Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων ΑΜΘ υποδέχεται τη Σταυρούλα Δαδάκη, αρχαιολόγο, Προϊσταμένη ΕΦΑ Καβάλας και Θάσου, με τη διάλεξη «Το έργο της Αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων».
Στην ομιλία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου που πραγματοποιήθηκε για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου μιας πολλά υποσχόμενης πόλης της ύστερης αρχαιότητας.
Συγκεκριμένα, η αρχαία πόλη των Φιλίππων είναι κτισμένη στη βάση ενός κωνικού λόφου των ορέων της Λεκάνης και πάνω σε μια θέση από όπου διέρχεται διαχρονικά η βασική χερσαία οδός επικοινωνίας των παράλιων με την ενδοχώρα. Η πόλη ορίζεται από οχυρωματικό περίβολο με περίμετρο 3,5 χιλιόμετρα και έχει έκταση 704 στρεμμάτων. Από αυτά τα 300 περίπου αντιστοιχούν στον ορεινό όγκο και τα υπόλοιπα στο πεδινό τμήμα της αρχαίας πόλης.
Το ανασκαμμένο τμήμα της πόλης είναι αποτέλεσμα δύο μεγάλων ανασκαφικών προγραμμάτων, ένα του πρώτου μισού του 20ού αιώνα από τη Γαλλική Σχολή, και ένα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, από την Αρχαιολογική Εταιρεία και στη συνέχεια από το Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Με τις ανασκαφές αυτές αποκαλύφθηκε το θέατρο και η οχύρωση της πόλης του Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππου, το πολιτικό-διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Colonia Philippensis, καθώς και το χριστιανικό κέντρο της πόλης του Απόστολου Παύλου.
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 (επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης) με τίτλο ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, περιελάμβανε πλήθος εργασιών με στόχο τη λειτουργική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου, όπως επίσης και εργασίες αποκατάστασης τμήματος του ανατολικού σκέλους του οχυρωματικού περιβόλου.
Με τα έργα της πρώτης φάσης, κατέστη πλέον δυνατό να είναι ορατά και ευδάκριτα όλα τα ανασκαμμένα μνημεία, καθώς ο επισκέπτης περιέρχεται στους δρόμους της πόλης, και να γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της πόλης, χωρίς τη διάσπαση των σύγχρονων επεμβάσεων που υπήρχαν. Στην ομιλία θα παρουσιαστούν, επίσης, τα αποτελέσματα των ανασκαφικών εργασιών που εκτελέστηκαν στο πλαίσιο του έργου και έδωσαν νέα στοιχεία για τη ρωμαϊκή, αλλά πρωτίστως για τη μεσοβυζαντινή φάση της πόλης των Φιλίππων.
► Info
Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος
Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τη διάλεξη ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://webcast.grnet.gr/room/15471?eventid=17687
- Έξοδος, διασκέδαση, ψυχαγωγία, Πολιτισμός στη Θεσσαλονίκη: Αναρωτιέσαι που να πας και τι να κάνεις σήμερα, αύριο ή τις επόμενες μέρες; Οι Top εκδηλώσεις (συναυλίες, παραστάσεις αλλά και χρήσιμες πληροφορίες και όλα τα ΔΩΡΕΑΝ event που γίνονται στην πόλη, όλα θα τα βρείτε στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ του cityportal.gr
- Προτάσεις για μικρές – μεγάλες αποδράσεις – εκδρομές.
Το cityportal σας συνιστά πριν επισκεφθείτε έναν χώρο, να επικοινωνείτε πρώτα μαζί τους, για να επιβεβαιώσετε το πρόγραμμα, μέρες και ώρες λειτουργίας, έτσι ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε ταλαιπωρία στην περίπτωση που υπάρξει κάποια αλλαγή, ακύρωση ή αναβολή της τελευταίας στιγμής
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε