Ταξίδι στο χρόνο- Τι έγινε στις 12 Μαΐου

Τί έγινε σαν σήμερα στις 12 Μαΐου του…

12 Μαΐου

1551… Ιδρύεται στη Λίμα του Περού το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Σαν Μάρκος, το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Αμερικής.

1821… Μάχη του Βαλτετσίου: Αρχίζει στο Βαλτέτσι η πρώτη μεγάλη μάχη της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Οθωμανών.Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρίσκεται προ των πυλών της Τριπόλεως.

(«Σταθῆτε, Περσιάνοι νὰ πολεμήσωμεν!», ήταν η κραυγή του Νικηταρά κατά την υποχώρηση των Οθωμανών στις 13 Μαΐου 1821)

1854… Οι Αγγλογάλλοι προχωρούν σε αποκλεισμό του Πειραιά και αργότερα σε κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά έως τις 15 Φεβρουαρίου 1857, λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

1902… Ιδρύεται στον Πειραιά από τον Νικόλαο και τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο το πρώτο ελληνικό τσιμεντοποιείο, που ονομάζεται TITAN. Η πρώτη μονάδα παραγωγής εγκαθίσταται στην Ελευσίνα.

1930… Ιδρύεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.

12 Μαΐου 1930 δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4661 «περί διοργανώσεως Πυροσβεστικού Σώματος» (στη φωτογραφία μερικοί απο τους πρώτους πυροσβέστες)
(Στις 12 Μαΐου 1930 δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4661 «περί διοργανώσεως Πυροσβεστικού Σώματος». Σύμφωνα με αυτόν, ιδρύεται το Πυροσβεστικό Σώμα ανεξάρτητο με δικούς του νόμους, με πλήρη αυτοδιοίκηση σε μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και υπαγωγή στο Υπουργείο των Εσωτερικών. Για τη στελέχωσή του, τοποθετήθηκαν, μετατασσόμενοι από το Λόχο Πυροσβεστών, πενήντα έξι υπαξιωματικοί και πυροσβέστες, καθώς και έντεκα αξιωματικοί. Την ευθύνη της οργάνωσης του νέου Πυροσβεστικού Σώματος ανέλαβε, με απόφαση του ιδίου του Ελευθέριου Βενιζέλουκαι με τον τίτλο του Τεχνικού Επιθεωρητή, ο Αλκιβιάδης Κοκκινάκης, χημικός μηχανικός και πρώην Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πετρούπολης.)

 

1941… Παρουσίαση της Z3, πρώτης προγραμματίσιμης αυτόματης μηχανής από τον Κόνραντ Τσούζε στο Βερολίνο.

(Το Z3 ήταν ένας γερμανικός ηλεκτρομηχανικός υπολογιστής που σχεδιάστηκε από τον Konrad Zuse το 1935 και ολοκληρώθηκε το 1941. Ήταν ο πρώτος στον κόσμο προγραμματιζόμενος, πλήρως αυτόματος ψηφιακός υπολογιστής)

1965… Το σοβιετικό διαστημόπλοιο Luna 5 συντρίβεται στη Σελήνη.

2002… Άφιξη του τέως Αμερικανού προέδρου Τζίμμυ Κάρτερ στην Κούβα σε μια πενθήμερη επίσκεψή του, κανοντάς τον τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησί μετά την επανάσταση του 1959.

 

  • Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1907 η διάσημη ηθοποιός του αμερικανικού κινηματογράφου Κάθριν Χέπμπορν, το 1963 ο Έλληνας μπασκετμπολίστας και μετέπειτα πολιτικός Παναγιώτης Φασούλας. Το 1989 γεννήθηκε ο Κύπρια τραγουδίστρια Ελευθερία Ελευθερίου.
( Katharine Hepburn 1907-2003. Κατέχει μέχρι σήμερα το ρεκόρ των περισσοτέρων Όσκαρ -τέσσερα στο σύνολο, αν και ποτέ δεν πήγε να παραλάβει κανένα, χωρίς ποτέ να διευκρινιστεί γιατί, ενώ έλεγε πως τα είχε κάπου παρατημένα σε ένα ντουλάπι της κουζίνας της)
  • Την ίδια ημέρα πέθανε το 1992 ο Έλληνας ποιητής, στιχουργός και μεταφραστής Νίκος Γκάτσος. Ένα μικρό δείγμα από τους στίχους του δημιουργού που έχουν μελοποιηθεί είναι “Χάρτινο το φεγγαράκι”, “Το Δίχτυ”, “Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα” “Στου Όθωνα τα χρόνια” κα.το 1995 η Ιταλίδα τραγουδίστρια Μία Μαρτίνι και το 1997 ο Δημήτρης Βακρινός, γνωστός και ως “ο δολοφόνος με το κράνος”. το 2015 η ηθοποιός Λίλη Παπαγιάννη.Το 2016έφυγε από τη ζωή ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Γιούκιο Νιναγκάβα.
( Νίκος Γκάτσος, 1911-1992.«Μνημειώδες έργο του νεοελληνικού ποιητικού λόγου» είχε χαρακτηρίσει την ποιητική συλλογή «Αμοργό» του Γκάτσου, ο στενός φίλος του Μάνος Χατζιδάκις, «επειδή περιέχει βαθύτατα την ελληνική παράδοση, δεν την εκμεταλλεύεται, ενώ συγχρόνως περιέχει όλη την ευρωπαϊκή θητεία του Μεσοπολέμου»)

Νίκος Γκάτσος

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως