The Real and the Record – Η Κεντρική Έκθεση της Thessaloniki Photobiennale 2021

φωτογραφία από την εκθεση

Η κεντρική έκθεση της Thessaloniki Photobiennale 2021 με τίτλο «The Real and the Record », παρουσιάζεται από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 έως την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022, στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το διήγημα “ The Reality and the Record” του Ιρακινού σκηνοθέτη και συγγραφέα Hassan Blasim, στο όποιο ένας Ιρακινός που αιτείται άσυλο στη Σουηδία αφηγείται τις τραυματικές του εμπειρίες από τον πόλεμο σε έναν αξιωματικό μετανάστευσης. Όπως υποδηλώνει ο τίτλος, η αλληγορική αύτη ιστορία εξετάζει τον ειρμό ανάμεσα στις βιωμένες εμπειρίες και τους τρόπους με τους οποίους αναφέρονται, ερμηνεύονται και τελικά καταγράφονται κατά τη διαδικασία μετατροπής τους σε επίσημα αφηγήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεσσαλονίκη: 19 εκθέσεις, 94 καλλιτέχνες, 18 χώρες, στη Thessaloniki Photobiennale 2021

Η έκθεση παίρνει ως αφετηρία την έννοια του Πραγματικού στο σημερινό κοινωνικοπολιτικό κλίμα. Στην τρέχουσα εποχή της μετά-αληθείας, των ψεύτικων ειδήσεων και των πολωτικών 24ωρων μεσών, που ορίζονται από την υπερφόρτωση πληροφοριών, πως μπορεί κάνεις να διακρίνει τι είναι πραγματικό και τι όχι;

Χρησιμοποιώντας τις έννοιες του «Πραγματικού» και της «Καταγραφής» ως ακρογωνιαίους λίθους η έκθεση υπογραμμίζει το ευρύ φάσμα και τη ρευστότητα ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο πυλώνες. Σε μια σειρά από διαφορετικές προσεγγίσεις, το Πραγματικό εξετάζεται μέσα από ερευνητικές εικόνες, αρχειακό υλικό και έγγραφα επίσημες αφηγήσεις και αντί-αφηγήσεις προκατειλημμένο λόγο, προπαγάνδα και ουδέτερες δηλώσεις προσομοίωση, μίμηση και ψηφιακές τεχνολογίες και μέσα από την εγκυρότητα και την επιτελεστικότητα της φωτογραφίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Καίριο κοινωνικό και πολιτικό σχόλιο η Thessaloniki Photobiennale 2021»

Τέσσερα γενικά θέματα χρησιμεύουν ως κατευθυντήριες γραμμές για να καταδείξουν την πολυπλοκότητα του Πραγματικού καθώς και τη μεταλλασσόμενη φύση του:

Το Πραγματικό ως Αλήθεια, η αναζήτηση της συμφωνίας με το γεγονός ή την πραγματικότητα.
Το Πραγματικό ως Ορατό / Αόρατο, η απεικόνιση θεμάτων που συνήθως υποεκπροσωπούνται ή απουσιάζουν εντελώς ως μια πράξη που καθίστα ορατές τις αόρατες ιστορίες.
Μεταξύ Γεγονότος και Μυθοπλασίας η κατασκευή μιας πραγματικότητας που δεν είναι προσβάσιμη μόνο μέσω αρχείων, έγγραφων και στατιστικών, αλλά εξίσου μέσω εμπειρίας, ανάμνησης και ερμηνείας,
και η Εκτεταμένη Πραγματικότητα, ο ρόλος της τεχνολογίας στην κατασκευή μιας νέας συνθήκης που προσομοιώνει και συχνά υποκαθιστά αυτό που είναι πραγματικό.
Οι τέσσερις αυτές θεματικές ενότητες λειτουργούν ως αόρατες κατηγορίες που καθοδηγούν την αφήγηση της έκθεσης. Οι κατηγορίες αυτές υφαίνονται μεταξύ τους δημιουργώντας μια περιπλοκή τοιχογραφία του Πραγματικού στη σημερινή υπέρ-συνδεδεμένη παγκοσμία κοινότητα. Για να φτάσει στον πυρήνα της διακριτής πραγματικότητας, πρέπει κάνεις να διασχίσει την ακαταστασία πληροφοριών και τον ευρύτερο οπτικό θόρυβο.

Σε μια εποχή που η πολίτικη και η ρητορική των ΜΜΕ βρίθει ανυπόστατων ισχυρισμών, που η γνώση θεωρείται λιγότερο τρόπος κατανόησης του κόσμου και περισσότερο μια παρεμβολή που μπορεί να παραμεριστεί όταν στέκεται απέναντι σε ευσεβείς πόθους, που γίνεται κατάχρηση της εξουσίας στα χέρια εκείνων που την κρατούν, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε το Πραγματικό.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι εξής:
Mathieu Asselin, Lisa Barnard, Aλεξης Βασιλικός, Alexandra Bell, Crofton Black & Edmund Clark, Matthew Booth, David Claerbout, Κυριακή Γονη, Sara Cwynar, Antoine D’agata, Forensic Architecture, Formafantasma – Andrea Trimarchi & Simone Farresin, Κωνσταντίνος Ζηργανος Καζολεας, Γιώργος Καραηλιας, Teresa Margolles, Γιώργος Μουτάφης, Max Pinckers, Walid Raad, Allan Sekula, Jeffrey Stuker, United For International Action, Carmen Winant, Ζωή Χατζηγιαννάκη

► Info

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης & MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Λιμάνι Θεσσαλονίκης
The Real and the Record – Η Κεντρική Έκθεση της Thessaloniki Photobiennale 2021
Από Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 έως Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022
Χώρος 1: MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 11:00-19:00, Πέμπτη: 11:00-20:00
Χώρος 2: MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 10.00-18.00, Πέμπτη: 12.00-20.00

Η γιορτή της φωτογραφίας στη Thessaloniki PhotoBiennale 2021 | Συνέντευξη Ηρακλής Παπαϊωάννου

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως