Site icon Cityportal.gr

Ταινία «The king’s speech»

Ταινία «The king's speech»

Aρτια ταινια για μια (πραγματικη η υποθετικη) ανεπαρκεια, τη ριζικη μεταμορφωση και τη λυτρωτικη της ιδιοτητα, αλλα κυριως, το βουβο και χωρις επικες εξαρσεις, ηρωισμο. Με αυτον τον “καθημερινο” ηρωα μπορει να ταυτιστει και ο θεατης, χαρι στη σαφη σκηνοθετικη ματια του νεαρου Τομ Χουπερ.

Με φοντο τις κοινωνικοπολιτικες συνθηκες που επικρατουσαν στην Ευρωπη την παραμονη της εμπλοκης του Ην. Βασιλειου στον πολεμο κατα του Αξονα, ο δευτεροτοκος γιος του Γεωργιου V  Αλμπερτος  καλειται ν’ αναλαβει το θρονο, καθως ο πρωτοτοκος γιος του και μεχρι τοτε διαδοχος Εδουαρδος παραιτειται των δικαιωματων του για χαρη της Ουωλις Σιμσον. Η προοπτικη της αναληψης του θρονου απο τον Μπερτυ – οπως κοροιδευτικα τον αποκαλουν – μονο μειδιαματα προκαλει. Μεγαλωμενος στη σκια του αδερφου του, φιγουρα θολη, χωρις λαμψη, με δημοσιο λογο προβληματικο. Ο βασιλιας ειναι τραυλος και οι συνθηκες ιστορικα κρισιμοτατες.

Φυση ειλικρινης, συμβιβαστικη, με εναν αφοπλιστικο αυτοσαρκασμο – οπως σεναριακα σκιαγραφειται, αντιμετωπιζει τους προσωπικους του δαιμονες. Παιδικα ψυχικα τραυματα, καταπιεσμενες επιθυμιες, φιλοδοξια που δεν αρθρωθηκε και δεν ανδρωθηκε ποτε. Η ταινια εστιαζει στο θεμα της οικειοτητας, της συναισθηματικης εγγυτητας, της φιλιας, αλλα και της διαχειρησης μιας – αρχικα στρεβλης- εικονας. Ο ηρωισμος του ‘ειναι’ και η ανυπαρξια του ‘φαινεσθαι’. Οταν ο ‘λογος του βασιλια’ γινεται ο λογος (η αιτια) που ο βασιλιας κατακτα το θαυμασμο του λαου του κι αρχιζει να ‘ζει’ και να ‘βασιλευει’.

Ενα σεναριο με δομη, ισορροπια και σεβασμο στον κινηματογραφικο χρονο, η μεστη σκηνοθετικη προσεγγιση και η υποκριτικη δεινοτητα των συμπρωταγωνιστων συνθετουν ενα μοναδικο αισθητικο αποτελεσμα, μια ταινια απολαυστικη. Με μια ερμηνεια λεπτων αποχρωσεων – εχει ηδη βραβευθει με Χρυση Σφαιρα – ο Κολιν Φερθ κυριολεκτικα μεταλλασσεται απο (τραυλο)  Μπερτυ σε (ηρωα) βασιλια Γεωργιο VI, ο οποιος στον παρθενικο δημοσιο λογο του κηρυσσει τον πολεμο κατα της φασιστικης Γερμανιας.
Στο ρολο του λογοθεραπευτη-ψυχαναλυτη ο Τζεφρευ Ρας φωτιζει εξαιρετικα ενα β’ ρολο και το φερνει στο προσκηνιο. Το καστ συμπληρωνει η Ελενα Μποναμ-Καρτερ στο ρολο της υποστηρικτικης συζυγου με μια ερμηνεια ευφυη και ανεπιτηδευτη.

Απο τις καλυτερες ταινιες της χρονιας. Προλαβαινετε.

Τrivia: Μολις ανακηρυχθηκε ‘Ταινια της χρονιας’ απο την Ενωση Αμερικανων Παραγωγων. Ειναι υποψηφια για 12 οσκαρ. Ο 38χρονος σκηνοθετης Τομ Χουπερ ειναι βρετανος και μεχρι φετος δουλευε κυριως για την τηλεοραση, σκηνοθετωντας μινι σειρες αλλα επεισοδια απο το Eastenders(!).

Ροη Ασκαριδη.

Exit mobile version