ΤΕΞΑΠΡΕΤ: Το βιομηχανικό συγκρότημα στο Καλοχώρι, ο πλειστηριασμός και η ιστορία του

Τι έγινε με τον πλειστηριασμό των εγκαταστάσεων της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη – Η οικογένεια Καρασσό και πώς οδηγήθηκε σε τίτλους τέλους ένα από τα κορυφαία βαφεία – φινιριστήρια της χώρας

Άγονος κατέληξε τελικά ο πλειστηριασμός του μεγάλου βιομηχανικού συγκροτήματος της εταιρείας «Αφοι Καρασσό Α.Ε.», γνωστότερης ως ΤΕΞΑΠΡΕΤ, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, που έγινε, με τιμή πρώτης προσφοράς 5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ακίνητο συνολικής έκτασης 64.051 τ.μ., που είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, και μέσα σε αυτό έχουν αναγερθεί ένα βιομηχανικό κτίριο-βαφείο-λευκαντήριο με διώροφο κτίριο γραφείων, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, αποθήκες, λεβητοστάσιο, δεξαμενές και άλλες υποδομές, συνολικής επιφάνειας 27.507,05 τ.μ. Οι εγκαταστάσεις άρχισαν να ανεγείρονται από το 1972 και στην πορεία μέχρι το 1989 υπήρξαν έξι επεκτάσεις του βαφείου-λευκαντηρίου και προσθήκη νέων δεξαμενών.

Επισπεύδουσα ήταν η Do Value Greece, ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της αλλοδαπής εταιρείας ειδικού σκοπού Eagle Issuer Designated Activity Company, εν προκειμένω ειδική διάδοχος της Εθνικής Τράπεζας.

Η ΤΕΞΑΠΡΕΤ είναι εταιρεία χημικοτεχνικής επεξεργασίας προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας που μεσουράνησε επί δεκαετίες, εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1998 και σταμάτησε ουσιαστικά τη δραστηριότητά της από το 2009.

Η εταιρεία ωστόσο παραμένει έως σήμερα ενεργή με πρόεδρο την Εύα Καρασσό, ενώ τον Απρίλιο του 2020 το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αίτηση που είχε καταθέσει (από τον Ιανουάριο του 2019) το Ελληνικό Δημόσιο, ζητώντας να διαταχθεί η λύση της.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση 01/07/2017 έως 30/06/2018 η ΤΕΞΑΠΡΕΤ είχε κύκλο εργασιών 35.803,01 ευρώ (έναντι 43.386,50 ευρώ την προηγούμενη χρήση), καταγράφοντας ζημιές 279.711,34 ευρώ και με το σύνολο των υποχρεώσεων (κυρίως τραπεζικά δάνεια) να φτάνουν τα 8,23 εκατ. ευρώ.

Η αφετηρία πριν 141 χρόνια

Η δραστηριοποίηση της οικογένειας Καρασσό στον κλάδο των βαφείων χρονολογείται από το 1880, όταν ο Ιάκωβος Καράσσο ίδρυσε ένα από τα πρώτα βαφεία που λειτούργησαν στη περιοχή της Θεσσαλονίκης και έβαφε κυρίως νήματα “τσιλέ” (κούκλες), κάλτσες και ρούχα. Η επιχείρηση βρισκόταν αρχικά στην οδό Αγίου Νικολάου, ενώ αργότερα στην στενή τότε οδό Αριστοτέλους μέχρι την καταστροφή των εγκαταστάσεων της κατά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην οδό Βασιλέως Πέτρου 64 (την σημερινή οδό Σκρά, πίσω από την εκκλησία της Αγ. Σοφίας), που αποτελούσε τότε μια μικρή βιομηχανική ζώνη της εποχής με εγκατεστημένες αρκετές μονάδες.

Κατά τη δεκαετία του 1920 το βαφείο εκσυγχρονίσθηκε όταν εισήλθε στην επιχείρηση ο γιος του ιδρυτή, Ιωσήφ Καράσσο, που έφερε νέα μηχανήματα, ενώ αρκετά από αυτά τα κατασκεύαζε ο ίδιος.

Το 1935 επειδή η περιοχή που ήταν εγκατεστημένη αναπτυσσόταν οικιστικά, η εταιρεία μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο επί της οδού 26ης Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής το βαφείο επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και αργότερα καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς. Άρχισε να ανασυγκροτείται και να λειτουργεί και πάλι από το 1945, για να μεταφερθεί το 1972 στις σημερινές εγκαταστάσεις στην περιοχή Καλοχωρίου, λειτουργώντας ήδη από το 1952 με την μορφή της Ομόρρυθμης Εταιρίας και την επωνυμία Αφοι Καρασσό Ο.Ε. Το 1985 έγινε η μετατροπή της σε ανώνυμη με μετοχικό κεφάλαιο 425 εκατ. δρχ.
Έκτοτε, μέσω σημαντικών επενδύσεων, οι ρυθμοί ανάπτυξης της επιταχύνθηκαν. Έτσι, υπερδιπλασίασε την έκταση των εγκαταστάσεών της και με συνεχείς αγορές νέου εξοπλισμού αύξησε τη δυναμικότητα της και την ποικιλία των παρεχομένων υπηρεσιών της, με αποτέλεσμα να καταστεί ένα από τα κορυφαία βαφεία φινιριστήρια της χώρας.

Το 1998 οι μετοχές της εταιρείας ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Είναι ενδεικτικό ότι το 2000 η ΤΕΞΑΠΡΕΤ έκανε κύκλο εργασιών ύψους 1,491 δισ. δρχ. με κέρδη προ φόρων 82,4 εκατ. δρχ.

Το «ορόσημο» της κρίσης

Η αντίστροφη μέτρηση για την ΤΕΞΑΠΡΕΤ άρχισε με την είσοδο της χώρας στην πολυετή περιπέτεια της οικονομική κρίσης. Έτσι, στα τέλη του 2009 η διοίκηση ανακοίνωσε ότι οι συνθήκες στην αγορά ετοίμου ενδύματος ήταν τέτοιες (ο κύκλος εργασιών του πρώτου εξαμήνου της χρήσης 2009-2010 ήταν μειωμένος κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη, με τις επισφάλειες να αυξάνονται), που ήταν αναγκασμένη να κατεβάσει τους διακόπτες των εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι.

Το αποτέλεσμα ήταν οι 90 περίπου εργαζόμενοι να οδηγηθούν στην ανεργία, με τη διοίκηση να επιχειρεί αφενός να αξιοποιήσει τα ακίνητα της εταιρείας, αφετέρου να προχωρά σε δανεισμό για την πληρωμή των αποδοχών και αποζημιώσεων του προσωπικού. Έκτοτε η εταιρεία παραμένει τυπικά σε λειτουργία χωρίς τίποτα ωστόσο να θυμίζει το ένδοξο παρελθόν της…

Η οικογένεια Καρασσό ήταν μια από τις παλαιότερες και πλέον ισχυρές εβραϊκές οικογένειες της Θεσσαλονίκης, που άφησε τη «σφραγίδα» και με την ομώνυμη Στοά της συμπρωτεύουσας όπου ακόμη και σήμερα αποτελεί το «κέντρο» για την εμπορία κλωστών, κουμπιών και άλλων ειδών κλωστοϋφαντουργίας.

Ένα παρακλάδι της οικογένειας, με πατριάρχη τον Χαΐμ Καρασσό, έφυγε από την Θεσσαλονίκη μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, βάζοντας τα θεμέλια ενός από τους ισχυρότερους σήμερα επιχειρηματικούς ομίλους του Ισραήλ, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την Carasso Motors Ltd, αποκλειστική αντιπρόσωπο της Alliance Renault-Nissan και την Carasso Real Estate Ltd που δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων.

Πηγή: Newmoney.gr

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε