Tempest Project | Δημήτρια 2022

Δημήτρια 2022 – Θέατρο | Θεσσαλονίκη: Tempest Project | Bouffes Du Nord, Paris, Αττική Πολιτιστική Εταιρεία Αθήνα | Peter Brook – Wiliam Shakespeare | Διασκευή και Σκηνοθεσία: Peter Brook και Marie-Hélène Estienne. Ο εξερευνητής του θεάτρου Peter Brook επιστρέφει στο Σαιξπηρικό άπειρο


Στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Δημητρίων Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται το «Tempest Project», η τελευταία παραγωγή του σπουδαίου Βρετανού σκηνοθέτη Πήτερ Μπρουκ, που πέθανε στις 2 Ιουλίου. Είναι μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Bouffes Du Nord, Παρίσι και της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας Αθήνα.

Το «Tempest Project» του Πήτερ Μπρουκ, είναι εμπνευσμένο από την «Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ένα έργο που απασχόλησε τον Μπρουκ σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία στην Αγγλία από το 1957 (με τον Τζον Γκίλγουντ) αλλά και αργότερα, τις δεκαετίες που δραστηριοποιήθηκε στη Γαλλία, όπου ίδρυσε το International Centre of Theatre Research (ICTR), στην περίφημη θεατρική του στέγη στο ιστορικό θέατρο του Παρισιού Bouffes du Nord,που του παραχωρήθηκε από την Γαλλική κυβέρνηση, παρουσιάζοντας έργα που άλλαξαν το διεθνές Θεατρικο τοπίο.

Λίγο πριν κλείσει οριστικά την εκπληκτική του διαδρομή καταπιάστηκε για μια ακόμα φορά με το τελευταίο έργο του κορυφαίου βάρδου, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα θεμελιώδη θέματα που τον απασχόλησαν στις σημαντικότερες τραγωδίες, στα ιστορικά δράματα αλλά και στις κωμωδίες του.

Στην «Τρικυμία», ο μαγικός κόσμος των υπερφυσικών δυνάμεων συναντά τον πραγματικό κόσμο και ο ανυπέρβλητος ποιητής θέτει για μια ακόμα φορά τα αξεδιάλυτα ερωτήματα της ταυτότητας, της ετερότητας, της αγάπης και της εκδίκησης, της συγχώρεσης. Πάνω απ’ όλα, το ζήτημα της ελευθερίας: ατομική, κοινωνική, πολιτική.

Στην τελευταία αυτή διασκευασμένη και ιδιαίτερα σύντομη αλλά περιεκτική εκδοχή του, ο Μπρουκ βασίστηκε στην γαλλική μετάφραση/κείμενο του Jean Claude Carriere και μετά από χρόνια ενασχόλησης με το αινιγματικό έργο με τον περίπλοκο μύθο, καταφέρνει να παραδώσει μια παράσταση που συνδυάζει την πεμπτουσία του αξεπέραστου ποιητή με τον οικουμενικό χαρακτήρα και τον βαθύ λυρισμό, όπως έγραψε η γαλλική κριτική.

Διασκευασμένη από τον ίδιο τον Μπρουκ και τη μόνιμη συνεργάτιδά του τα τελευταία σαράντα χρόνια Marie-Hélène Estienne, η παράσταση χαρακτηρίζεται από εφευρετικότητα, διαύγεια, ταπεινοφροσύνη και βαθιά ευαισθησία. Είναι η πεμπτουσία του απλού θέατρου που ο Μπρουκ υπηρετούσε πιστά Η συγκεκριμένη εκδοχή της ‘Τρικυμίας’ του Σαίξπηρ είναι το αποτέλεσμα δουλειάς αρκετών workshops από όπου αναδύθηκε ένα πιο σύντομο και πιο προσιτό έργο….

Η μαγεία του κενού είναι ίσως ένας από τους λόγους που θελήσαμε να ζήσουμε την εμπειρία μιας συμπυκνωμένης ‘Τρικυμίας’ με τίτλο Tempest Project” Ελπίζω να αποδειχθεί εξίσου συγκινητική.” τονίζει ο Peter Brook και συνεχίζει.”. Όμως το κύριο θέμα του έργου είναι η Ελευθερία… ‘Έννοια που αντηχεί δια μέσου των αιώνων……..”

Η πολυπολιτισμικότητα που διακρίνει το Bouffes du Nord αλλά κυρίως τον Μπρούκ φέρνει στη σκηνή έξι σημαντικούς διεθνείς ηθοποιούς, τους Sylvain Levitte, Paula Luna, Fabio Maniglio, Luca Meaniglio, Marilu Marini και Ery Nzaramba, που κινούνται μεταξύ του μπουρλέσκ και της τραγικότητας, χαρακτηριστικά του ανθρωποκεντρικού και αντιρατσιστικού θεάτρου του Μπρουκ. Ένα σπουδαίο θεατρικό γεγονός με αξεπέραστες στιγμές. Η πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια φέρουν την υπογραφή του Harué Momoyama.

Ο Peter Brook μας χάρισε μια ζωντανή παραμυθένια “Τρικυμία” τσέπης / Le Figaro

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Βασιλικό Θέατρο. Καθώς ο σπουδαίος Άγγλος σκηνοθέτης του θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου Πήτερ Μπρουκ έφυγε πριν από λίγες μέρες σε ηλικία ενενήντα επτά ετών, η παράσταση αναπόφευκτα αποτελεί φόρο τιμής στον σπουδαίο θεατράνθρωπο με τη διαχρονική ματιά και την τεράστια συμβολή στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.

Από την παραγωγή…

Η συγκεκριμένη εκδοχή της ‘Τρικυμίας’ του Σαίξπηρ είναι το αποτέλεσμα δουλειάς αρκετών workshops από όπου αναδύθηκε ένα πιο σύντομο και πιο προσιτό έργο….

“Η μαγεία του κενού είναι ίσως ένας από τους λόγους που θελήσαμε να ζήσουμε την εμπειρία μιας συμπυκνωμένης ‘Τρικυμίας’ με τίτλο Tempest Project. Ελπίζω να αποδειχθεί εξίσου συγκινητική.” τονίζει ο Peter Brook, “Όμως το κύριο θέμα του έργου είναι η Ελευθερία… ‘Έννοια που αντηχεί δια μέσου των αιώνων…”

Συντελεστές
Φωτισμός Philippe Vialatte
Τραγούδια Harué Momoyama
Κοστούμια & Σκηνικά Peter Brook και Marie Helen Estienne
Τεχνικός Philippe Vialatte
Stage director assistant Marta Tkaczu
Με τους
Sylvain Levitte
Paula Luna
Fabio Maniglio
Luca Maniglio
Marilù Marini
Ery Nzaramba
Φωτογραφίες: Pascal Victor, Marie Clauzade, Pascal Gely, Philippe Vialette


► Info

Tempest Project | Δημήτρια 2022
08 ΟΚΤ – 09 ΟΚΤ στις 21:00
Βασιλικό θέατρο
Διάρκεια: 75′
Ηλικία: 12+
Μετάφραση – Υπερτιτλισμός: Ζωή Σιάπαντα
Bouffes du Nord / Paris – Attiki Cultural Society / Athens

Εισιτήρια
Πλατεία, Θεωρεία, Κανονικό 20,00 €
Πλατεία, Θεωρεία, Φοιτητικό – Άνω των 65 15,00 €
Πλατεία, Θεωρεία, Ομαδικό – Πολύτεκνοι 10,00 €
Πλατεία, Θεωρεία, Άνεργοι – Ατέλειες 5,00 €
Πλατεία, Θεωρεία, Τιμής ένεκεν – ΑΜΕΑ 0,00 €
Εξώστης, Κανονικό – Φοιτητικό – Άνω των 65 15,00 €
Εξώστης, Ομαδικό – Πολύτεκνοι 10,00 €
Εξώστης, Άνεργοι – Ατέλειες 5,00 €
Προπώληση Viva

Δημήτρια 2022 – πρόγραμμα