Τελευταίες Παραστάσεις «Η χαρτοπαίχτρα» στο Αριστοτέλειον

Τελευταίες Παραστάσεις «Η χαρτοπαίχτρα» στο Αριστοτέλειον

Ο Τάκης Ζαχαράτος, ο Γιάννης Μποσταντζόγλου, η Τζέση Παπουτσή και ένας εξαιρετικός θίασος πρωταγωνιστών στήνουν καρέ στο κινηματοθέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ και  ζωντανεύουν τους ρόλους που όλοι   αγαπήσαμε, 30 χρόνια μετά το θάνατο του  μεγάλου θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη  Ψαθά.

Μια υπερπαραγωγή που ζωντανεύει  την ποπ αισθητική της δεκαετίας του  ?60, μέσα από τα ευρηματικά σκηνικά του  Ηλία Λεδάκη, τα κοστούμια της Κλερ  Μπρέισγουελ, τους φωτισμούς του Αλέκου   Αναστασίου, τη μουσική και τα  τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και την  πολύχρωμη σκηνοθετική ματιά του  Βασίλη Μυριανθόπουλου, σ’ ένα απολαυστικό ταξίδι αθωότητας, νοσταλγίας και ασταμάτητου  γέλιου. Αναστασίου, τη μουσική και τα  τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και την  πολύχρωμη σκηνοθετική ματιά του  Βασίλη Μυριανθόπουλου, σ’ ένα απολαυστικό ταξίδι αθωότητας, νοσταλγίας και ασταμάτητου  γέλιου. Μετά τη θριαμβευτική πορεία στην Αθήνα και περισσότερα από 50.000 εισιτήρια, η παράσταση της χρονιάς έρχεται στη Θεσσαλονίκη και μετατρέπει τη χαρτοπαιχτική γκίνια στο φουλ του άσου της θεατρικής διασκέδασης!!!


ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ
«Η χαρτοπαίχτρα»
Κινηματοθέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ
Από 6 Μαΐου η παράσταση της χρονιάς έρχεται στη Θεσσαλονίκη!


Ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς.
Μια θρυλική κωμωδία.
Ένας αξέχαστος ρόλος.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μυριανθόπουλος
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Στίχοι τραγουδιών: Βίρβος, Κώστας Κινδύνης
Στίχοι νέων τραγουδιών: Γιώργος Μίτσιγκας
Σκηνικά, Art Direction: Ηλίας Λεδάκης
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Σχεδιασμός φωτισμού:Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Ζωγραφάκης
Ορχηστρικές Διασκευές: Δέρβος, Βασίλης Ποτήρης
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Μιχάλης Αδάμ



Διανομή με σειρά εμφάνισης
Αλέκα Τάκης Ζαχαράτος
Γιατρός Γιάννης Μάνιος
Δικαστής Νικος Μπουρνιάς
Λελέ Κατερίνα Μάντζιου
Στρατηγός Γιώργος Γιαννόπουλος
Ευγενία Δήμητρα Παπαδήμα
Κα Μαριγώ Τζέση Παπουτσή
Λάκης Δημήτρης Ζωγραφάκης
Νίνα Κατερίνα Χιωτίνη
Αντρέας Γιάννης Μποσταντζόγλου
Μπαρδάκας Πάνος Ρεντούμης
Νικολόπουλος Θοδωρής Ευστρατιάδης
Γιαννάκης Χρήστος Συριώτης
Αστυφύλακας Θοδωρής Ευστρατιάδης
Κλεφτοκοτάς Νίκος Μπουρνιάς
Παπατζής Μιχάλης Γιαννάτος
Τροτέζα Δήμητρα Παπαδήμα
Αρχιφύλακας Πάνος Ρεντούμης
Ευτέρπη Δήμητρα Παπαδήμα

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
  
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:30
Σάββατο και Κυριακή στις 18:30 και στις 21:30


Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 25?, Λαϊκή απογευματινή Σαββάτου 20?, Εκπτωτικό – Σπουδαστικό 18?
Πληροφορίες: Κινηματοθέατρο Αριστοτέλειον, Εθνικής Αμύνης 2, Τηλ. 2310 262051
 
Λίγα λόγια για τη Χαρτοπαίχτρα
Η Χαρτοπαίχτρα του Δημήτρη Ψαθά γράφτηκε το 1963 και παίχτηκε στο θέατρο από τις μεγαλύτερες πρωταγωνίστριες της Ελληνικής Σκηνής: την κυρία Κατερίνα Ανδρεάδη (1963,1964), τη Ρένα Βλαχοπούλου (1975, 1993), τη Μαίρη Αρώνη (1982) και την Άννα Παναγιωτοπούλου (1988).
Ανεβάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο από τον θίασο της Κυρίας Κατερίνας (Ανδρεάδη) στο θέατρο Μπουρνέλλη στις 7 Νοεμβρίου του 1963, σε σκηνοθεσία Κυρίας Κατερίνας και σκηνικά Γιώργου Ανεμογιάννη. Το έργο παίχτηκε επί τρεις σαιζόν – χειμώνα, καλοκαίρι και πάλι χειμώνα – σημειώνοντας 720 παραστάσεις, ρεκόρ του συγγραφέα, αλλά και γενικότερα ρεκόρ παραμονής θεατρικού έργου στην ελληνική σκηνή για την εποχή εκείνη.
Αξίζει να αναφέρουμε την εκπληκτική διανομή στην πρώτη αυτή παρουσίαση του έργου το 1963: Κυρία Κατερίνα (Αλέκα), Σπύρος Μουσούρης (Ανδρέας), Σαπφώ Νοταρά (κυρά Μαριγώ), Γιώργος Κωνσταντίνου (Γιαννάκης), Έλλη Φωτίου (Νίνα) Στέφανος Ληναίος (Λάκης), Αντιγόνη Γλυκοφρύδη (κυρία Λελέ), Νικήτας Πλατής  (κλεφτοκοτάς), Γιάννης Μαλούχος (παπατζής) κ.α.
Στη συνέχεια η Κυρία Κατερίνα ανεβάζει το έργο στο θερινό θέατρο Κατερίνας με μια εντυπωσιακή πρεμιέρα στις 12.6.1964 και συνεχίζει και την επόμενη σαιζόν στο χειμερινό θέατρο Μπουρνέλλη (7.10.1964-17.01.1965). Οι κριτικοί υποδέχονται το έργο με επαίνους και το θεατρόφιλο κοινό με ενθουσιασμό.
Ο Βάσος Βαρίκας γράφει στα «Νέα»: «Η κωμωδία παρακολουθείται ευχάριστα από την αρχή ως το τέλος, χωρίς κάμψη του ενδιαφέροντος και το γέλιο ξεπηδάει αβίαστο. Η περιγραφή των προσώπων είναι εύστοχη και ο διάλογος πνευματώδης. Μερικές σκηνές όπως του κρατητηρίου είναι αριστοτεχνικά διαρθρωμένες και γραμμένες με πολύ κέφι. Υπέρ-αρκετά αυτά για να εξασφαλίσουν στην κωμωδία μακρά και άνετη παραμονή στη σκηνή».
Ο Ι. Κοκκινάκης γράφει στην Ακρόπολη: «Εκατό τοις εκατό Ψαθάς. Και Ψαθάς στα μεγάλα του κέφια» και λίγο πιο κάτω έχοντας αναλύσει το κεντρικό θέμα του έργου συνέχιζε γράφοντας «Όλα αυτά τα δραματικά και σπαραξιδιάρικα σερβίρονται με αμίμητο χιούμορ και καλοδεμένες σκηνές και συνθέτουν μια άρτια κωμωδία με αδρά χαραγμένους τύπους, με πνευματώδη διάλογο και με αλλεπάλληλες κωμικές καταστάσεις, που στήνονται αβίαστα, παρούσης ή και απούσης της κεντρικής ηρωίδος του έργου…Με δυο λόγια η Χαρτοπαίχτρα είναι από τις καλύτερες κωμωδίες του Ψαθά».
Το 1964 η Χαρτοπαίχτρα μεταφέρεται στον κινηματογράφο από τη Φίνος Φιλμ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, μουσική Μίμη Πλέσσα, διεύθυνση φωτογραφίας Νίκου Δημόπουλου, διεύθυνση παραγωγής και ντεκόρ Μάρκου Ζέρβα και χορογραφίες Φώτη Μεταξόπουλου. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι η Ρένα Βλαχοπούλου έχοντας δίπλα της τον Λάμπρο Κωσταντάρα, τη Σαπφώ Νοταρά, τον Κώστα Βουτσά, τη Χλόη Λιάσκου, τη Λιλή Παπαγιάννη, τον Νίκο Φέρμα, τον Νικήτα Πλατή κά
H ταινία ήρθε τρίτη σε εισπράξεις τη χρονιά της προβολής της (σε σύνολο 93 ταινιών) κόβοντας 534.085 εισιτήρια και χαρίζοντας στη Ρένα Βλαχοπούλου το ρόλο της ζωής της! Αυτό που πετυχαίνει ο Γιάννης Δαλιανίδης στην ταινία του είναι να πάρει το γνωστό θέμα από το έργο του Ψαθά και να το τοποθετήσει σ` ένα καινούριο πλαίσιο, δημιουργώντας μια φρέσκια και ζωντανή ταινία που εξετάζει τις συνέπειες ενός σοβαρού προβλήματος με χιουμοριστική διάθεση.
Στις 8 Μαρτίου του 1975 η Χαρτοπαίχτρα εμφανίζεται στη θεατρική σκηνή με νέα πρωταγωνίστρια: τη Ρένα Βλαχοπούλου, η οποία έχοντας στο ενεργητικό της την κινηματογραφική επιτυχία της στον ομώνυμο ρόλο, αποφασίζει να ενσαρκώσει την ατίθαση ηρωίδα στο Δημοτικό θέατρο Πειραιώς σε σκηνοθεσία Μιχάλη Παπανικολάου και σκηνικά Πέτρου Καπουράλη.
Την πρωτοχρονιά του 1982, δύο χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Ψαθά (13.11.1979),  η Χαρτοπαίχτρα ανεβαίνει στο Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα, σκηνικά και κουστούμια Νίκου Πετρόπουλου, με πρωταγωνίστρια την Μαίρη Αρώνη κι ένα λαμπρό επιτελείο ηθοποιών στους υπόλοιπους ρόλους.: Νίκος Τζόγιας (Ανδρέας), Κατερίνα Χέλμη (κυρία Λελέ), Τζέσυ Παπουτσή (τροτέζα), Τζόλυ Γαρμπή (κυρά Μαριγώ), Θάνος Καληώρας (Λάκης), Τρύφων Καρατζάς (γιατρός), Γιώργος Τσιτσόπουλος (παπατζής) κ.α.
Το 1988 έρχεται η σειρά της Άννας Παναγωτοπούλου να ενσαρκώσει τη θρυλική ηρωίδα του Ψαθά στο θέατρο «Βέμπο» σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου και σκηνικά Γιάννη Καρύδη. Τους υπόλοιπους ρόλους ενσαρκώνουν ο Ηλίας Λογοθέτης (Ανδρέας), η Έλντα Πανοπούλου (κυρα Μαριγώ), ο Δημήτρης Τάρλοου (Λάκης), η Κάκια Ιγερινού (Ευτέρπη), η Ολίνα Ξενοπούλου (κυρία Λελέ) κ.α.
Στις 25 Δεκεμβρίου του 1993, η Ρένα Βλαχοπούλου ανεβάζει για τελευταία φορά τη Χαρτοπαίχτρα στο θέατρο Μπρόντγουαιη σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Παγουλάτου και σκηνικά Πέτρου Καπουράλη. Είναι το έργο που επιλέγει να παίξει τελευταίο προτού αποσυρθεί οριστικά από την ελληνική σκηνή. Μαζί της εμφανίζονται η Έλντα Πανοπούλου (κυρα Μαριγώ), ο Ερρίκος Μπριόλας (Αντρέας), ο Μάκης Δελαπόρτας (Λάκης) κ.α.
Το καλοκαίρι του 2004 η Υρώ Μανέ ενσαρκώνει τη «Χαρτοπαίχτρα» στη Χίο, σε μια συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου με τους ηθοποιούς Γιώργο Λέφα (Αντρέας), Βίλμα Τσακίρη (κυρά Μαριγώ), Σταύρο Ν

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε