια σειρά από ανεξάρτητες πολιτείες κατά μήκος της ακτής.
 
Μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ., οι πόλεις ήταν μέρος του βασιλείου του Βοσπόρου, το οποίο κατέστη ρωμαϊκό τον 1ο αιώνα π.Χ.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα, thehistoryblog.com