13.3 C
Thessaloniki
13.9 C
Athens

The Underwater Gallery: η πρώτη στον κόσμο υποθαλάσσια έκθεση φωτογραφίας «με μια ανάσα»

Όταν η τεχνική της ελεύθερης κατάδυσης συναντά την τέχνη της φωτογραφίας!

Η τεχνική της ελεύθερης κατάδυσης συναντά την τέχνη της φωτογραφίας σε ένα πρωτοποριακό εικαστικό γεγονός με θέμα τον ελληνικό βυθό που θα φιλοξενηθεί σε υποθαλάσσιο σπήλαιο της Αμοργού από τις 19 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου. 
 
Το Underwater Gallery είναι η πρώτη έκθεση φωτογραφίας παγκοσμίως στην οποία η λήψη των φωτογραφιών καθώς η εγκατάσταση των εκθεμάτων και της τεχνικής υποδομής έγινε αποκλειστικά με την τεχνική της ελεύθερης κατάδυσης με άπνοια (ή «με μια ανάσα»). 
 
Δεκάδες υποθαλάσσιες τοποθεσίες του Αιγαίου Πελάγους φωτογραφήθηκαν από τον  φωτογράφο και ελεύθερο δύτη Στέφανο Κόντο από το 2013 έως και το 2018 και αποτυπώνονται σε 3 συλλογές οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο εσωτερικό ενός υποθαλάσσιου σπηλαίου, σε βάθος 7 – 17 μέτρων. Για να καταστεί δυνατή η έκθεση των φωτογραφιών σε συνθήκες ανοικτής θάλασσας επιστρατεύθηκε μια ειδική τεχνική εκτύπωσης, σε αλουμίνιο, ενώ για το φωτισμό τους θα χρησιμοποιηθούν ειδικά φωτιστικά σώματα υψηλής έντασης. 
 
Ο χώρος της εκθεσης εχει ελεύθερη πρόσβαση προς το κοινο και  μπορούμε να την επισκευθούμε με ελευθερη όσο και με αυτόνομη κατάδυση. Για όσους το επιθυμούν, θα υπάρχει η δυνατότητα μαθήματος και συνοδείας στην έκθεση από το Amorgos Diving Center.
 
Για τους επισκέπτες της έκθεσης δίνεται η δυνατότητα διαμονής σε ξενοδοχεία της Αμοργού με ειδικές τιμές. Το Underwater Gallery πραγματοποιείται παράλληλα με το πρόγραμμα του Authentic Big Blue, του διεθνούς αγώνα ελεύθερης κατάδυσης που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Αμοργό.
 
Κατά τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης, στις 20 Σεπτεμβρίου, οι συμμετέχοντες αθλητές του Authentic Big Blue μαζί με τα μέλη της ομάδας τους θα επισκεφθούν το σπήλαιο. Στις 21 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί για το κοινό νυχτερινή κατάδυση και επίσκεψη στο χώρο των υποβρύχιων εκθεμάτων, στο φωτισμένο σπήλαιο. 
 
Η πρωτοποριακή αυτή εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Τουρισμού &  Ναυτιλίας και υποστηρίζεται χορηγικά από τους Chromaluxe, big blue dive lights, meister specialized diving gear και τα Technohull ribs. 
Το Underwater Gallery αποτελεί την εξέλιξη της έκθεσης «Greece underwater – on a single breath» που είχε φιλοξενηθεί το 2015 στο Ευγενίδειο Πλανητάριο και αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα έκθεση στην ιστορία του ιδρύματος, προσελκύοντας περισσότερους από 30.000 επισκέπτες.
 
Λίγα λόγια για τον δημιουργό: Στέφανος Κόντος
 
Ο Στέφανος Κόντος είναι φωτογράφος και ελεύθερος δύτης. Το καλλιτεχνικό έργο του αφορά εξ ολοκλήρου υποβρύχιες λήψεις οι οποίες γίνονται χωρίς αναπνευστικό εξοπλισμό, με την τεχνική της «μίας ανάσας» («single breath»). Παράλληλα ασχολείται με την επιτόπια – υποβρύχια – φωτογράφηση εκπαιδευτικών, ερευνητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ελεύθερης κατάδυσης (free diving) σε όλο τον κόσμο. 
Είναι επίσης εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης και συνιδρυτής της  freedivegreece  με έδρα την Αθήνα. Συνδυάζοντας την αγάπη του για την ελεύθερη κατάδυση με αυτή για την φωτογραφία συνεργάζεται με οργανισμούς και επαγγελματίες ελεύθερης κατάδυσης σε όλο τον κόσμο με σκοπό να προωθήσει και να αναδείξει τη μοναδική οπτική της φωτογραφίας με ελεύθερη κατάδυση. Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στην καταγραφή του υποθαλάσσιου τοπίου της χώρας μας επιζητώντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία των διασυνδεόμενων περιβαλλόντων στη διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της δραστηριότητας αυτής έχει αποτυπωθεί σε 3 εικαστικές συλλογές – «Ύφαλος», «Βυθός» και «Μύθος» και περιλαμβάνει φωτογραφίες από δεκάδες υποθαλάσσιες τοποθεσίες, από τις Σποράδες και τον Κορινθιακό Κόλπο μέχρι τις Κυκλάδες και το Ανατολικό Αιγαίο. 
Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις και έργο του έχει προβληθεί σε ρεπορτάζ και αφιερώματα του διεθνούς Τύπου. Είναι κάτοχος πτυχίου στο Marketing και τις Επιχειρήσεις από το UNLV California και σπούδασε επίσης στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ. 
Ο Στέφανος θεωρεί την δραστηριότητα της υποβρύχιας φωτογράφησης «με μία ανάσα» ένα αληθινά μοναδικό όσο και απαιτητικό εγχείρημα, την «απόλυτη έκφραση της φωτογραφίας δράσης σε αυθεντικά φυσικό περιβάλλον» καθώς προϋποθέτει τεράστια προσπάθεια και προετοιμασία τόσο από τον φωτογράφο όσο και από την ομάδα υποστήριξης. Εκτός από άρτια τεχνογνωσία και φυσική κατάσταση ο φωτογράφος πρέπει να διαθέτει πολύ καλή γνώση του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος και της χλωροπανίδας του. Σε ορισμένες μάλιστα περιστάσεις απαιτούνται ικανότητες παρακολούθησης ή και αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος για απόκρυψη και διακριτικής προσέγγισης, πάντοτε με την τεχνική της «μίας ανάσας».    
 
Πληροφορίες για τη φωτογράφηση «με μια ανάσα» μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.singlebreathphoto.com/home ; https://vimeo.com/stefanoskontos
 
 

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
13.3 ° C
14.7 °
10.1 °
83 %
0.5kmh
20 %
Πε
19 °
Πα
20 °
Σα
21 °
Κυ
17 °
Δε
14 °