Τέσσερις Κόρες (2023) “Four Daughters” Δραματικό ντοκιμαντέρ, τυνησιακής και γαλλικής παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Καουτέρ Μπεν Χανιά, με τις Χιντ Σάμπρι, Νουρ Καρούι, Όλφα Χαμρούνι κα.
Ταινία με ενδιαφέρον, λόγω της ιστορίας της, αλλά που κυρίως απευθύνεται στο φεστιβαλικό κοινό, κάτι που επιβραβεύτηκε, αφού βρέθηκε διαγωνιζόμενη για τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Πρόκειται για ένα υβριδικό φιλμ, κάτι ανάμεσα σε δράμα και ντοκιμαντέρ, αλλά και ταινία μέσα σε ταινία. Η σκηνοθέτιδα από την Τυνησία Καουτέρ Μπεν Χανιά («The Man Who Sold His Skin»), με αξιόλογη πορεία στα φεστιβάλ και τέσσερις φορές προτεινόμενη από τη χώρα της για το ξενόγλωσσο Όσκαρ, θα επιχειρήσει ένα τολμηρό σχέδιο, μία κινηματογραφική άσκηση, που θέλει περίτεχνους χειρισμούς.
Θα μας αφηγηθεί μία στενάχωρη ιστορία, που αφορά την Όλφα και τις τέσσερις κόρες της. Δύο απ’ αυτές εξαφανίστηκαν το 2015, σε ηλικία 14 και 15 χρόνων, επειδή εγκατέλειψαν την οικογένεια, για να προσφέρουν τον εαυτό τους στο Ισλαμικό Κράτος. Η Όλφα θα γίνει διάσημη, όταν βγήκε δημόσια στην Τυνησία και κατήγγειλε τους τζιχαντιστές και την ισλαμική προπαγάνδα, για τον χαμό των δυο κοριτσιών της.
Η σκηνοθέτιδα θα επιλέξει τρεις ηθοποιούς να παίξουν τα δυο χαμένα κορίτσια και την Όλφα, όταν εκείνη δεν μπορεί να αντέξει να αναπαραστήσει τις οδυνηρές στιγμές που πέρασε, ενώ παρακολουθούμε και το κινηματογραφικό συνεργείο που γυρίζει την ταινία. Το κοινό γίνεται μάρτυρας των γεγονότων, αλλά και ενός παιχνιδιού μεταξύ της αλήθειας και του κινηματογράφου, με το οποίο δοκιμάζονται τα όρια των ηθοποιών και ορισμένες φορές των θεατών.
Όπως επισημαίνεται στην αρχή, «η ταινία θα είναι επώδυνη, θα ανοίξουν ξανά πληγές». Πράγματι, οι γυναίκες θα εξομολογηθούν τα ανείπωτα. Τη μητέρα που την πρώτη μέρα του γάμου της έπεσε θύμα βιασμού από τον άντρα της, αλλά τελικά το δικό του αίμα λέκιασε το νυφικό σεντόνι ή τη μικρή κόρη που βιάστηκε από τον πατριό της. Υπάρχουν και άλλες δυνατές σκηνές, καθώς η κάμερα πρεσάρει ασφυκτικά τις ηρωίδες, δημιουργώντας ένα σπαρακτικό δράμα δωματίου, για την πατριαρχία και την τοξική της διάσταση.
Στα υπέρ της ταινίας και το χτίσιμο των χαρακτήρων, καθώς η Μπεν Χανιά εκμεταλλεύεται την πληθωρικότητα της Όλφα και την ικανότητα των ηθοποιών να μπουν στο πετσί της τραγωδίας, που σπάει καίρια από χιουμοριστικές πινελιές, τις γλαφυρές αφηγήσεις της μητέρας και ο κελαριστό γέλιο.
Όμως, το αποτέλεσμα, τελικώς δεν μπορεί να αγγίξει την ψυχή μας, καθώς η ταινία διακρίνεται από μία αυταρέσκεια δίχως προηγούμενο, δεν αναδεικνύει τα προβλήματα, αλλά εκμεταλλεύεται μια οδυνηρή ιστορία κι έναν ασυνήθιστο τρόπο αφήγησης, θέλοντας να γοητέψει το φεστιβαλικό κοινό, που αναζητά απεγνωσμένα κάτι διαφορετικό. Μια ταινία που δεν επουλώνει τις πληγές, αλλά χαίρεται να τις επιδεικνύει.
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε
Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα
Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως