Θέατρο στο ραδιόφωνο: Το κιβώτιο - Άρης Αλεξάνδρου

Θέατρο στο ραδιόφωνο: Το κιβώτιο – Άρης Αλεξάνδρου | Κριτική Αγγέλα Μάντζιου


Το εμβληματικό και διαχρονικό στην κρυστάλλωσή του μυθιστόρημα «Το Κιβώτιο», του Άρη Αλεξάνδρου, σε επεξεργασία θεατρική προσαρμογή σκηνοθεσία και ερμηνεία του Φώτη Μακρή, παρακολουθήσαμε στην ροή του ραδιοφωνικού προγράμματος της ΕΡΤ (Δεύτερο Πρόγραμμα, Ραδιοσκηνοθεσία Στέλλα Κρούσκα), σε σύνδεση αναφοράς με το studio Μαυρομιχάλη.

Πολιτικό θέατρο στον απόηχο του εμφυλίου και των γεγονότων που σφράγισαν και στιγμάτησαν τους αγώνες της Αριστεράς.

Ο βασικός πυρήνας του έργου αφορά μια επικίνδυνη αποστολή μιας επίλεκτης ομάδας εθελοντών. Καλούνται να μεταφέρουν ένα κιβώτιο από την πόλη Ν. στην πόλη Κ. Η συγκεκριμένη ανάθεση γίνεται βάσει σχεδίου και στρατιωτικών σχεδιασμών-εντολών. Λαμβάνει χώρα σε συγκεκριμένο χωροχρονικό πεδίο. Η επιχείρηση στέφεται από επιτυχία για να διαπιστωθεί από τον μοναδικό επιζώντα ο οποίος παραδίδει το κιβώτιο ότι το συνθηματικό παράδοσης κιβαρ –κιβώτιο σε άριστη κατάσταση- αφορούσε ένα κενό περιεχομένου κιβώτιο.

Αυτήν την μάταιη περιπέτεια καθοδηγητικών εντολών, διαταγών, εκτελέσεων, ανακρίσεων, απολογιών, αποχαιρετισμών, αναφορών, απολογισμών, καταγράφει το χρονικό αυτό, αφήνοντας χαραμάδες φωτός και ίχνη- αποτυπώματα αισθημάτων, στοχασμών, κριτικής σκέψης. Καταγράφονται τα αισθήματα συντροφικότητας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, αγκιστρωμένα στον καταιγισμό του παραλογισμού των μεθόδων και μεθοδεύσεων εξόντωσης των αγωνιστών της Αριστεράς κατά την περίοδο του εμφυλίου.

Μεστή και ζωηρή, αυθεντική και λεπτομερής καταγραφή της πορείας θανάτου εντός χωροχρονικού στίγματος. Ο χρόνος ορίζεται επακριβώς (έτος-μήνας- μέρες) αν και δεν ονοματίζεται ακριβώς ο χώρος παρά παρατίθεται ως συμβολισμός απροσδιοριστίας και αοριστίας. Εντός αυτού του πλαισίου -χωροχρονικό αποτύπωμα- κινούνται πρόσωπα τα οποία αναφέρονται με τα μικρά τους -κωδικοποιημένα- ονόματα και τις ιδιότητες ή τα αξιώματα που κατέχουν. Οι χρόνοι της δράσης, η ένταση των στιγμών, ο φόβος, ο απτός επικείμενος θάνατος, οι εκτελέσεις, οι αυτοκτονικές απόπειρες, τα βασανιστικά ερωτήματα, τα υπερβατικά οριακά κατάγματα, συμπλέκονται σε ένα παιχνίδι ηρωισμού και παραλογισμού, ματαίωσης, συμφιλίωσης, τραγικότητας.

Ο μονόλογος που ακούσαμε από την ραδιοφωνική συχνότητα του Δευτέρου προγράμματος, ύστερα από την συνέντευξη του πρωταγωνιστή, είχε ένταση και ρυθμικές πυρετώδικες ταλαντώσεις πολλών φωνών. Κύλησε σε μια εκφραστική πλαστικότητα ως απόπειρα αναπαράστασης μιας παράδοξης ατμόσφαιρας στο ιδιότυπο ίχνος μιας εποχής ιδεολογικών αγώνων, οραμάτων και αμφισβήτησης. Ξεδιπλώθηκε ως ψυχική διεργασία αποτύπωσης αισθημάτων, χαρτογράφησης του σθένους του ήρωα που αναμετριέται με τον θάνατο και ανακαλύπτει-συνειδητοποιεί τον παραλογισμό του εγχειρήματος μιας επικίνδυνης και άνευ νοήματος αυτοκτονικής αποστολής. Η αλληγορία σχηματοποιήθηκε ως ψυχανέμισμα και προοιωνισμός θανάτου μιας γενεάς, μιας χώρας, μιας εποχής.

Η επιλογή των μουσικών μοτίβων (υπόκωφοι ήχοι, ύμνοι, μοιρολόγια, φωνές, ηχοτοπία), έδωσε αφαιρετική περιεκτικότητα στην πολιτική καταγραφή χειρισμών, καχύποπτων αντιδράσεων και χειρονομιών της εξουσιαστικής ιεραρχίας. Συνέδεσε έτσι ηχητικά τις διακριτές και καθαρές αισθηματολογικές φωνές του μονολόγου, τις παραδομένες στην επικράτεια του θανάτου, στο κράτος και την βία μηχανισμών μιας δίνης εξουσιαστικής και αδηφάγας, συνεργώντας σε μια εναργητική προέκταση και ενεργοποίηση της φαντασίας. Έτσι ολοκληρώθηκε ο ακουστικός θεατρικός κύκλος του δυναμικού δραματικού μονολόγου «Το Κιβώτιο», του Άρη Αλεξάνδρου, που παρακολουθήσαμε απολαμβάνοντας συντροφικά το φανταστικό ταξίδι της περιπλάνησης στα ραδιοφωνικά κύματα και ευχαριστούμε ως ακροατές για την εμπειρία της ποιότητας που μας χαρίστηκε και μέσω της μικρής αυτής κριτικής περιληπτικής αναφοράς.

Ραδιοφωνική μεταφορά του συγκλονιστικού μονολόγου του Άρη Αλεξάνδρου «Το Κιβώτιο», σε σκηνοθεσία του Φώτη Μακρή, με τον ίδιο στον ρόλο του αφηγητή και ραδιοσκηνοθεσία της Στέλλας Κρούσκα. Τη μουσική υπογράφει ο Γιώργος Νινιός.
Ηθοποιοί: Φώτης Μακρής (αφηγητής)
Σκηνοθέτης: Φώτης Μακρής | Ραδιοσκηνοθεσία: Στέλλα Κρούσκα
Συνθέτης Μουσικής: Γιώργος Νινιός
Ηχοληψία: Studio Fabrica Music – Νάσσος Σωπύλης και Στέφανος Κωνσταντινίδης
Επιμέλεια – παρουσίαση της εκπομπής: Σιδερής Πρίντεζης
Άκου! Η παράσταση αρχίζει! Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Φωτογραφία εξωφύλλου από το depositphotos.com

Θέατρο στο ραδιόφωνο: Το κιβώτιο – Άρης Αλεξάνδρου | Κριτική Αγγέλα Μάντζιου


«Big in Japan» – Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών | Κριτική

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε