{ Θέατρo }

Τάσος Σωτηράκης: Ο Άρης Βελουχιώτης είναι το πρότυπο του ανθρώπου με υψηλά ιδανικά και κοινωνική ευαισθησία (συνέντευξη)

Συνέντευξη: Βαγγέλης Ραφτόπουλος


Κατηγορίες: Θέατρο

Τάσος Σωτηράκης: Ο Άρης Βελουχιώτης είναι το πρότυπο του ανθρώπου με υψηλά ιδανικά και κοινωνική ευαισθησία (συνέντευξη)Ο πρωταγωνιστής της παράστασης «Άρης», Τάσος Σωτηράκης μίλησε με τον δημοσιογράφο και κριτικό Βαγγέλη Ραφτόπουλο

Ο «Άρης», είναι το θεατρικό έργο της Σοφίας Αδαμίδου, που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Μπισμπίκης, που βασίζεται στη προσωπικότητα, στη ζωή και τους αγώνες του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, του  Άρη Βελουχιώτη. Το έργο παρουσιάστηκε στην Αθήνα στον Τεχνοχώρο Cartel για δύο θεατρικές σεζόν, με μεγάλη επιτυχία, ενώ ταξίδεψε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας δίνοντας μέχρι σήμερα 200 παραστάσεις! Ο πρωταγωνιστής της παράστασης «Άρης», Τάσος Σωτηράκης μίλησε με τον δημοσιογράφο και κριτικό Βαγγέλη Ραφτόπουλο 
 
Ποιος είναι ο βαθύτερος σκοπός της επιλογής αυτού του έργου;
Δεν υπάρχει βαθύτερος και εμφανέστερος. Υπάρχει ένας σκοπός και είναι η σύνδεσή μας με την ιστορία, που κάποιοι έχουν παραχαράξει, είναι η διατήρηση της μνήμης στιγμών που χάραξαν βαθιά στο «σώμα» της ιστορίας μας ελπίδες και όνειρα, η διατήρηση της μνήμης ανθρώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πολιτική του τόπου μας.
 
Τι συμβολίζει για εσάς ο Άρης Βελουχιώτης;
Ο,τι για όλο τον κόσμο της αριστεράς. Παράδειγμα κομμουνιστή, αγωνιστή, πρότυπο ανθρώπου με υψηλά ιδανικά και κοινωνική ευαισθησία.
 
Θεωρείτε ότι η διαγραφή του Βελουχιώτη από το ΚΚΕ συντέλεσε στην αυτοκτονία του το 1945;
Σε καμιά περίπτωση. Είναι άλλο να πληγωθείς από μια τέτοια απόφαση και άλλο να τερματίσεις τη ζωή σου. Ενας άνθρωπος που έπαιξε κορώνα γράμματα τη ζωή του επί τόσα χρόνια στον αγώνα, είναι ποτέ δυνατόν να πιστέψουμε ότι ήταν τόσο αδύναμος; Για να ζήσεις και να πεθάνεις μ? αυτόν τον τρόπο χρειάζεται δύναμη ψυχής την οποία είχε. Ο μόνος λόγος που θα πέθανε ο Αρης ήταν είτε από βόλι εχθρού ή από δικό του για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού, όπως έκαναν και άλλοι αγωνιστές.
 
Ποια τέχνη σας συναρπάζει περισσότερο, η μουσική ή το θέατρο;
Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω γιατί και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας για μένα. Αν και χωρίς τη μουσική δεν μπορώ να ζήσω, πλέον δε μπορώ πω ή το ένα ή το άλλο.
 
Πως νοιώθετε μετά από το τέλος της κάθε παράστασης;
Νιώθω γεμάτος. Νιώθω βαθιά συγκίνηση τόσο για το ταξίδι και τη συνάντησή μου μ? αυτόν τον άνθρωπο, αλλά και για τα συναισθήματα του κόσμου που απελευθερώνονται και με πλημμυρίζουν στη σκηνή και στη στιγμή.
 
Σε ποια σημεία της ζωής του Άρη δίνετε μεγαλύτερη βαρύτητα;
Στο πάθος, την τόλμη, το στρατηγικό του νου, στα ανθρώπινα συναισθήματα, τα οποία όμως «διαβάζονται» στο έργο μέσα από ντοκουμέντα στα οποία στηρίζεται αποκλειστικά η παράσταση.
 
Πιστεύετε ότι τα χρόνια που πέρασαν -74-  από το θάνατό του, τον ηρωποιούν περισσότερο του δεοντος ή ο χαρακτηρισμός του σαν δολοφόνου βαρύνει ακόμη τη μνήμη του;
Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ο ήρωας δεν χρειάζεται το χρόνο για να τον δικαιώσει. Ο ήρωας είναι ήρωας. Οσο για τον χαρακτηρισμό που λέτε, ακούγεται ελάχιστα και κυρίως από τους διώκτες του. Τι θα πει δολοφόνος σε καιρό πολέμου; Τα λεξικά μας στον ορισμό του δολοφόνου αναφέρουν αυτόν που σκόπιμα και εκ προμελέτης αφαιρεί τη ζωή κάποιου άλλου. Εκανε κάτι τέτοιο ο Αρης; Ασφαλώς όχι.

Θυμήστε σας παρακαλώ στους αναγνώστες του city portal τους συντελεστές της παράστασης
Το έργο είναι της Σοφίας Αδαμίδου. Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης. Ο ηθοποιός
Θοδωρής Τσουανάτος και ο μικρός Πέτρος Φλωράκης «έδωσαν» τις φωνές τους. Σκηνικά –
κοστούμια: Ομάδα Cartel. Μουσική: Villagers of Ioannina City (VIC). Το τραγούδι «Άρη
μου», σε στίχους Αγλαΐας Κλάρα, μελοποίησε και ερμηνεύει η Ερωφίλη. Το μουσικό κομμάτι
της έναρξης και του τέλους είναι του Βασίλη Καραγιάννη. Κινησιολογία: Αγγέλα Πατσέλη.
Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας. Επιμέλεια video: Ηλίας Φλωράκης. Ειδικά Εφέ: Προκόπης
Βλασερός. Φωτογραφίες: Δήμητρα Ψυχογυιού.

Info
Άρης στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου
Πότε: 15/07/2019 - 16/07/2019

cityportal.gr Τάσος Σωτηράκης: Ο Άρης Βελουχιώτης είναι το πρότυπο του ανθρώπου με υψηλά ιδανικά και κοινωνική ευαισθησία (συνέντευξη Βαγγέλης Ραφτόπουλος)
 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ