Ταξίδι στο χρόνο - Τί έγινε στις 24 Μαΐου

Τί έγινε σαν σήμερα στις 24 Μαΐου …

1626… O Ολλανδός άποικος Πίτερ Μίνουιτ αγοράζει το Μανχάταν.Ως αντάλλαγμα προσφέρει μπρελόκ και άλλα φανταχτερά μπιχλιμπίδια, αξίας 24ων δολαρίων.

(Ο Peter Minuit ήταν από το Tournai, το σημερινό Βέλγιο. Ήταν ο 3ος διευθυντής της ολλανδικής αποικίας της Βόρειας Αμερικής στη Νέα Ολλανδία, από το 1626 έως το 1631 και 3ος κυβερνήτης της Νέας Ολλανδίας. Ίδρυσε τη σουηδική αποικία της Νέας Σουηδίας στη χερσόνησο του Ντελαγουέρ το 1638.)

1844… O Σάμιουελ Μορς στέλνει το μήνυμα “What hath God wrought” («Τι κατόρθωσε ο Θεός!», απόσπασμα από την Αγία Γραφή, Αριθμοί 23:23) από το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών στο βοηθό του στη Βαλτιμόρη (Μέριλαντ), για να εγκαινιάσει την πρώτη τηλεγραφική γραμμή.

1883… Μετά από 14 χρόνια κατασκευής παραδίδεται στην κυκλοφορία η Γέφυρα του Μπρούκλιν.

1917… Συμμαχικός αποκλεισμός της Αθήνας. Ο γάλλος τέως υπουργός Εξωτερικών, Σελεστέν Ζονάρ, φτάνει στον Πειραιά επικεφαλής του στόλου της Αντάντ, αποβιβάζει αγήματα στην ελληνική πρωτεύουσα, εξορίζει στην Κορσική μέλη της κυβέρνησης και πολλούς βασιλόφρονες πολιτικούς (Ιωάννης Μεταξάς, Δημήτριος Γούναρης, Σπύρος και Σταμάτης Μερκούρης) και απαιτεί την παραίτηση από τον θρόνο του Κωνσταντίνου, που δέχεται να μεταβεί στην Ελβετία.

1940… Πραγματοποιείται στο Μεξικό αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του επαναστάτη Λέων Τρότσκι, ενορχηστρωμένη από πράκτορα του Λαϊκού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων, ενεργώντας υπό τις διαταγές του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν

 

1956… Πραγματοποιείται στο Λουγκάνο της Ελβετίας ο πρώτος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision. Νικήτρια η Eλβετία με το τραγούδι “Refrain” και ερμηνεύτρια την Λις Άσια.

1964… Oι πιο αιματηρές ταραχές, που ξεσπούν ποτέ κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα, γίνονται στη Λίμα μεταξύ του ματς Αργεντινής και Περού για τα προκριματικά του Ολυμπιακού Τουρνουά, όταν ο διαιτητής ακυρώνει γκολ της ομάδας του Περού. Οι νεκροί ανέρχονται στους 300 και οι τραυματίες τους 650.

1968…  Ο Ντε Γκολ προκηρύσσει δημοψήφισμα για την παραμονή του ή όχι στην Προεδρία για τις 16 Ιουνίου. Ανακοίνωση για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων. Το απεργιακό κίνημα κλιμακώνεται με 10 εκατομμύρια απεργούς. Ταραχές στη Λιόν. Πρώτος θάνατος. Οι διαδηλωτές οδηγούν ένα φορτηγό κατά της αστυνομίας που σκοτώνει τον αξιωματικό Ρενέ Λακρουά. Ακολουθούν βίαιες συγκρούσεις στο Παρίσι, στην περιοχή του Σταθμού της Λιόν. Ξεσπά φωτιά στο χρηματιστήριο που γρήγορα τίθεται υπό έλεγχο (θα ξανανοίξει στις 7 Ιουνίου). Απολογισμός της ημέρας: 456 τραυματίες και 795 συλλήψεις. Δημιουργούνται «Επιτροπές Υπεράσπισης της Δημοκρατίας» (CDR) κατά του «χάους», από γκολιστές. «Μην αφήνετε μία μειοψηφία να κυβερνήσει» αναφέρεται σε μια μπροσούρα τους.

1991… Στην Ινδία, αποτεφρώνεται η σορός του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι.

(Στις 31 Οκτωβρίου 1984 ανέλαβε πρωθυπουργός αντικαθιστώντας την δολοφονηθείσα μητέρα του, Ίντιρα Γκάντι, και αναλαμβάνοντας παράλληλα την προεδρία του κόμματος του «Κογκρέσου». Παράλληλα ζήτησε την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, στις οποίες κατήγαγε συντριπτική νίκη. Το 1989 δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία της βουλής στις εκλογές και παραιτήθηκε. Το 1991 δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Σριπερουμπουντούρ του Ταμίλ Ναντού, όταν μια γυναίκα ζωσμένη με εκρηκτικά τον πλησίασε πυροδοτώντας τα.)

1993…Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών, το Χρυσό Φοίνικα μοιράζονται εξίσου το «Πιάνο» της Τζέιν Κάμπιον και το «Αντίο Παλλακίδα μου» του Τσεν Κεγκ.

1998…Ο Χρυσός Φοίνικας του 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών απονέμεται στον κορυφαίο Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο για την ταινία του «Μία αιωνιότητα, μία ημέρα». Το βραβείο αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο.

2001…O 15χρονος Τεμπα Τσχέρι, οδηγός ορειβατικής αποστολής, γίνεται ο νεότερος άνθρωπος, που πατά την κορυφή Έβερεστ.

Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1924 ο Έλληνας συγγραφέας Αλέξης Πάρνης, το 1941 ο Μπομπ Ντίλαν και το 1945 η Αμερικανίδα ηθοποιός και σύζυγος του Έλβις Πρίσλεϋ,Πρισίλα Πρίσλεϋ.

 

Το 1960 γεννήθηκαν η Αγγλίδα ηθοποιός Κριστίν Σκοτ Τόμας, το 1966 ο Γάλλος ποδοσφαιριστής Ερίκ Καντονά και το 1979 ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου και ο τραγουδιστής Πάνος Μουζουράκης.

  • Την ίδια ημέρα πέθανε το 1543 o Πολωνός αστρονόμος Νικόλαος Κοπέρνικος, το 1974ο Ντιουκ Έλινγκτον, Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας και το 2001η Μαργαρίτα Λυμπεράκη, Ελληνίδα πεζογράφος (Τα ψάθινα καπέλα) και θεατρική συγγραφέας
(Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 και για 30 χρόνια η Λυμπεράκη έγραφε θέατρο. Ανάμεσα στα θεατρικά της είναι «Οι Δαναΐδες», «Η γυναίκα του Κανδαύλη», «Το μυστικό κρεβάτι», «Ο σπαραγμός», «Ζωή» κ.ά. Η συγγραφέας χαρακτήριζε το θεατρικό της έργο «μυθικό». Στα θεατρικά έργα της δεσπόζει ο συμβολισμός, ενώ συνολικότερα με τη γραφή της η Μ. Λυμπεράκη συνέβαλε στην αλλαγή των παραδοσιακών μορφών αφήγησης, τοποθετώντας τη δράση μέσα σε αυτή. Εγραψε, επίσης και τα σενάρια των ταινιών «Μαγική Πόλη» (1955) του Νίκου Κούνδουρου και «Φαίδρα» (1962) του Ζυλλ Ντασσέν. Από τα τελευταία βιβλία της ήταν το ποιητικό «Γυναίκες και άντρες. Τα Λήμνια κακά».)

 

Θόδωρος Αγγελόπουλος: Ο ποιητής του κινηματογράφου

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε