{ Arts & culture }

Θανάσης Τσαλτάμπασης | ο Θεσσαλονικιός σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του Τσάρλι | συνέντευξη


Κατηγορίες: Arts & culture

Θανάσης Τσαλτάμπασης | ο Θεσσαλονικιός σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του Τσάρλι | συνέντευξηΟ Θανάσης Τσαλταμπάσης γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια από τις πιο αγαπημένες γειτονιές της Θεσσαλονίκης, στις Συκιές. Μια παραδοσιακής γειτονιάς με έντονο χρώμα Θεσσαλονίκης.  Από μικρός έπαιρνε μέρος σε θεατρικές ομάδες της γειτονιάς του αλλά η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το 1996, όταν έπαιξε στη "Μελωδία της Ευτυχίας" με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στη Θεσσαλονίκη. Η συνέχεια γνωστή και αναμενόμενη. Κάθοδος στην Αθήνα, σπουδές σε δραματική σχολή, συμμετοχές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις, τηλεόραση, θέατρο, κινηματογράφος.
Τον συναντήσαμε με αφορμή την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στην avant premier της ταινίας Τσάρλι στο Village cinema. Ο Τσάρλι είναι μια βωβή, έγχρωμη ταινία που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Θανάσης Τσαλταμπάσης. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Τσάρλι, η πρώτη βωβή, έγχρωμη ταινία για μικρούς και μεγάλους

Θανάσης Τσαλτάμπασης | Συνέντευξη

- Πρώτα από όλα θα ήθελα να μας έλεγες λίγα λόγια για τη ταινία
Ο Τσάρλι είναι ένας περιπλανώμενος αλητάκος, ευαίσθητος, γλυκός και λίγο πονηρουλης. Κάποια στιγμή πέφτει στα χέρια του τυχαία μία εφημερίδα που κρύβει ένα μήνυμα αποκλειστικά για αυτόν. Αν περάσει με επιτυχία 5 δοκιμασίες, ένας μεγάλος θησαυρός θα γίνει δικός του. Και η περιπέτειες του ξεκινούν!
 
- Πότε ήταν που αποφάσισες να πρωτοασχοληθείς με τον Τσάρλι και αν μπορείς να μας περιγράψεις καρέ καρέ πως φθάσαμε μέχρι σήμερα στη ταινία.
Η ιδέα μου μπήκε την περίοδο που έκανα στο Θέατρο Ακροπόλ τη ζωή του Τσάρλι Τσάπλιν. Όχι ακριβώς στη μορφή που έγινε τελικά, αλλά το ζιζανιο μπήκε τότε.  Μετά η ιδέα άλλαζε μορφές όσο εγκαθιδρυόταν μέσα μου, άρχισα να γράφω, να σβήνω, μετά βρήκα μία υπέροχη συγγραφέα, την Μαρία Κίτρα και καποια στιγμή δημιουργήθηκε η ιστορία. 
Ύστερα συνάντησα τους ανθρώπους της Village, οι οποίοι αμέσως αγκάλιασαν την ιδέα μου και θέλησαν να αναλάβουν τη διανομή. Κι εκεί άρχισε η πολύ δουλειά, ψάξιμο ηθοποιών,  χώρων κλπ κλπ 
 
- Πόσο καιρό πήρε το όλο εγχείρημα να κάνεις την ταινία
1μιση χρόνο συνολικά από την ιδέα ως σήμερα που μιλάμε.
 
- Γιατί βωβή και γιατί έγχρωμη
Γιατί έτσι την εμπνευστηκα. Γιατί ήθελα με τον δικό μου τρόπο,  να παντρεψω το τότε με το τώρα, οπότε γενικότερα μέσα στην ταινία υπάρχει μια αισθητική και μία τεχνική που εμπνέεται από το παρελθόν, αλλά είναι σύγχρονη και με δικό της, εντελώς, χαρακτήρα.
 
- Ο Τσαρλι Τσαπλιν δεν θα μπορούσε στην εποχή μας να μιλάει;
Η μεγαλύτερη έννοια του Τσάπλιν όταν ο Βωβός κινηματογράφος έδωσε τη σκυτάλη στον ομιλούντα, ήταν ότι ο Σαρλό του δε θα είχε λόγω ύπαρξης. Η μαγεία του βωβού είναι τόσο συγκεκριμένη και μεγάλη που δεν τίθεται θέμα αν οι ρόλοι μπορούν να μιλάνε ή όχι,  είναι φτιαγμένοι για να ζουν ως βωβοι  μέσα από τη μεγάλη οθόνη.   Η τέχνη δεν είναι ντοκυμανταίρ..
 
- Σε ποια σημεία ταυτίζεται ο Θανάσης με τον Τσάρλι
Ο Τσάρλι είναι ένας ήρωας που φαντάστηκα με το δικό μου μυαλό, τα δικά μου βιώματα, τις δικές μου σκέψεις, τις δικές μου θέσεις για την κοινωνία και τους ανθρώπους. Οπότε σίγουρα υπάρχει κοινή συνιστώσα στα θεμέλια του ήρωα και σε εμένα.  Φαινομενικά όμως δεν τίθεται θέμα ταύτισης σε τίποτα.  
 
- Μήπως σκέφτεσαι να μεταφέρεις τον Τσάρλι μετά το θέατρο και τον κινηματογράφο και στη τηλεόραση;
Ο Τσάρλι Τσάπλιν που έκανα στο Θέατρο ήταν η έμπνευσή μου για τον κινηματογραφικό Τσάρλι, αλλά ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους! Το μόνο που σκέφτομαι τώρα είναι να απολαύσω αυτό το ταξίδι που συμβαίνει με τον Τσάρλι. Που θα με βγάλει δε ξέρω,  όμως γενικά δε μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι,  θέλω κάθε φορά να εκπλησσω τον εαυτό μου.
 
- Τι αντιδράσεις  περιμένεις από κοινό και κριτική (ξέρεις ότι ο χώρος του κινηματογράφου έχει τους δικούς κώδικες και κλίκες)
Περιμένω να ικανοποιηθούν οι θεατές που θα τη δούνε και να πάρουν θέμα για συζήτηση. Αυτή θα είναι η ευτυχία μου, τίποτα άλλο. 
 
- Πότε ήρθες πρώτη φορά σ επαφή με τις ταινίες του Τσάρλι Τσαπλιν
Από μικρός έβλεπα γενικά κινηματογράφο, κυρίως στην δημόσια τηλεόραση από όσο θυμάμαι. Χοντρό-Λιγνο, Σαρλο, Μπαστερ Κιτον κλπ. Μεγαλώνοντας άρχισα να μελετάω το είδος και τις τεχνικές των ηθοποιών,  αφού είμαι ηθοποιός και με αφορά να το κάνω, όχι γιατί μου το επιβάλλει κανείς,  απλώς μου αρέσει. 
 
- Που πιστεύεις πως αποδίδεις καλύτερα  στο θεατρικό σανίδι ή στον κινηματογραφο, μπροστά ή πίσω από τη κάμερα
Είμαι ηθοποιός που του αρέσουν οι προκλήσεις και η δημιουργία. Αυτό φέρνει και ρα διαφορετικά πράγματα που κάνω.  
 
- Ποιος θα ήταν ένας κόντρα ρόλος για σένα που θα ήθελες να παίξεις;
Δεν έχω απωθημένα με ρόλους,αφήνω τη στιγμή και τη ζωή να μου δίνει το κίνητρο για την εκάστοτε επιλογή μου.
 
- Τι σημαίνει να είναι κάποιος σήμερα ηθοποιός στην Ελλάδα
Ο ηθοποιός στην ουσία του είναι ένα μαγικό επάγγελμα.  Δυστυχώς οι συνθήκες πολλές φορές,  ίσως τις περισσότερες,  δεν είναι καλές.  Ποτέ όμως και πουθενά δεν ήταν.  Οπότε δε θα διαχωριζα την Ελλάδα του σήμερα από άλλες χώρες και εποχές.  Το ότι βλέπουμε πχ ότι στην Ισπανία γίνονται πια καταπληκτικές ταινίες και φανταζόμαστε υπέροχες συνθήκες, δε σημαίνει ότι κι εκεί εκατοντάδες ηθοποιοί που δεν είναι μέρος αυτής της λάμψης δεν παλεύουν καθημερινά. 
 
- Γεννήθηκες και μεγάλωσες στη Θεσσαλονίκη νομίζω στις Συκιές αν δεν κάνω λάθος, αναμνήσεις από τη γειτονιά; 
Αναμνήσεις υπέροχες, παιχνίδι, τρελές, αλητείες (με την ωραία έννοια), έρωτες, τα πάντα!

- Πόσο συχνά έρχεσαι Θεσσαλονίκη;
Δυστυχώς τα ωράρια κ η καθημερινότητα της δουλειάς μου δε μου επιτρέπουν να έρχομαι τακτικά.  Κυρίως έρχομαι με παραστάσεις. Μου λείπει πολύ όμως, τα τελευταία 2-3 Χρόνια το νιώθω έντονα...
 
- Πες μου 5 πράγματα που σου αρέσουν στη πόλη; 
Πέντε ε; Μπουγάτσα με τυρί, Μπουγάτσα με κρέμα,  καφές παραλία, φίλοι, οικογένεια 
 
-  θα μου πεις τρία αγαπημένα σου βιβλία;
Η Δική του Κάφκα, Το Παλτό του Γκογκολ , Προς τον ηθοποιό του Μαμετ
 
- Εκτός σκηνής πίσω από τα φώτα, πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου, τι τύπος είσαι; 
Είμαι χαλαρός και κου αρέσουν οι βόλτες, οι ταινίες και οι συζητήσεις. 
 
- Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;
Αυτή την στιγμή το μυαλό μου είναι στο τώρα.  Ήδη ένα μεγάλο μου καλλιτεχνικό σχέδιο πήρε σάρκα και οστά.  Πρώτα θα το απολαύσω και μετά πάω στο επόμενο!

Ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή επιτυχία
cityportal.gr/ Συνέντευξη Θανάσης Τσαλταμπάσης / Ταινία Τσάρλι (Ελληνική, έγχρωμη, βωβή)
 
 
 
 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ