Νοσηλεύτρια εφαρμόζει την τεχνική Bobath -γνωστή και ως Bobath Concept ή Νευροαναπτυξιακή Θεραπεία (NDT)

Τεχνική Bobath: Ένας ολιστικός τρόπος αποκατάστασης για νευρολογικές παθήσεις

Η τεχνική Bobath -γνωστή και ως Bobath Concept ή Νευροαναπτυξιακή Θεραπεία (NDT)- είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες μεθόδους αποκατάστασης που εφαρμόζονται σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις.

Χρησιμοποιείται ευρέως για την αποκατάσταση κινητικών και λειτουργικών προβλημάτων που προκαλούνται από εγκεφαλικά επεισόδια, εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η προσέγγιση αυτή, που αναπτύχθηκε από τους Karel και Berta Bobath στη δεκαετία του 1940, βασίζεται σε μια ολιστική κατανόηση του ανθρώπινου σώματος και δίνει έμφαση στην αποκατάσταση μέσω αναχαίτησης παθολογικών προτύπων και διευκόλυνση της κίνησης.

Το ζεύγος Bobath συνδύασε την κλινική εμπειρία του στη φυσιοθεραπεία και τη νευρολογία για να αντιμετωπίσει τη δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι ιδρυτές αυτής της προσέγγισης πίστευαν ότι η κίνηση και η λειτουργικότητα μπορούν να βελτιωθούν μέσω της νευροπλαστικότητας, της ικανότητας του εγκεφάλου να αναδιοργανώνεται και να δημιουργεί νέες συνάψεις μετά από τραυματισμό ή ασθένεια.

Σήμερα, η τεχνική εφαρμόζεται διεθνώς και θεωρείται πρότυπο για τη θεραπεία ασθενών με νευρολογικά προβλήματα.

Τι είναι η τεχνική Bobath;

Η τεχνική Bobath είναι μια δυναμική και εξατομικευμένη προσέγγιση, που επικεντρώνεται στη βελτίωση της κίνησης, της στάσης του σώματος και της λειτουργικότητας μέσω της αναγνώρισης και της τροποποίησης μη φυσιολογικών κινητικών προτύπων.

Βασίζεται στις παρακάτω αρχές:

  • Νευροπλαστικότητα: Η ικανότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζεται και να δημιουργεί νέες συνάψεις μετά από τραυματισμό.
  • Αναστολή μη φυσιολογικών κινητικών προτύπων: Εργάζεται για να μειώσει τη χρήση μη φυσιολογικών κινητικών μοτίβων που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα.
  • Ενίσχυση των φυσιολογικών κινητικών προτύπων: Διδάσκει στον ασθενή πώς να χρησιμοποιεί σωστά τους μύες στο σώμα του, ώστε να βελτιώσει τη λειτουργικότητά του.
  • Συμμετοχή του ασθενούς: Η θεραπεία επικεντρώνεται στις ανάγκες και τους στόχους του ασθενούς, διασφαλίζοντας τη μέγιστη συμμετοχή του.

Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται;

Η τεχνική Bobath εφαρμόζεται κυρίως σε ασθενείς που έχουν υποστεί:

  • Εγκεφαλικό επεισόδιο: Για την αποκατάσταση της κινητικότητας και της ισορροπίας μετά από παράλυση ή αδυναμία σε μία πλευρά του σώματος.
  • Εγκεφαλική παράλυση: Για τη βελτίωση της κίνησης και της στάσης σε παιδιά και ενήλικες με κινητικές διαταραχές λόγω εγκεφαλικής βλάβης.
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας: Για τη διαχείριση των διαταραχών του μυικού τόνου και της αδυναμίας των μυών.
  • Κρανιοεγκεφαλική κάκωση: Για την αποκατάσταση κινητικών λειτουργιών μετά από τραυματισμό στο κεφάλι.
  • Άλλες νευρολογικές παθήσεις: Όπως η νόσος του Πάρκινσον και οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού.

Πώς εφαρμόζεται η τεχνική Bobath;

Η εφαρμογή της τεχνικής Bobath περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ασκήσεων, κινησιολογικών προσεγγίσεων και τεχνικών χειρισμών που στοχεύουν στη βελτίωση της κινητικότητας και της στάσης του σώματος. Ο θεραπευτής συνεργάζεται στενά με τον ασθενή, εντοπίζοντας τις ανάγκες του και δημιουργώντας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας.

Τα βασικά στοιχεία της θεραπείας περιλαμβάνουν:

  1. Αξιολόγηση: Ο θεραπευτής ξεκινά με μια λεπτομερή αξιολόγηση των κινητικών δεξιοτήτων, της στάσης, της ισορροπίας και των λειτουργικών αναγκών του ασθενούς.
  2. Εκπαίδευση στις κινήσεις: Ο ασθενής μαθαίνει να εκτελεί φυσιολογικές κινήσεις μέσω της χρήσης σωστών κινητικών προτύπων.
  3. Χειρισμούς: Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί ήπιες τεχνικές για να διευκολύνει τις φυσιολογικές κινήσεις.
  4. Ασκήσεις ισορροπίας: Για τη βελτίωση της σταθερότητας και της πρόληψης των πτώσεων.
  5. Λειτουργικές δραστηριότητες: Οι ασθενείς συμμετέχουν σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής για να ενισχύσουν την αυτονομία τους.

Μεταξύ των σημαντικότερων πλεονεκτημάτων της είναι ότι θέτει στο επίκεντρο τη λειτουργικότητα, ενισχύοντας την αυτονομία και την ανεξαρτησία του ασθενούς και κατά συνέπεια βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του.

Η τεχνική βασίζεται κυρίως στις δεξιότητες του θεραπευτή και την αλληλεπίδρασή του με τον ασθενή, ο εξοπλισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βελτιστοποίηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, απαιτείται:

  • Bobath Bed ή τραπέζι ασκήσεων
  • Μπάλες γυμναστικής
  • Στρώματα θεραπείας
  • Ζώνες υποστήριξης και ρυθμιζόμενοι ιμάντες
  • Σφήνες, ρολά, η μαξιλάρια για στήριξη
  • Μπάρες βαδίσματος
  • Καθρέφτες θεραπείας
  • Συστήματα ανάρτησης (Slings)

Με τον κατάλληλο εξοπλισμό και μια έμπειρη ομάδα, η τεχνική Bobath παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο για την αποκατάσταση νευρολογικών ασθενών.

Η τεχνική Bobath και το μέλλον της αποκατάστασης

Η τεχνική Bobath αποτελεί θεμέλιο λίθο στην αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων, προσφέροντας στους ασθενείς τη δυνατότητα να ανακτήσουν την κινητικότητα, την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής τους. Με μια εξατομικευμένη και ολιστική προσέγγιση, συνεχίζει να παρέχει ελπίδα και θεραπεία σε χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως.

Ωστόσο, απαιτεί υψηλή εξειδίκευση, συνεπώς οι θεραπευτές πρέπει να έχουν εκτεταμένη εκπαίδευση για να την εφαρμόσουν σωστά.

Το Κέντρο Αποκατάστασης Αρμονία στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιεί ευρέως την εν λόγω τεχνική στην αποκατάσταση από νευρολογικές παθήσεις, ενώ διαθέτει εξειδικευμένους θεραπευτές με βαθιά γνώση και εμπειρία.

Κέντρο Αποκατάστασης Αρμονία: Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε