Τεχνική Ποινή - Στέλιος Λιθοξοΐδης | Κριτική

Το βιβλίο με τίτλο «Τεχνική Ποινή» αποτελείται από 19 αυτοτελείς ιστορίες διαφορετικου περιεχομένου.

Σε αρκετές παρουσιάζονται τα σκοτεινά ανθρώπινα πάθη όπως αυτό της ιδιοκτησίας ,της απληστίας που οδηγεί σε έναν προσωρινό ανήφορο με κατάληξη το απότομο πέσιμο και η μοναξιά ,η αναλωσιμοτητα και οι απρόσωπος εργοδότες,η τεράστια διαφορά του φαινεσθαι και του είναι.

Αυτο που συναντάται σε μεγάλο βαθμό είναι οι ενοχές είτε ως μια συνεχή αναπαράσταση στην προσωπική κόλαση του καθενός σ αυτή την ζωή και την άλλη.Την μετάνοια όσων δεν μπόρεσαν να χαρούν μ αυτά που είχαν,κι ήταν αρκετά άλλα τα ηθελα όλα.

Αλλα κι άλλες καταστάσεις όπως η προδοσία και η εσωτερική σύγκρουση.Τωρα δικαίως θα ερωτηθεί κάνεις και γιατί δεν προχωράνε να αλλάξουν την ζωή τους; Γιατί θεωρούν πως αυτό που ζούνε τους αξιζει,χωρίς δικαστική έδρα καταδίκασαν τον εαυτό τους ένοχο και επέλεξαν και την ποινή.Δεν έχουν την δύναμη να συγχωρέσουν τον εαυτό τους γιατί πιστεύει πως κάνεις δεν θα το κάνει.

Και έτσι συνεχίζουν να τραβάνε τις αλυσίδες που ίδιοι κρέμασαν,άλλοι να αυτοκαταστρεφονται. Η επιμονη,εμμονή μπορεί να σε οδηγήσουν σε καταστροφικά μονοπάτια όχι όμως η υπομονή όπως εξιστορει ο συγγραφέας.

Μέσα από παρομοιωσεις,μεταφορές και άλλα σχήματα λόγου που συνήθως συναντάται στην ποίηση ο συγγραφέας απευθύνεται στους ενόχους εξηγοντας πως οτι και να κάνουν τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν.Μπορούν όμως να σταματήσουν την μοιρολατρεια να σηκωθούν και να αρχίσουν να ζούν.

Επιλογη τους είναι το αν μείνουν ζωντανοί ακόμα σε έναν μνήμα ξαπλωμένοι περιμένοντας να γίνει μόνιμη κατοικία τους, η να σηκωθούν και να αρχίσουν να ζούν.Αξιοσημείωτη είναι η χρήση αντιπαραδειγμάτων κάτι που δείχνει το μέγεθος της συγγραφικής αξίας του δημιουργο.Ενα βιβλίο αφιερωμένο στην δυναμη της συγχώρεσης του εαυτού μας και στην αποδοχή αυτού.

Συγγραφέας: Στέλιος Λιθοξοΐδης
Εκδόσεις:Υδροπλανο
Αθηνα 2020

Γράφει ο Γιώργος Ξενίδης


 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως